Ana SayfaKoronavirüsYeni tip koronavirüs döneminde yapılan antikor testi nedir?

Yeni tip koronavirüs döneminde yapılan antikor testi nedir?

İçerikleri

Covid–19 pandemi süreci devam ediyor. Hastalığı geçiren veya geçirmeyen birçok insan bağışıklık kazanıp, kazanmadığını öğrenmek istiyor. Bundan dolayı yeni tip koronavirüs döneminde yapılan antikor testi nedir, sorusunun yanıtı oldukça merak ediliyor. Özellikle kurumlar ve çalışanları bağışıklık oranlarını, normal hayata karışmak için öğrenmek istiyor.

Yeni tip koronavirüs döneminde ve öncesinde bağışıklık sisteminin güçlü olması oldukça önemli. Bağışıklık sistemi zayıf olanların virüse yakalanmaları çok kolay olduğu gibi atlatmaları da bir o kadar zor. Antikor testi kişinin bağışıklık oranını öğrenmesi için yapılan bir test. Bu testleri yaptıranlar korona olup olmadığını öğrenemezler. Ancak, vücudundaki protein miktarını öğrenebilirler. Yani bu test proteinleri kontrol eder.

Antikor Testi Nedir?

Antikor, vücutta oluşan iltihaba karşı vücudun savunma amaçlı ürettiği kandaki maddelerdir. Hastalık dışında aşı yapılarak ta antikor üretilmesi sağlanabilir. Bu yolla vücudun bağışıklığı artırılmış olur. Bu noktada antikor testi nedir sorusunun en net yanıtı, vücudun bağışıklığını güçlendirmek ve kontrol etmek diyebiliriz.

Antikor testi, kandan örnek alınarak yapılır. Böylelikle kanda bulunan antikor miktarı belirlenir. Bu test sayesinde kişinin daha önce Covid–19 hikâyesi olup olmadığı anlaşılır. Seroloji testi olarak da adlandırılan bu test PCR denilen bir laboratuar tekniği ile yapılır.

Antikor Testi Neden Yapılır?

Bazı insanların geçirdiği enfeksiyonlar belirti vermez. Kişinin daha önce geçirdiği enfeksiyonu belirlemek için yapılan bu testler, antikor testi neden yapılır sorusunun birinci sıradaki yanıtıdır. Diğer nedenleri inceleyelim.

  • Yeni tip koronavirüs için bağışıklık kazanıp, kazanmadığı ölçülür.
  • Pandemi sürecinde hangi dönemde olduğu tespit edilir.
  • Hastalıklara karşı kanda antikor üretimi sağlanır.
  • Protein miktarını kontrol eder.
  • Aktif yaşama geri dönüşü, hızlandırma amacı güder.

Covid–19 Antikorları İçin Bağışıklık Süresi Ne kadar?

Covıd–19 antikorları bulunan kişiler hastalıklara karşı bağışıklığa sahiptir. Fakat bağışıklığının hastalığa göre oranı ve süresi belirsizdir. Dünya Sağlık Örgütü konuyla ilgili farklı çalışmaları yürütüyor.

Antikor Testi İçin Doğru Zamanlama Önemli

Korona teşhisi koyulmuş hastaların, hastalık sürecini tamamlamaları gerekir. Tamamen iyileştikten sonra antikor testi için doğru zamanlama seçilmiş olur. Sağlık uzmanı koldan veya parmaktan kan örneği alır. Ardından virüs sonrası hastalığa karşı bağışıklık geliştirilip geliştirilmediği kontrol edilir. Erken test, testin doğruluğunu etkiler. O nedenle korona belirtilerinden en az 14 gün sonra test için başvuru yapılmalıdır.

IgM ve IgG Antikor Testleri Ne Anlama Geliyor?

IgM antikor testi, erken dönemde vücutta bulunan antikorları saptar. Sonuç POZİTİF ise, kısa zaman önce kişinin koronavirüs ile karşılaştığı anlamına gelir. Sonuç NEGATİF ise, virüse karşı gelişmiş bir antikor olmadığı sonucu elde edilir.

IgG antikor testi pozitif olanlar, geç dönemde fark edilmiş koronavirüs enfeksiyonunu gösterir. Bu durumda olan kişilerin antikorları Covid–19 ‘a karşı bağışıklık sistemleri yanıt vermiştir.