19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkAsidoz belirtileri ve nedenleri neler? Tedavisi

Asidoz belirtileri ve nedenleri neler? Tedavisi

Asidoz, kolokiyal asidozdan ayırt edilmesi gereken, vücudun gerçek bir hiperasiditesidir. Bu ayrılık zorunludur çünkü iki hastalık arasındaki farklılıklar çok büyüktür.

Tıbben geçerli olan asidoz durumunda, vücudun kendi tampon sistemi adı verilen asit-baz dengesi bozulur. Asit-baz dengesi, kanın asidik veya alkali olmasını engeller. Bunun için kanın pH’ı belli bir aralıkta yani 7,35 ile 7,45 arasında tutulur. Kan pH değeri 7,35’in altına düşerse kan “asidik” olur. Buna asidoz denir. 7,45’in üzerinde ise yaşamı tehdit eden başka bir metabolik bozukluk olan alkaloz oluşur. Doğru aralıkta ne asidoz ne de alkaloz oluşmaz. Bu denge ile alakalı vücutta dahiyane bir telafi sistemi vardır. Bu sistemdeki en önemli mekanizmalar karbondioksitin ekshalasyonu ile nefes almak ve asidik metabolik ürünlerin atılmasını sağlayan böbreklerdir.

Asidoz Belirtileri Neler?

Asidoz formları

Doktorlar iki ana asidoz şekli arasında ayrım yaparlar:

  • Solunum asidozu (solunum)
  • Metabolik asidoz (metabolik ilişkili).

Solunum Asidozu Belirtileri Neler?

Solunum asidozunun ana semptomları nefes darlığı, kan basıncında artış ve kalp atışıdır. Birçok hastanın mavi renkli (siyanotik) dudakları vardır. Dahası, halsizlik, kafa karışıklığı ve hatta koma ortaya çıkabilir. Bu semptomlar, organizmaya yetersiz oksijen tedarikinden kaynaklanmaktadır. Vücut, daha asidik metabolik ürünler salgılayarak böbrekler yoluyla fazla asitliği telafi etmeye çalışır. Sonuç olarak, idrara çıkma artar. Asidoz böbrekler tarafından yeterince telafi edilemezse, kan pH’ı terapötik önlemler olmaksızın daha da düşecek ve hasta ölecektir.

Metabolik Asidoz Belirtileri Neler?

Metabolik asidoz, solunum formundan daha az yaygındır. Metabolik asidozda göze çarpan şey artan aşırı derin nefes alma. Vücut, daha fazla asidik karbondioksit vererek asitlenmeye karşı koymaya çalışır. Özel bir metabolik asidoz şekli diyabetik ketoasidozdur. Bu hastalarda, daha önce bahsedilen semptomlara ek olarak, nefes fark edilir derecede güçlü aseton kokar. Hiperasitlik dengeli değilse hasta ölür.

Asidoz Nedenleri

Asidozun farklı nedenleri olabilir. Bunlar asidoz tipine bağlıdır.

Solunum Asidozunun Nedenleri

Solunum asidozunda, yeterli asidik karbondioksit solunamaz. Vücutta kalır ve kanda ile dokuda bikarbonat olarak birikir. Aşağıdaki nedenler solunum asidozunu tetikleyebilir:

  • Bronşiyal astım,
  • Pulmoner hiperinflasyon ( amfizem ),
  • Fonksiyonel akciğer dokusunun bağ dokusu benzeri yeniden şekillenmesi ( akciğer fibrozu ),
  • Beyindeki solunum düzenleyici merkezin bozuklukları,
  • Yaralanmalara ve kazalara bağlı solunum kısıtlamaları (örneğin göğüs çürükleri ve kırık kaburgalar),
  • Uyuşturucuya bağlı zayıf nefes alma (örneğin oksikodon ve hidromorfon gibi opioid ağrı kesicilerden ve ayrıca uyku hapları ile diazepam, lorazepam gibi sakinleştiricilerden),
  • Uzun süre havasız kalma.

Metabolik Asidozun Nedenleri

Metabolik (yani metabolizma ile ilgili) asidozda, vücudun tampon sistemleri aşırı yüklenir. Bu, asidik metabolik ürünlerin kandaki konsantrasyonunu artırır ve kan pH değeri düşer. Bunun birkaç nedeni olabilir:

  • Artan vücut üretimi veya aşırı harici asit kaynağı (ilave asidoz)
  • Diyabetik metabolik dengesizliğe sahip diabetes mellitus ve keton cisimlerinin oluşumu, örneğin insülin eksikliği,
  • Alkolizm,
  • Aşırı sert diyetler,
  • Ağır fiziksel çalışma ve ağır kas yükleri,
  • Şok,
  • Zehirlenme (örneğin metanol, glikol veya asetilsalisilik asit gibi ilaçlardan),
  • Böbrekler tarafından asit atılımının azalması (asidozun tutulması),
  • Akut böbrek yetmezliği (böbrek yetmezliği),
  • Kronik böbrek yetmezliği (böbrek yetmezliği).

Asidoz Tedavisi

En ufak bir asidoz belirtisinde (nefes darlığı, yönelim bozukluğu, derin ve yoğun nefes almanın yanı sıra bilinç kaybı) acil servisler en kısa sürede uyarılmalıdır. Ambulans daha sonra asidoz tedavisine hemen başlayacaktır.

Asidoz tedavisinin üç ana hedefi vardır: semptomları hafifletmek, fazla asidi azaltmak ve asidozun nedenini ortadan kaldırmak için acil önlemler.

Solunum Asidozunun Tedavisi

Solunum asidozunda, doktor daha fazla asidik karbondioksitin dışarı atılabilmesi için solunumu artırmaya çalışacaktır. Bunun için tercih edilen ilaçlar teofilin ve salbutamol ile fenoterol gibi beta-sempatomimetiklerdir. Asidoz şüphesi kesinlikle varsa, hasta yapay olarak havalandırılmalıdır.

Metabolik Asidozun Tedavisi

Metabolik asidoz tedavisinde tercih edilen ilaç, bikarbonatın (örneğin sodyum hidrojen karbonat) bir infüzyon olarak verilmesidir. Bununla birlikte, bu infüzyonlar yalnızca solunum fonksiyonu bozulmadığında verilmelidir.

Diyabetik ketoasidozda semptomlar genellikle insülin verildikten sonra hızla düzelir. Bununla birlikte, insülin uygulaması, organizmanın seyri ve reaksiyonu her zaman öngörülemeyeceği için yoğun bakım ünitesi tarafından izlenmelidir.

Metabolik asidozun nedeni böbrek fonksiyon bozukluğuysa, diyaliz yapılması gerekebilir.

Exit mobile version