28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviMaydanozlu limonlu çay

Maydanozlu limonlu çay

İçerikleri

Gripten korunmak için profesyonel desteğin yanısıra pratik bazı önlemler ve uygulamalar da etkili oluyor. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu’nun grip virüsünü başlangıç evresinde geriletmek için verdiği formül maydanoz ve limonla hazırlanan bir çay. Ihlamur, zencefil, çörekotu, rezene gibi bazı şifalı bitkilerden hazırlanan çayların gribe karşı etkili olduğunu belirten Akkoyunlu “Özellikle grip bulguları başlarken grip gelişiminin önlenmesinde maydanoz ve limon çayı çok etkili.

1 litre kaynar suda kabuğuyla beraber dilimlenmiş bir limon ve bütün haldeki bir deste maydanozun konulup bu şekilde soğutulmaya bırakılması ve bir saat bekletildikten sonra günde 1 su bardağı içilmesi gribi önlemede çok faydalı” diyor. Düzenli uyku, bol sıvı tüketimi ve stressiz yaşamında vücut direnci açısından önemli faktörler olduğunu söyleyen Akkoyunlu, özellikle kış sebze ve meyvelerinin bol bol tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Akkoyunlu gribe karşı tüketilecek kış meyvelerinin düzenli olarak günde 2-3 kez şu şekilde alınmasını öneriyor:

Portakal: 3-4 dilim.
Nar: Tanelenmiş olarak el ayasını geçmeyecek kadar.
Mandalina: Boyutuna göre bir ya da iki adet.
Armut: Büyüklüğüne göre 2-3 dilim.
Kivi: 1 adet
Greyfurt: İlaç kullananlara önerilmez, suyu ya da iç kabuğu soyularak tüketilerek 2-3 dilim. Uzmanlar ayrıca limon, soğan, maydanoz, turp, lahana, marul, kereviz, lahana, ıspanak, havuç, brokoli gibi sebzelerin günlük olarak mümkünse çiğ salata şeklinde ya da az pişirilmiş olarak tüketilmesinin vitamin ve iyon dengesini sağlayarak vücudun direncini artıracağını belirtiyor.

HAZIR GIDA YEMEYİN

Akkoyunlu, bitkisel çaylarda pekmez bal gibi rafine edilmemiş ürünlerin tatlı niyetine ya da tatlandırıcı olarak kullanılması gerektiğini söyleyerek rafine tatlandırıcıların ve koruyucu/ renklendirici maddelerin yoğun kullanıldığı “Hazır gıdalardan uzak durulmalı” uyarısında bulundu.