19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkBel ağrısı neden olur, bel ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bel ağrısı neden olur, bel ağrısı için hangi doktora gidilir?

Yaş ilerledikçe kadın ve erkek fark etmeksizin ortaya çıkan ve yaşam kalitesini oldukça kötü etkileyen bel ağrıları, tedavi edilmediği sürece daha ağır sonuçlara neden olmaktadır. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bel ağrıları için vakit kaybedilmeden uzman bir doktora görünmelisiniz. Peki, bel ağrıları neden olur? Bel ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bel Ağrısı Neden Olur?

Birçok insanın zaman zaman karşılaştığı bel ağrılarının en yaygın olanı bel fıtığıdır. Bununla birlikte kasların zedelenmesi, burkulması, kas tutulmaları da bel ağrısının başlıca sebepleridir.

Genel olarak bel ağrısı nedenlerini sıralayacak olursak;

  • Günlük yaşamda yapılan zorlayıcı hareketler,
  • Ağır nesneler kaldırmak
  • Zorlayıcı spor hareketleri yapmak
  • Sürekli oturmak
  • Sürekli ayakta kalmak
  • Fiziksel olarak zorlayıcı işlerde çalışmak
  • Masa başı bir işte çalışmak, gün boyunca hareketsiz bir yaşama sebep olabileceği için bel ağrısı meydana gelebilir.

Bel Ağrıları Hangi Hastalıklardan Kaynaklanır?

Bel ağrısının yukarıda bahsetmiş olduğumuz birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bel ağrısı sebepleri bazen küçük bir zorlama hareketi ile kendisini gösterirken bazen de çok daha ağır nedenlerden meydana gelebilir. Bel fıtığı bunların en temel nedenidir.

Bel fıtığı, omurgada meydana gelen bir rahatsızlıktır. Nitekim, insan omurgasının dayanağı beldir. Beş adet omurdan oluşan bu bölüm, diğer omurlara oranla daha fazla yük taşımaktadır. Bu süreçte ağır yüklere maruz kalan omurlarda hasarlar meydana gelir. Omurlar arasındaki kıkırdakların yırtılması ve kayması bel fıtığına neden olmaktadır.

Bel fıtığı haricindeki bel ağrısı sebepleri ise;

  • Sinirlerin sıkışması
  • Disk Kayması
  • Bel ve kalça eklemi iltihabı
  • Omurga kemiklerindeki hasar gibi rahatsızlıklardır.

Bel ağrısı tedavisi için bel ağrısının altındaki sebeplerden yola çıkması gerek. Dolayısıyla bel ağrısı tetkiklerinin yapılabilmesi için ilgili bölüme başvurulması gerekir.

Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel ağrısı hangi bölüm diye merak edenler için ortopedi bölümünün bu alanda ilgili bölüm olduğunu söyleyelim. Ortopedi, vücudumuzdaki kas kemik ve sinirleri inceler. Bel ve çevresindeki ağrılar ile alakalı başvurmanız gereken ilk bölüm ortopedidir. Bel ağrısı ile ilgili şikâyetleriniz için ortopedi doktorunuz, öncelikle bel ağrısı tedavisi için birtakım tetkikler isteyecektir. Omurlarda meydana gelmesi muhtemel kayma veya yırtılma gibi sorunlarının görüntülenmesi için MR çekilmelidir. MR sonucuna göre var olan sorunların çözümüne yönelik tedavi yöntemleri denenir.

Bel ağrısı için gidilebilecek bir diğer hastane birimi ise beyin ve sinir cerrahisi bölümüdür. Belde meydana gelebilecek sinir sıkışması, sinir hasarları gibi sorunların çözümünde ilgili bölüm doktorları gerekli tedavileri uygulayacaklardır. Cerrahi müdahale gerektirecek bir bel ağrısı şikâyeti için beyin ve sinir hastalıkları doktorları yetkili olacaktır.

Tedavi için ön inceleme sonrasında Fizik tedavi de yapılabilir. Sinir ve kasların zarar görmesinde uygulanabilecek bu yöntem, normla hayatta gelebilecek darbeler sonrasında da uygulanabilir.

Bel Ağrısı Nasıl Geçer?

Yaşam şartlarını oldukça kötü etkileyen bel ağrılarından doktor tavsiyesine göre hareket edilmelidir. Bel ağrısı nasıl geçer diyorsanız, öncelikle belin zorlanmaması ve mümkün oldukça dinlendirilmesi gerekir. Dinlenme haricinde ağrı kesiciler ya da ödem söktürücü ilaçlar da bu dönemde kullanılabilir.

Bel ağrısının olduğundan daha ileri seviyede olması durumunda ameliyat gerekebilir. Bel fıtığı ve disk kayması gibi bel ağrısı sebepleri ameliyat gerektirebilmektedir. Ameliyat sonrası yaşam koşullarına dikkat ederek bel ağrısından tamamen kurtulmanız mümkündür.

Bel Ağrısından Nasıl Korunabiliriz?

Günlük yaşamda yaptığımız hemen hemen her kas hareketi vücudumuz tarafından karşılık bulmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak spor yapmak, bel kaslarının ve omurların daha da güçlenmesine yarayacaktır. Spor, her ne kadar size fayda sağlayacak olsa da bilinçsiz yapılan, bedeni gerektiğinden fazla yoran sportif hareketler daha büyük bel sorunları ortaya çıkarabilir.

Doğru beslenmek, vücudun günlük su ihtiyacını karşılamak, hareketli bir yaşam sürdürmek bel ağrılarının önüne geçecektir.

Exit mobile version