Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerBunu yeni öğreneceksiniz!

Bunu yeni öğreneceksiniz!

İçerikleri

Yer fıstığı, içerisindeki protein miktarı ile doping maddelerini aratmıyor. Mevsimlik yetiştirilen yer fıstığı, hem birçok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde etkili oluyor hem de yıllardır kabuğuyla, dalıyla günlük yaşamda yardımcı faktör olarak yerini alıyor. Bu nedenle uzmanlara göre; günde 50 gr yenilen kavrulmuş fıstık, insanları birçok hastalıktan koruyor. Yer fıstığı, içerdiği zengin sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, albümin, B-1, B-2, B-8 ve E vitaminleri ile mide yanması, ekşimesi ve gastriti önler.

Bu bitki 60 yaş üstü kişilerin korkulu rüyası haline gelen el titremesi ve kısmi felce devadır. Çocukların gelişmesi için iyi bir besindir. Şeker hastaları için mükemmel bir gıdadır. Yer fıstığının zeka üzerindeki olumlu etkileri de kanıtlanmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, fıstığın izole edilen diğer bir maddesinde ise yorgun kasların yorgunluğu giderdiği ve kapalı dolaşım sistemi içinde kan hücrelerinin birleşerek topaklar oluşturmalarını önlediği ve bu nedenle de damar tıkanmalarını önlemede rol oynadığı belirlendi.

Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Yer fıstığından alınan kalori tam olarak vücutta emilmediği için makul miktarda yenilen yer fıstığı kilo aldırmıyor. Aynı zamanda enerji seviyesini yüksek tuttuğu için dinlendiğiniz sürede bile kalori yakmanızı sağlıyor.

Fakat yer fıstığı ve ezmesi yüksek oranda yağ bulundurduğu için porsiyonlarına dikkat etmeniz gerekiyor. Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış.
Günlük yediğiniz yer fıstığı ve ezmesi miktarı bir porsiyonu geçmemeli. Diyetlerinizde de gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz yer fıstığını, yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yer fıstığı ezmesini de kahvaltılarda tam tahıllı ekmeğe sürüp yiyebilirsiniz. Tavuk ve etli bazı yemek tariflerinde de yer fıstığı ezmesi kullanıp değişik bir tat yakalayabilirsiniz.

Kalorisi çoktur ama şişmanlatmaz 
Belinizi kalınlaştırmayacak tek bir kalori deposu varsa, o da fıstıktır. Fıstık, kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi de artırmaz. Yapılan bir çalışmada, bir grup deneğin günlük yediklerine 8 hafta boyunca her gün 100 kalorilik yerfıstığı da eklendi ve çalışmanın sonunda hiçbirinin kilolarında artış görülmedi. Bunun sebebi yerfıstığında bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlardı!
İKİ SİHİRLİ NUMARASI DAHA VAR  Bu besinler sizi o kadar tok hissettirir ki farkında olmadan yediğiniz diğer yiyecekleri azaltmaya başlarsınız. Yerfıstıklarının iki tane daha sihirli numarası vardır:  1- İçerdiği yağ ve kaloriler sindirim sisteminiz tarafından tamamen emilemezler.  2- Patates kızartmasından ya da bir dilim pastadan aldığınız yağı yakmak ne kadar zorsa yerfıstığından aldığınız yağı yakmanız da bir o kadar kolaydır. Vücudunuz yerfıstığının içerdiği tekli doymamış yağları çok hızlı şekilde enerjiye çevirebilir. Yerfıstığı yediğinizde başınıza bir güzel şey daha gelir… Diğer yemekleri yerken olduğu gibi hızla dopamin salgılamazsınız. Bu çok iyidir çünkü; dopamin salgılandığında, kendinizi çok keyifli hissetmeye başlarsınız.

  • Cinsel arzuyu artırır.
  • Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır.
  • Fazlası hazımsızlık yapabilir ve zararlıdır.
  • Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.
  • Damar sertliği ve kolesterolü olanlar fıstıktan uzak durmalıdır.
  • Alergenler listesinde olduğundan bazı bünyeler için sakıncalı olabilir

FISTIK (YERFISTIĞI):

Protein, yağ ve E vitamini açısından zengin bir besin olan fıstıkta B grubu vitaminler ile fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri de bulunur.
Fıstığın Faydaları: Yerfıstığı vücuda enerji ve kuvvet verir. Kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Cinsel gücü arttırır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığına iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Başta Meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini destekler. Kandaki şeker oranını ayarladığı için şeker hastalarına faydalıdır. Yerfıstığı yağı kabızlığa iyi gelir. Gastrit, Mide yanması ve ekşimesi şikâyetlerini azaltır.

Fıstık (Yerfıstığı) Nasıl Kullanılır?

Fıstık genellikle çerez olarak ya da tatlılara ayrı bir lezzet katmak için kullanılır. Ayrıca, fıstıktan elde edilen fıstık yağı da kullanılmaktadır. Fıstık içini, üzerini kaplayan zarı ile birlikte yemek daha faydalıdır.