20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerBelçika, 10 Aralık'tan itibaren mağazaları yeniden açacak!

Belçika, 10 Aralık’tan itibaren mağazaları yeniden açacak!

Başbakan Alexander De Croo Cuma günü yaptığı açıklamada, Belçika'nın 10 Aralık'tan itibaren mağazaların yeniden açılmasına izin vereceğini, ancak ülkenin neredeyse yarıdan yarıya kapanmasının koronavirüs enfeksiyonlarını azaltmak için devam edeceğini söyledi.

“Ülkemizdeki durum düzeliyor, ancak önlemleri güncel tutmak hala çok önemli” diyen De Croo, Noel ve Yeni Yıl tatillerinin bu yıl “farklı” olacağını söyledi.

Şimdiye kadar, yalnızca gıda gibi temel malların perakendecilerinin açık kalmasına izin verildi. Ancak diğer mağazaların işlerini sürdürmelerine izin verme hareketi Almanya, Lüksemburg ve Hollanda’daki benzer gevşeme önlemlerini yansıtıyor. Fransa’nın da önemli olmayan perakendecilerin cumartesi gününden itibaren panjurlarını kaldırmalarına izin vermesi planlanıyor.

AB kurumlarına ev sahipliği yapan ve Avrupa seyahati için yoğun bir kavşakta bulunan Belçika, kıtadaki ikinci bir koronavirüs dalgasında en kötü etkilenenlerden biri oldu. Barlar, restoranlar ve kafeler kapalı kalacak ve insanların mümkün olduğunca evden çalışmaları gerekecek, sosyal ilişkileri sınırlandırılacak. Gece yarısından 05:00’e (23:00-04:00 GMT) kadar sokağa çıkma yasağı da devam edecek.

Noel Daha Samimi Olacak

Başbakan, bu yıl “Az sayıda aile üyelerimizle Noel’i kutlayacağız. Daha samimi olacak.” dedi.

Ayrıca yeni yılda havai fişek gösterilerine izin verilmeyecek. De Croo, “Dört haftada başardıklarımızı dört gün içinde bozmamalıyız.” dedi, ancak enfeksiyon sayıları düşmeye devam ederse Ocak ortasından itibaren daha genel bir kısıtlamanın gevşetilmesinin mümkün olabileceğini öne sürdü. Başbakan ayrıca insanlara daha yüksek vaka yükü olan diğer ülkelere seyahat etmemelerini tavsiye etti ve sınır kontrollerinin devreye alınacağını, virüs sıcak noktalarından dönen yolcular için karantina gerekliliklerinin uygulanacağını söyledi.

Belçika, pandeminin başlamasından bu yana yaklaşık 570.000 enfeksiyon kaydetti, ancak son zamanlarda durumu kontrol altına alıyor gibi görünüyor. Geçen hafta ortalama 2.765 günlük vaka kaydedildi, bu sayı geçen ayın sadece beşte biri. Yetkililer bu vakaları yıl sonuna kadar günde yaklaşık 500’e indirmeyi umuyorlar. Son iki haftada hastaneye kabul sayısı yarı yarıya azaldı ve şu anda hastanede yatan kişi sayısı 7 bin 500’den 4 bin 395 kişiye düştü.

Yoğun bakımdaki koronavirüs hastalarının sayısı 9 Kasım’da yaklaşık 1.500 olan zirveden 1.034’e düştü.

Belçika’da pandeminin başlangıcından bu yana, 142’si Perşembe günü tek bir günde olmak üzere toplam 16.300’den fazla kişi virüsten öldü.

Exit mobile version