28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeAşırı Yeme Bağımlılığının Üstesinden Gelmek İçin 7 İpucu!

Aşırı Yeme Bağımlılığının Üstesinden Gelmek İçin 7 İpucu!

Aşırı yeme bağımlısı mısınız? İşte aşırı yeme bağımlılığının üstesinden gelerek sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanmak için 7 ipucu.

İçerikleri

Yiyecekle doldurulmuş bir mide ve suçluluk duygusu dolu bir kalp – bu çok tanıdık geliyor mu? Eğer evet ise, sık sık aşırı yemeye eğilimli birçok insandan birisiniz. Nadiren fazla yeme, sağlıklı kilo durumu olan ve genel olarak iyi beslenme alışkanlığı olan kişiler için oldukça zararsız olsa da, çok sık meydana gelirse kesinlikle sağlıksızdır. Ayrıca, kilo vermeye çalışanlar için çok sinir bozucu olabilir.

Aşırı yemenin üstesinden gelmek ve daha küçük, daha sağlıklı bir öğünle tatmin olmak için bazı ipuçları.

Kahvaltınızı asla ihmal etmeyin

1- Kahvaltınızı asla ihmal etmeyin.

Kahvaltı atlamak ya da kahvaltıda çok daha az yemek, gün boyunca daha fazla yemek yemenize neden olabilir. Tost ve meyve suyu gibi tamamen karbonhidrat bazlı bir kahvaltı da gün içinde hızlı ve tekrarlanan açlıklara neden olabilir. Dengeli miktarda protein, yağ ve karbonhidrat içeren eksiksiz bir kahvaltı, gün boyunca kendinizi tam olarak tok hissetmenizi sağlar.

Her üç saatte bir sağlıklı bir şeyler yiyin

2- Her üç saatte bir sağlıklı bir şeyler yiyin.

Yemeklerinizi ve atıştırmalıklarınızı belirli bir saatte yapın ve mümkün olduğunca programınıza sadık kalın. Açlıktan önce bir yemeği atlamak veya erteleme gibi durumlardan kaçının, çünkü yemek masasına oturduğunuzda açlıktan ölecek gibi olup aşırı yeme eğilimi ortaya çıkabilir ve kuvvetle muhtemelen sağlıksız yiyecek öğelerini tercih edebilirsiniz.

Yemeğinizi yavaşça çiğneyin

3- Yemeğinizi yavaşça çiğneyin.

Bu çok eski tavsiyenin arkasında ciddi bir bilimsel sebep vardır. Beynimize sinyaller midemizden gönderildiğinde tatmin olur ve yemekten vazgeçeriz. Ama beyniniz bu sinyalleri almak ve cevap vermek için on iki ila yirmi dakika arasında bir süre geçmesi gerekebilir.  Çok hızlı yediğinizde, beyniniz yemeyi durdurmak için direktif aldığında, vücudunuzun gerçekten istediğinden daha fazla yemek yemiş olursunuz.

Yemeye önce gıdalardan başlayın

4- Yemeye önce gıdalardan başlayın.

Çok fazla lif ve suya sahip olan yiyecekler, karnınızı hızlı bir şekilde doldurur ve aşırı yemekten kaçınmanıza yardımcı olur. Salata ve meyveler, bu tür gıdalara iyi bir örnektir.

Daha küçük bir tabaktan yiyin 5- Daha küçük bir tabaktan yiyin.

Sizin beyniniz, porsiyon boyutuna göre yemeniz gereken miktarı değerlendirir. Biraz daha küçük bir tabak, beyninizi küçük bir kısmın yeterli olduğuna inanmak için ikna edebilir ve böylece daha az yiyerek daha fazla memnun olmanıza yardımcı olabilir.

Aşırı yemenizi tetikleyen şeyleri tanımlayın 6- Aşırı yemenizi tetikleyen şeyleri tanımlayın.

Aşırı yeme eğiliminde olduğunuz durumları listelemeye çalışın. Çoğunlukla arkadaşlarla mı yoksa evde yalnız kaldığınızda mı yiyorsunuz? Çok stresli olduğunuzda mı yoksa çok meşgul olduğunuzda mı yiyorsunuz? Tetikleyicileri öğrendikten sonra, daha dikkatli olabilirsiniz ve belki de aşırı yemenizi tetikleyen şeylere karşı savaşmak için fazladan bir irade gücüne sahip olabilirsiniz.

Yemek esnasında dikkatinizi yemeğe verin 7- Yemek esnasında dikkatinizi yemeğe verin.

Yemek yerken farklı işlerle uğraşıyor olabilirsiniz. Fakat aynı anda birden fazla şey yaptığınızda, yediğiniz yemeğin sizi tatmin ettiğini hissettiren tüm mekanizmanın bozulacağını bilmelisiniz. Sonuç olarak, hâlihazırda yediğin şeyden memnuniyet ortadan kalkıyor ve daha çok yemek yemeye başlıyorsunuz. Yemek yerken dikkatinizi yemek yemeye vermeli ve nasıl yediğinizi gözlemlemelisiniz. Duyu organlarınızı yemek yemeyi aktif bir şekilde takip ederek, farklı işlerle meşgul olmaktan kaçınmalısınız. Yemeğinizle yenilenen ilişkinizin, tıkınırcasına yeme alışkanlığınızın üstesinden gelmenize nasıl yardımcı olacağına şaşıracaksınız.

Aşırı beslenme çok yaygın olmakla birlikte, bazı durumlarda daha ciddi bir yeme bozukluğunun belirtisi olabilir. Aşırı yeme alışkanlığınız günlük yaşamınızı ve mutluluğunuzu etkiliyorsa, profesyonel yardım almayı düşünün.