Ana SayfaHaberlerBakan Koca: Pandemi sürecinde verdiğimiz bütün rakamlar doğrudur

Bakan Koca: Pandemi sürecinde verdiğimiz bütün rakamlar doğrudur

Covid-19 virüsü salgın sürecinde hayatını kaybeden vakaların önemli bir kısmının erken dönemde tedavisine başlanamayan ve bu nedenle de ilacını alamayan kişiler olduğuna değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İlaçların erken dönemde kesinlikle alınması gerekiyor. Salgın sürecinde en ufak bir grip, nezle vb. belirtilerin dahi Covid-19 virüsünü işaret edebileceğini unutmayalım.

Ayrıca salgın sürecinde vatandaşlarımıza aktardığımız bütün rakamların hepsi doğrudur. 25 Kasım tarihinde Covid-19 virüsü testi pozitif çıkan kişi sayısı 28 bin 351 kişidir.

Vatandaşlarımızdan 250 liranın üstünde Covid-19 test ücreti istenirse Sağlık Bakanlığı’na müracaat etsinler. Vatandaşlarımız bu konuda gereğinin yapılacağından emin olsun. Vatandaşımız, bu işin sadece ücret iadesiyle kalmayacağını, söz konusu sağlık kuruluşunun lisans ve ruhsatının da iptal edileceğini bilsin.” dedi.

15 İlimizde Son Hafta İçerisinde Vaka Artışı Yüzde 50’nin Üstünde

Son hafta içerisinde 15 ilimizde vaka artışının yüzde 50’nin üstünde olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ankara, Bursa, İzmir, İstanbul, Gaziantep ve Kocaeli illerimizde vaka yoğunluğunun yönetilmesi konusunda sağlık kuruluşlarımız tarafından çok büyük bir çaba harcanmaktadır. Son hafta içerisinde vaka artış hızının yüzde 50’yi aştığı 15 ilimizin olduğunu görüyoruz. Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Edirne, Samsun, Artvin, Trabzon, Aydın, Tokat, Kırklareli, Zonguldak, Muğla, Ordu ve Çanakkale’de vaka artış hızında yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artışlar olduğu görüldü. İstanbul’daki yoğun bakım doluluk oranının yüzde 70’lere vardığını görüyoruz.

Hiç kimsenin kendisini mücadele sorumluluğundan soyutlamaması gerekiyor. Vatandaşlarımız, Covid-19 virüsü enfekte olursa sağlık personeli tarafından tedavim yapılır rahatlığı içerisinde olmasınlar. Böyle bir rahatlığın hak ihlali olduğunun herkes bilincinde olmalıdır. Ankara ilimizde servislerimizin doluluk oranı yüzde 62.3, yoğun bakımlarımızın doluluk oranı yüzde 75,4, solunum cihazlarımızın doluluk oranı yüzde 28, 9 seviyelerindedir.

Vaka sayısındaki artış İzmir ilimizde çok ciddi seviyelere ulaştı. Öyle ki bazı hastanelerimizde problemler yaşandığı yönünde bilgiler geliyor. Özellikle İzmir ilinde yaşayan vatandaşlarımızın tedbirlere büyük bir hassasiyet içerisinde uyması gerektiğinin altını önemle çizmek istiyorum.” ifadelerine yer verdi.

Vaka Sayısı Kurban Bayramından Sonra Hızla Arttı

Hayat eve sığar mobil uygulamasının geliştirilmesiyle birlikte riskli bölgeler ile riskli kişilerin takip edilmeye başlandığının altını çizen Bakan Koca, “HES kodu sayesinde kendi tedbirlerinin alınması sağlandı. Covid-19 virüsünün neden olduğu pandemiyle yoğun bir şekilde mücadele ediyoruz. Yaşamın her yönüyle ilgili gereken her türlü tedbir alındı. Bir taraftan aşı çalışmalarını çok yakından takip etmekteyken, diğer taraftan klinik çalışmalara her türlü destek verildi. Sadece Covid-19 testi pozitif çıkan vakaların değil, bu vakalarla temasta bulunan kişilerinde tespit edilmesi için ülkemiz genelinde bir filyasyon ağı oluşturuldu. Öğretmenlerimiz, din görevlilerimiz ve kamu görevlilerimizle ekiplerimizi daha güçlü hale getirdik. Motorize ekiplerimizin salgının kontrolünde çok önemli rolü oldu. İzolasyonda bulunan kişilerin düzenli bir şekilde takibi sağlandı ve halen de sağlanıyor. Ülke genelinde standart protokolleri uygulayan ve vatandaşlarına her türlü hizmeti ücretsiz bir şekilde sunan Türkiye, dünyada fark yaratan bir ülke oldu. Tatil nedeniyle insanların memleketlerine gitmesi ve Kurban Bayramı’nın ardından Anadolu’da bulunan illerimizdeki vaka sayısı hızla artmaya başladı. Gaziantep, Kayseri, Konya, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Hakkari ve Ankara illerimizde yüzde 100’ü geçen vaka artışları görüldü.” diye konuştu.

Ağır Vaka Sayıları Paylaşılacak

Bizzat bölgelere gidilerek yerel yöneticiler ile yapılan görüşmelerle illerin ayrı ayrı değerlendirmeye tabi tutulduğunu, eksikliklerin ve ihmal edilenlerin belirlenmeye çalışıldığını ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yerinde yapılan değerlendirmeler ve yaz döneminin bitmesinden dolayı artan seyahatlerle alınan önlemler sayesinde kontrolün sağlandığını gördük. Test sonuçlarının daha hızlı çıkması, tedaviye erken başlanması, filyasyon süresinin daha da kısaltılmış olması vb. tedbirlerin yanı sıra hastanelerimizdeki yoğun bakım ünitelerinin artırılması ve ilave yatakların hizmete sunulmasıyla sağlık sistemimizin var olan gücünü daha da artırdık. Vaka sayılarında dramatik düşüşler olduğunu ve bu düşüşler sayesinde hastanelerimizin yükünün hafiflediğini gözlemledik. Önümüzde duran sorunların üstesinden halkımızla birlikte geldik. Günlük yaşam içerisinde kısıtlamalara gidilmeden, sokağa çıkma kısıtlamaları vb. yasaklayıcı önlemler uygulanmadan vaka sayısının düşebildiğini gördük. Temmuz ayından sonra test yapılan grubun özelliğinden dolayı yalnızca semptom gösteren vakalar bildirildiği için veri tablosunda mahiyetin anlaşılması maksadıyla hasta ismini kullandığımızdan dolayı haksız ithamlarla karşı karşıya kaldık. Dünya genelindeki hasta karşılaştırılmalarıyla uyum sağlanması, sistemi riske eden durumların yansıtılması maksadıyla ağır vakaların sayısının da paylaşılmasına karar verdik.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version