25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerVücut ağırlığından yüzde 10 zayıflamak şekerin gerilemesine neden oluyor

Vücut ağırlığından yüzde 10 zayıflamak şekerin gerilemesine neden oluyor

İçerikleri

Tip 2 diyabet hastalarının birçoğu kan glikoz seviyelerini normal aralığa düşürmek için hayatlarında radikal değişiklik yapmak veya kalori tüketimlerini sınırlandırmak zorunda kalmıyor. Ancak İngiltere, Cambridge Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre son 5 yıl içerisinde şeker hastalığı tanısı konmuş 10 insandan 9’u vücut ağırlığının %10’unu verdiğinde hastalıklarında gerileme yaşamış.

,Bilim insanları bunun kişinin kilosunu kontrol etmesinin önemini ortaya koyduğunu belirtiyor. Bu kiloları vermek için de beslenme programlarında değişiklik yapmalarını ve günlük fiziksel aktivitelerini arttırmalarını öneriyorlar.

Aşırıya Kaçmaya Gerek Yok

Daha önce yapılan araştırmalarda uzmanlar kan şekerini normal aralığa düşürmek için hastalardan 8 hafta boyunca düşük kalorili ve yoğun bir diyet programına girmelerini ve günlük 700 kalori daha az tüketmelerini istemişti. Bu da genellikle kan şekerini normal aralığa düşürmek için başarılı bir sonuç veriyordu. Ancak Cambridge Üniversitesinde yapılan bu araştırma daha az yoğun bir çabanın da hastalığı kontrol altına almak için yeteri miktarda başarı gösterdiğini kanıtladı.

Araştırmacılar 40 ila 69 yaş aralığında henüz yeni diyabet tanısı konmuş 867 katılımcı üzerinde çalışma yaptı. 257 katılımcının (yaklaşık %30), tanı konmasından başlayarak beş yıllık süre sonunda şeker hastalığında büyük bir gerileme olduğu tespit edildi.

Bu zamana kadar aşırı kalori kısıtlamaları veya yoğun egzersiz programları ile şeker hastalığının ilerlemesinin yavaşlatılabildiği bilinmekteydi. Ancak bu gibi uygulamalar hastalar için hem çok zorlu süreçler oluyordu hem de bunu başarma oranları gerçekten çok düşüktü. Ancak son yapılan araştırmanın sonuçlarına göre 5 yıllık bir süre içerisinde vücut ağırlığının sadece %10’unu kaybederek şeker hastalığını gerileme dönemine geçirmenin mümkün olduğu ispatlandı.

Uzmanlar bu sonuçların hastaları daha çok motive edeceğini ve birçok kişi tarafından da kolayca başarılabileneceğini düşünüyor. Araştırma sonuçları, tanı konduktan sonra 5 yıllık süre içinde vücut ağırlıklarının %10’unu kaybeden insanların, kilo vermeyen insanlara kıyasla hastalıklarında gerileme yaşama ihtimallerinin iki kat arttığını belirtiyor.

Kilo Vermek Çok Önemli

Araştırmalar tip 2 diyabet hastalığının yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla kontrol edilebileceğini gösteriyor. 2006 yılında Diyabet Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bariatrik cerrahi geçirmiş kişiler arasında kan glikoz seviyelerinin hızlıca sabitlendiği keşfedilmişti.

2018 yılında yapılan bir diğer araştırmaya göre ise şeker hastalığının tedavisinde kilo vermenin en etkili tedavi olduğu savunulmuştu. Ancak bunun düşünüldüğü kadar kolay olmadığı da biliniyor.

Hayat boyunca kronik bir hastalık nedeniyle diyete girmek birçok insanın şevkini kırıyor. Beslenmelerine dikkat etmeye çalışan bu insanlar bazı yiyeceklerin özlemi ile kaçınmaya çalıştıkları şeyin daha da üstüne gidebiliyor. ,

Uzmanlar bu noktada kilo verme çabalarının kısa vadede değil, uzun vadede hedeflenmesini öneriyor. Her ne kadar şok diyetler size çabucak kilo verme konusunda yardımcı olsa bile aslında uzun vadede verdiğini kilolardan daha fazlasını almanıza da neden oluyorlar.

Farklı Beslenme Şekilleri İşe Yarayabilir

Cambridge Üniversitesindeki araştırmacılar kilo yönetimi ile glikoz seviyelerini düşürmeye yönelik yeni bir araştırma üzerinde çalışmaya başladılar.

Bu araştırmada son üç yıl içinde şeker hastalığı tanısı konmuş insanlar üzerinde iki farklı kilo verme programının etkinliğini test edecekler. Üstelik katılımcıların hepsi daha önce hiç kilo vermeye çalışmamış insanlar arasından seçilecek.

Yaptıkları daha önceki çalışmada bilim insanları kilo vermeye çalışan şeker hastaları için bol miktarda meyve ve sebze tüketmeleri gerektiğinin altını çiziyorlar. Ancak sürekli olarak taze ürünler tüketmenin işlenmiş gıdalara kıyasla çok pahalı olduğunu ve bu yüzden bazı insanlar için bunun bir engel olabileceğini de düşünüyorlar.