28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerKinoanın Faydaları Nelerdir?

Kinoanın Faydaları Nelerdir?

A Kabızlığa iyi gelmesinden kalp ve damar hastalıklarına kadar pek çok sağlık problemine karşı da etkili sonuçlar veren kinoa zayıflamak isteyenlerin de alternatif olarak tercih ettiği bir besin türüdür.

İçerikleri

Küçük boylu ağacın kendi yemişlerinden elde edilen kinoa çok eski yıllardan bu yana Alp dağları eteklerinde, Bolivya ve daha pek çok yerde besin değeri yüksek olan bir tahıl türü olarak yetiştirilmekteydi.

Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalara karşı dayanıksız bir tahıl türü olan kinoanın bu nedenle yetiştirilme alanı kısıtlıdır. Pirinç ve arpa gibi de pişirilip tüketilebilen kinoanın sağlığınıza sayısız faydaları dikkat çekmektedir.

Kinoanın Faydaları Neler?

Kansere karşı koruyor

Kinoa içeriğindeki lignin hormonunun sebep olduğu kanser türlerine karşı da koruyor. Kalın bağırsaktaki kanserojen maddeleri temizleyerek kanser riskini azaltıyor. Meme kanserini önleyici özelliğe sahip; kalbi de kuvvetlendiriyor. Kuersetin adlı madde de kinoayı vazgeçilmez kılıyor. Alerji karşıtı: Kuersetin anti oksidan olmasının yanı sıra, bahar alerjilerine karşı da iyi bir destek.

Kilo vermeye yardımcı olur

Kilo vermeninzve fit bir görünüm sağlamanın pek çok alternatif diyet programı ve yöntemi bulunsa da farklı yolları deneyerek vücudu tek besin türüne alıştırmak istemeyenler için kinoa kilo verme yolunda doğru ve emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacak.

Kinoanın kalorisi yüksek olsa da yüksek oranda protein ve lif içeriği daha az yemeyi sağlarken tok tutucu özelliğiyle de açlık hissini uzun süre bastırabilmektedir. Kinoa ile vücudunuza alacağınız yüksek oranda lif sayesinde hem kan şekerinin düşmesini engelleyecek hem de sürekli yemek yeme ve acıkma ihtiyacının önüne geçmiş olacaksınız.

Vücudu hastalıklara karşı korur

İçeriğindeki lif oranının yüksek olması tok tutucu özelliğiyle zayıflamayı desteklemesi bağırsak problemlerinde kabızlık sorunlarını da ortadan kaldırmaktadır.

Yüksek tansiyon, şeker ve kalp hastalığına yakalanma riskini de azaltan kinoa hemoroid ve basur gibi sorunlar için de vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. Ayrıca kolesterol ve glukoz düzeyini dengede tutarak vücut direncine katkı sağlayan kinoa vücudunuzu hastalıklara karşı koruyabilmektedir.

Glüten intoleransı olan kişiler için idealdir

Çölyak hastalığı bulunan kişilerin glütensiz besinler tüketmesi gerektiğinde glütensiz besinler oldukça sınırlıdır. Glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastalığı olan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği kinoa glütensiz diyen uygulayan kişiler için de ideal bir besin kaynağı olarak tüketilebilir.

Kinoa Neye İyi Gelir?

Bitkisel tahıl ürünleri arasında dokuz temel amino asitleri içinde barındıran yüksek proteinli glütensiz bir besindir. Kolesterolü dengeleyerek kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Özellikle vejeteryanların et tüketmedikleri için vücutlarına alamadıkları proteini kinoa tam olarak karşılayabilmektedir.

B ve E vitamini, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum ve çok çeşitli antioksidan maddeler içermektedir. Bu ise tüm vücut sistemlerinde vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.

Yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kolesterol, bağırsak sistemleri gibi sağlık sorunlarına karşı önleyici bir özelliği bulunmaktadır.

İçeriğindeki yüksek oranda demir vitamini ile sağlıklı kırmızı kan hücrelerini desteklemektedir. Sindirimi düzenlemeye yardımcı olduğu gibi vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali karşılayabilecek içeriğe sahiptir. Ayrıca zayıflamak için ideal besinler arasında yerini alır.

Kinoa içeriğindeki lignin hormonunun sebep olduğu kanser türlerine karşı da koruyor. Kalın bağırsaktaki kanserojen maddeleri temizleyerek kanser riskini azaltıyor. Meme kanserini önleyici özelliğe sahip; kalbi de kuvvetlendiriyor. Kuersetin adlı madde de kinoayı vazgeçilmez kılıyor. Alerji karşıtı: Kuersetin anti oksidan olmasının yanı sıra, bahar alerjilerine karşı da iyi bir destek.