17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkYazın Sıcak Havalarda Rahat Uyumanın Püf Noktaları

Yazın Sıcak Havalarda Rahat Uyumanın Püf Noktaları

Yaz aylarında havaların aşırı ısınması ile ile birlikte bozulan uyku düzenini normale çevirmek için sıcak havalarda rahat uyumanın püf noktalarının sizler için derledik.

İçerikleri

Yazın gündüzleri nefes aldırmayacak kadar sıcak havalar akşamları da devam etmekte ve uyku düzenimizi alt üst etmektedir. Sıcak havalarda bile rahat bir uyku çekebilmeniz için hayatınızda bazı ufak değişikler yapmanız gerekmektedir.

Sağlıklı bir uyku için vücut ısısının 37 derecede 36-35 dereceye düşmesi gerekmektedir. Oysaki yazın hem sıcak hem de nem sebebiyle vücut sıcaklığı uyku için ideal seviyeye düşememektedir. Bu sebeple uykusuzluk problemi meydana gelmektedir. Uyku düzenli alınamadığı takdirde de ertesi gün aşırı yorgunluk ve dikkat dağınıklığı meydana gelmektedir. Uykusuzluk sebebiyle iş performansında düşme olmakta ve hatta trafik kazaları bile meydana gelebilmektedir. İşte tüm bu sebeplerden dolayı uykusuzluk problemi mutlaka çözülmelidir. Bireysel çabalarda uykusuzluk çözülemediğinde doktora başvurularak uzman desteği alınmalıdır.

Yazın uyku kalitenizi arttıracak öneriler

Sağlıklı şekilde uyuyabilmeniz için ortamın serin olması gerekmektedir. Güneş alan bir odada yatıyorsanız gündüz perdeleri kapalı tutarak odanın fazla ısınmasını engelleyebilirsiniz. Uyumadan önce pencereleri açarak odayı havalandırmanız içeriye temiz bol oksijenli hava girmesini sağlayarak uykuya geçmenize yardımcı olacaktır.

Sıcağa karşı hassasiyeti olan kişiler mümkünse klima veya vantilatör kullanmalıdır. Fakat uyurken klimanın kanatları duvara doğru tutulmalı veya klima uyku moduna alınmalıdır. Klimanın soğuk havasının direk vücuda vurması sabah uyandığınızda boyun ve vücut tutulmalarında sebep olabilmektedir. Vücudu tam olarak destekleyen ergonomik yataklarda uyumalısınız.

Çarşaflarınızı, pikelerinizi ve yastık kılıflarınızı pamuklu kumaşlardan seçiniz. Çünkü sentetik kumaşlar terlemeyi arttırdığı için uykuya dalmayı zorlaştırmaktadır. Akşam yemeklerinde yağlı, acılı ve ağır yemeklerden uzak durmalısınız. Uyumadan 3-4 saat önce yemek yemeyi bırakmalı ve gece atıştırmalarını kesmelisiniz. Hafif gıdalar rahat uyumanıza yardımcı olacaktır. Akşamları ağır egzersiz yapmamalısınız, fitness a gidenler gündüz veya akşam üstü gitmelidir. Sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Günlük zorunlu 2-2,5 litre su tüketimini gündüz saatlerine yaymanız gece tuvalet ihtiyacı için uykunuzun bölünmesini engelleyecektir.

Gece geç saatte kahve ve çay gibi uyarıcı içecekler tüketmeyiniz. Kahvedeki kafein çaydaki teofilin maddesi uykunun bölünmesine neden olabilmektedir. Gece uyurken televizyon kapatılmalı, ışıklar mutlaka söndürülmelidir. Sessiz ve karanlık ortam uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.