25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerZayıflatan baharatlar neler? Zayıflatıcı etkileri ile 4 mucizevi baharat

Zayıflatan baharatlar neler? Zayıflatıcı etkileri ile 4 mucizevi baharat

İçerikleri

Baharatlar insanlık tarihi boyunca çok büyük bir öneme haiz olmuşlar ve imparatorlukların yükselmesine sebep olabildikleri gibi savaşarak çökmelerine de yol açmışlar. Baharatları geçmiş dönemlerde bu kadar önemli yapan şey ise sadece lezzetleri değil, aynı zamanda besinleri saklamakta yaşanan zorluklardan dolayı bir koruyucu katkı olarak kullanma imkanları. Yani buzdolabının bulunmadığı çağlarda insanlar, baharatlar vasıtasıyla zararlı organizmaların besinlerini işgal etmelerine engel olmuşlar ve gıdaların uzun sürelerle saklanmaları mümkün olmuş. Ama bizim bugünkü konumuz zayıflatan baharatlar üzerine olacak çünkü günümüzde baharatlar gıda saklama amacıyla değil, lezzet ve faydalarından yararlanmak amacıyla kullanılıyorlar.

Karabiber ve Kırmızı Biber

Karabiber ve kırmızı biber, baharatlar arasında en ciddi zayıflatıcı etkiye sahip olanlardan iki tanesi. Bu ürünlerin içeriğindeki ona acılığını veren kapsaisin maddesi, aynı zamanda metabolizmamızın ciddi anlamda hızlanmasını sağlıyor ve bu sayede daha fazla kalori harcamaya başlıyoruz. Ancak unutmayın ki acı baharatlar genellikle acıkmaya da neden oluyorlar ve iştah açıcı bir etkileri var. Bağırsak hareketlerini de hızlandıran acı baharatlar, zayıflamak isteyenlere iştahlarını kontrol altına almaları halinde güzel fırsatlar sunuyor.

Tarçın

Tarçın ise kilo kontrolünde çok özel bir yere sahip. Doğrudan zayıflatıcı bir etkisi olmamasına karşın vücudun şekere olan ihtiyacını azaltan tarçın, böylelikle özellikle şeker hastalarının metabolizmalarını düzenleyebiliyor ve şeker yemeden duramayanların bir kaç meyve ile yetinebilmelerine yardımcı oluyor. Onu tükettiğiniz tatlının üzerine bir miktar serptiğinizde, eskisinden çok daha az tatlı yediğinizi siz de fark edeceksiniz. Benzer bir etki karanfil tarafından da sağlanıyor ve bu nedenle yemeklerden sonra bir iki parça karanfil çiğnediğinizde, yeme isteğinizin hızla azaldığını siz de fark edeceksiniz.

Zerdeçal

Kansere karşı çok etkili olduğu bilinen zerdeçal, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırıyor ve her türlü iştahın azalmasına yardımcı oluyor. Bağırsakları da hızlandırması sayesinde sindirim problemlerinizin üstesinden gelmenize yardımcı oluyor denilebilir. Kilolarını iştahı nedeniyle kontrol edemeyenlerin tok hissetmeyi sağlayan zerdeçala kesinlikle göz atmaları gerek.

Zencefil

Zerdeçalın bir akrabası olarak nitelendirebileceğimiz zencefil de zerdeçal ile benzer etkilere sahip ancak aynı zamanda kolesterol, kan kalınlığı, enfeksiyon gibi faktörlere karşı da ciddi miktarda etkili. Tadının acı olmasına bakmayın, zira o tüketebileceğiniz en mide dostu sebzelerden bir tanesi.