20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerVitaminlerin para israfı olduğunu yeni araştırmalar onaylıyor!

Vitaminlerin para israfı olduğunu yeni araştırmalar onaylıyor!

İçerikleri

Birçok insan gibi, siz de büyük ihtimalle banyo dolabınızda çok sayıda vitamin ve mineral takviye edici haplara sahipsinizdir. Sorumlu Beslenme Konseyi (The Council for Responsible Nutrition) raporuna göre, insanların yaklaşık olarak yüzde 70’i takviye alıyor. Bu noktada artış gösteren “sağlık” üzerine odaklanan gıda takviyeleri, 32 milyar dolarlık bir endüstri kolu oluşturacak kadar popüler hale geldi.

Peki, vitaminler gerçekten sağlığınız için faydalı mı? Çok sayıda çalışma, takviye almanın ömrü uzatmadığını ortaya koymaktadır. Ayrıca Annals of Internal Medicine tarafından yapılan yeni bir çalışma, alınan takviyelerin çok büyük çoğunluğunun daha uzun yaşamayı sağlamadığına ve kardiyovaskilür problemleri azaltmadığına dikkat çekiyor.

Diyetin veya takviyelerin faydalı olup olmadığını öğrenmek için araştırmacılar, 16 vitamin veya diğer takviyeleri inceleyen; koroner kalp hastalığından inme ve kalp krizlerine kadar değişen ölüm ve kalp problemleriyle ilişkili sekiz diyetin de içinde olduğu 277 rastgele klinik deneyi taradılar. Yapılan çalışma, dünya çapında yaklaşık 1 milyon kişiye ait verilerini içermektedir.

Vitamin Takviyeleri Ölüm Riskini ve Kalp Hastalıklarını Önlemiyor!

Science Daily’ye göre “ Mutivitaminler, Selenyum, A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, E vitamini, D vitamini, Kalsiyum ve demirin de içinde olduğu takviye edicilerin büyük bir çoğunluğunun ölüm riskini ve kalp hastalıklarını azaltmakla ilgisi yoktur.”

Çalışmaya dahil olmayan The Mount Sinai Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Prashant Vaishnava, Yahoo Lifestyle’a verdiği demeçte; “ Bu multivitaminleri ölümü önleme ya da kalp hastalıkları ile mücadele için kullanmanın herhangi bir faydası yoktur.” ifadesini kullandı.

Bununla birlikte, aynı çalışma, omega-3 yağ asidi takviyesi almanın etkisinin “düşük” olarak kabul edilmesine rağmen, kalp krizi riskini yüzde 8 ve koroner kalp hastalığı riskini yüzde 7 azalttığını buldu. Araştırma ayrıca folik asit takviyesi almanın inme riskini yüzde 20 azalttığını göstermiştir.

Folik asite ve demire ihtiyaç duyan hamile kadınlar ve bunlarla birlikte vitamin ve mineral eksikliği olan kişiler çalışmanın istisna grubu içerisindedir.

Doktor Önerili Vitamin Takviyelerini Önemseyin

Vaishnava, “Bilinen bir mikro besin eksikliği varsa, multivitaminler o zaman tamamlayıcı etkiye sahip olabilir.” dedi. Başka bir deyişle, doktorunuz veya beslenme uzmanınızın reçetesine göre takviye alıyorsanız, bu çalışma nedeniyle takviyenizi bırakmayın.

Stanford Health Care klinik beslenme müdürü Meagan Moyer, Yahoo Lifestyle’a verdiği demeçte; “ Eğer biri bana laboratuvar sonuçları ile birlikte demir eksikliği olduğunu gösteren bir sonuç ile gelirse, ona tabi ki “ Demir takviyesi al.” diyeceğim.” Fakat aynı zamanda bu vitamin ya da mineralin çok fazla olduğu yiyeceklere odaklanmanızı istiyorum. Bedenlerimiz, takviyelerden daha çok; besinlerden aldığımız vitamin ve mineralleri kullanırlar. “ dedi.

Moyer ayrıca, Gıda ve İlaç İdaresi’nin her takviye ve etkisini takip edemediğinden, bu vitamin ve mineralleri alanların, reçetede belirtilen içerikleri ve dozu içeren yüksek kaliteli bir marka seçmelerinin önemli olduğunu ekledi.

Vitamin Takviyelerinin Onaylı Olmasını Öneriyor!

Moyer, takviyelerin USP onaylı olmasına dikkat etmek gerektiğini önerdi. Ayrıca, reçetesiz satılmaları nedeniyle vitamin ve mineral takviyelerinin her zaman sağlıklı ve güvenilir olduğu düşünülmemelidir. Vaishnava’nın da dikkat çektiği gibi “Takviyelerin zararlı olabileceği anlaşılmalıdır. Çünkü takviyeler ilaçlar ile tepkimeye girebilmektedirler. Pek çok hasta aldıkları kan sulandırıcıların ilaçlarla tepkimeye girmeleri nedeniyle rahatsızlanabiliyorlar. Bu nedenle hastaların ne aldığına çok dikkat etmeleri gerekmektedir.”

Daha Uzun Yaşamayı Ve Daha Sağlıklı Kalbe Sahip Olmayı Ne Sağlar?

Sağlıklı Beslenme. Moyer’in de dikkat çektiği gibi sağlıksız bir diyeti takviyeler ile tamamlayamazsınız. Birçoğu “ Bir hap al ve her şey tamam.” gibi düşünüyor. Sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilecek diyetlere bakıldığında, özellikle tuz alımının azaltılmasının ölüm riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Vaishnava “Fakat biz her zaman biliyoruz ki takviyeler, Hipertansif hastalarda tüm nedenlere bağlı ölüm ve kardiyovasküler ölüm riskini azaltır.

Dipnot: Sağlıklı, dengeli bir diyet takip ediyorsanız ve herhangi bir beslenme eksikliğiniz yoksa, vitamin ve mineral takviyelerini almanıza gerek yoktur.