28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkVertigo kabusunuz olmasın!

Vertigo kabusunuz olmasın!

İçerikleri

Baş dönmesi gün içerisinde hepimizin başına gelebilecek bir sağlık problemidir. Baş dönmesinin asıl nedenleri ise stres, alerji, gribal enfeksiyon, kafaya alınan darbelerdir. Ancak baş dönmesindeki temel neden kulak içindeki kristallerde yer değişikliği olmasıdır.

Vertigo Nedir?

Baş dönmesi ile birlikte hareket duygusunun kaybedilmesine vertigo denilmektedir. Vertigo rahatsızlığında hasta tarafından genellikle dile getirilen şikayetler ise ‘Etrafımda bulunan cisimler dönüyor’ ‘Beynim dönüyor’ şeklindedir. Vertigo, Latince’de ‘dönmek’ fiilinden türetilen bir kelimedir.

Vertigo ile karıştırılan rahatsızlıkların başında diziness rahatsızlığı gelmektedir. Diziness rahatsızlığında hastanın şikayetleri baş dönmesi, sarhoşluk hali, sersemlik, yürüme esnasında adımı boşluğa atma hissi, dengesizlik ve itilmelidir. Vertigo ile diziness rahatsızlığının ayrımının doğru yapılması çok önemlidir.

Baş ağrısından sonra en fazla karşılaşılan rahatsızlıklardan biride baş dönmesidir. Yaşam koşullarının son zamanlarda değişmesi ve günlük yaşamda stresin ciddi oranda artması baş dönmesi rahatsızlığında temel nedenlerdir.

Vertigo Kimlerde Görülür?

Vertigo, toplumun yüzde 2-3’ünde görülen bir rahatsızlıktır. Yaşı ilerlemiş kadınlarda daha sık rastlanır. İç kulağın içerisindeki dengeyi sağlayan organda mikroskobik kristaller yer almaktadır. Bu kristallerin bulunduğu yerden ayrılması ise iç kulak kanallarında tıkanmaya neden olabilir. Hastanın en önemli şikayeti ise yatma esnasında başını sağa sola çevirdiğinde yaşadığı baş dönmesidir. Bu baş dönmesi günlük yaşam içerisinde baş pozisyonu değiştirildiğinde de yaşanabilir. Baş dönmesi ile birlikte hafif bir bulantı hissi oluşabilir. Baş dönmesi geçse dahi dengesizlik hissi belli bir süre devam edebilir. Bu türden yakınmaların baş sorumluları ise stres, aşırı yorgunluk veya geçirilen bir travma halidir.

Muayenesi yapılan hastaya uygun görülürse manevra testi uygulanabiliyor. Rahatsızlığın hangi kulakta olduğunun tanısını koyabilmek için hastanın başı sağa ve sola yatırılarak manevralar yaptırılıyor. Yine kristallerin yerine yerleştirilmesi için hastaya benzer manevralar yaptırılıyor. Yerine yerleşen kristallerle birlikte hastanın baş dönmesi şikayeti son buluyor. Vertigo tedavisinden sonra hastanın dinlenmesi, başını ani hareket ettirmekten kaçınması ve doktor uygun gördüyse boyunluk kullanması gerekiyor.

Vertigo Her Yaş Grubunu Etkiliyor

Vertigo rahatsızlığı yaşı ilerlemiş kadınlarda çok sık görülse de her yaş grubunda karşılaşılabilir. Vertigo rahatsızlığı geçiren ve tedavi olduktan sonra iyileşen bir insan, kesinlikle benim başıma bir daha gelmez diye bir kanıya kapılmamalı. Çünkü Vertigo rahatsızlığının tekrarlama olasılığı her daim vardır. Vertigo rahatsızlığı tekrarlarsa aynı tedavi uygulanmalıdır.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo rahatsızlığında sadece baş dönmesi görülmemektedir. Hastaların şikayetleri arasında bulantı, kusma, kulaklarda basınç hissi ile birlikte baş ağrısı ve işitme kaybı da yer almaktadır. Vertigo rahatsızlığını tetikleyen faktörler ise uzun süreli yolculuklar, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak operasyonları, geçirilen bir kaza ya da kafatasına alınan darbe, ilaçların yan etkileri ve genel sağlık durumudur.

Vertigo rahatsızlığında sürekli tekrar eden ve uzun müddet devam eden baş dönmeleri nedeniyle hasta depresyona girebildiği gibi sosyal hayatında da aksaklıklar olabilir. Vertigonun tekrarlamaması için beslenmeye çok dikkat etmek ve sigarayı kesinlikle bırakmak gerekiyor. Psikolojik desteğe ihtiyaç varsa bu destek mutlaka alınmalıdır.

Kulaktaki Problemler Vertigo Hastalığına Neden Olabilir

Vertigo rahatsızlığına kulaktaki herhangi bir sağlık problemi neden oluyorsa atakları tetikleyebilecek başlıca hususlar ise meniere rahatsızlığı, pozisyonel vertigo, işitme kaybı ile seyreden kulak rahatsızlıkları, iç kulağa az kan ulaşması, akıntılı kronik kulak rahatsızlıkları, iç kulağın içerisindeki zarlarda yırtılmadır.

Travmanın ardından oluşan vertigo rahatsızlığında atakları tetikleyebilecek hususlar ise başa darbe alınması, basınca maruz kalınması, trafik kazası vb. gibi boyuna alınan darbe, kulak operasyonlarıdır.

Gribal enfeksiyon çok şiddetli geçirilmişse kulağın neden olduğu baş dönmeleri yaşanabilir. Viral enfeksiyon işitme ve denge sinirine etki etmişse, çok ağır bir enfeksiyon rahatsızlığı geçirilmişse, beyin zarında iltihaplanmaya yol açacak kadar enfeksiyon rahatsızlıklarında bulantı ve kusma ile seyreden dengesizlik yaşanabilir.

Sinir sistemine etki ederek dengeyi bozan MS, frengi (sifilis), bazı beyin tümörleri, Parkinson vb. nörolojik rahatsızlıklarda baş dönmesine yol açabilir.

Alerji rahatsızlığı olan insanların iç kulak sıvılarında artma olması ise meniere rahatsızlığını tetikleyebilmektedir.

İç kulağın beslenmesine olumsuz etki ederek baş dönmesine yol açan önemli faktörlerden biri de boyun damarlarında kireçlenme meydana gelmesidir.