28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeBir günlüğüne su içmeyi bırakırsanız vücudunuzda neler olur?

Bir günlüğüne su içmeyi bırakırsanız vücudunuzda neler olur?

Ortalama ağırlıktaki bir kişi yılda yaklaşık 1200 litre su içer. İnsanlar, bu sıvıya yeteri kadar önem vermezler ve onu içmeyi bırakırlarsa, başlarına nelerin gelebileceğini düşünmezler. Peki, su içmeyi bırakmanın ne gibi sonuçlara yol açacağını görelim.

İçerikleri

Aslında sağlıklı her bireyin her gün 2-3 litre su içmeleri önerilir. Pekiyi, bu mümkün mü? Tabi ki mümkün. Pekiyi, bunu yapıyor muyuz? Muhtemelen değil.

Serinletici bir bardak su içmek neden bu kadar zor olabilir? Sonuçta, hayatta kalmamız için yeterli su tüketimi zorunludur. Bunu söylemekten nefret ediyorum ama çoğu insan için bir maraton koşmak, haftada 50 saat çalışmak veya paraşütle atlamak, sonra günlük su miktarını içmek daha kolay olabilir. Umarız sizin için durum böyle değildir.

Yeterince Su İçmediğinizin 10 Belirtisi ve Zararları

İşte gün boyunca yeterince su içmediğinizin en yaygın 10 belirtisi ve zararları;

Şiddetli Baş Ağrısı

Kafanızda hissettiğiniz zonklayıcı ağrı, beyniniz size “suya ihtiyacım var” diyor. Dehidrasyon, beyninize giden kan akışını ve oksijeni azaltarak iltihaplanmaya neden olabilir. Baş ağrısından rahatsızlık duyuyorsanız, önce su içmeyi deneyin. İlaç almak veya doktorunuza görünmek yerine daha kolay bir çözüm olabilir.

Kas Krampları ve Eklem Ağrısı

Su, kaslarınızda ve eklemlerinizde ayrılmaz bir rol oynar. Vücutta daha az su olduğunda kas kütlesinin azaldığını ve iltihaba veya ağrıya neden olduğunu hatırlamak önemlidir. Kaslarınıza benzer şekilde, eklemler, takılma gibi ani hareketlerin şokunu emmek için suya ihtiyaç duyar.

Kilo Alma

Kilo alımı muhtemelen dehidrasyonun en az sevilen yan etkisidir. Yeterince su içmiyorsanız, kilo vermek kolay olabilir. Neden, niye? Su sıkıntısı olduğunda, metabolizmanızın yavaşlaması ve vücudunuzun yağ yakmasını engellemesi kolaydır.

Enerji Eksikliği

Yorgun musun? Tükenmişlik mi hissediyorsun, yoksa uyuşukluk mu? Bunlar vücudunuzun suya ihtiyaç duyduğunun işaretleri olabilir. Vücudunuz susuz kaldığında enerji depolama eğilimindedir ve vücuttaki kan dolaşımını azaltarak enerji ve üretkenliği azaltır.

Baş Dönmesi

Kafa karışıklığı, deliryum veya baş dönmesi gibi problemlerden kaçınmak için bol su içirin. Yakıt ikmali yapmak ve yola çıkmak için besinleri almazsa, vücudunuz titreyecektir. Amaç, özellikle öğlen ise, işte veya okulda öğleden sonra kazaları önlemektir.

Kuru Gözler, Ağız ve Cilt

Vücudunuz nemli kalmak için büyük ölçüde suya ihtiyaç duyar. Gün boyunca vücudunuz aktif kalmak için çok ihtiyaç duyduğu sıvıları ve elektrolitleri kaybeder. Su olmadan cildiniz nem eksikliği yaşar; gözler gözyaşı üretiminde azalma ve ağızda tükürük üretme yeteneği azalır.

Tuzlu Gıda Tüketme İsteği

Cips torbasından uzaklaşın. Yaşadığınız tuz isteği, vücudunuzun elektrolitlerinizi kontrol etmek için “iyi tür sodyuma” ihtiyacınız olduğunu söylemesidir. Bu mineral tuzlar, vücudunuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu suyu tutmaya yardımcı olur. Susuz kalırsa, vücudunuz hemen hiçbir besin amacına hizmet etmeyen tuzlu atıştırmalıklar ve şekerli içecekler ister. Uzun bir bardak su veya lif açısından zengin ve tadı lezzetli olan taze ceviz salatası düşünün.

Mide Ağrısı

Çoğu zaman insanlar, yeterince su içmemenin bir sonucu olarak kabızlık gibi sindirim problemlerinden muzdariptir. Doğanın en ferahlatıcı arındırıcısı ile midenizi temiz ve dolu tutmanız önemlidir.

Çok Koyu Renkli İdrar

Bu, su yoksunluğunun açık bir işaretidir. Vücudunuz sudan yoksunsa, içindeki atıkların dışarı atılması kelimenin tam anlamıyla daha zordur! Toksinleri yok etmeye yardımcı olmak için bol su içmeyi hedefleyin ve en iyi sonuçlar için daha net, daha açık bir idrar rengi elde edin.

Yeterince Terlememek

Evet, susuz kaldığınızda yeterince terlememek mümkündür. Çoğu insanın egzersiz sırasında terlemesi yaygındır. Ter, vücut ısınızın düzenlenmesini sağlar. Vücutta yeterli su yoksa, uygun vücut ısısını korumayı zorlaştırır ve sıcak çarpmasına neden olabilir.

Gün ne kadar yoğun geçerse geçsin, suyun herkes için bir zorunluluk olduğunu unutmayın. Bir daha yorgun hissettiğinizde veya vücut ağrısı çektiğinizde, büyük bir bardak lezzetli su ile kendinizi şımartın. Vücudunuz bunun için size teşekkür edecektir.

Detaylar İçin Videomuza Göz Atın!