16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerVazektomi neden tercih edilir? Vazektomi ameliyatı nasıl yapılır?

Vazektomi neden tercih edilir? Vazektomi ameliyatı nasıl yapılır?

İçerikleri

Vazektomi, spermin beslenmesini kesen bir erkek doğum kontrolü yöntemidir. Genellikle vazektomi ameliyatı ile uygulanan bu doğum kontrol yönteminde erkeğin spermi taşıyan tüpleri kesilerek kapatılır. Ancak burada kesmekten kasıt, sadece erkeğin sperminde doğurganlığa neden olan özelliğin kısıtlanması durumudur. Vazektomi sonrasında da cinsel ilişkiye önceden olduğu girilebilir ve boşalınabilir. Tek fark erkek sperminin hamile bırakma özelliğini kaybetmesidir.

Düşük riskli bir cerrahi müdahale olan vazektomi, lokal anesteziyle bile yapılabilir ve hastanede yatmayı dahi gerektirmez.

Vazektomi sonrasında, tekrar çocuk sahibi olunmak istenirse geri dönüş mümkündür. Ancak yine de vazektomiden önce çocuk sahibi olmak istenilip istenilmediği iyi düşünülmelidir. Uzmanlar vazektominin kalıcı bir erkek doğum kontrol yöntemi olarak bir kez yapılmasını önermektedirler.

Vazektomi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı herhangi bir koruma sağlamamaktadır.

Vazektomi Neden Tercih Edilen Bir Yöntemdir?

  • Vazektomi, kesin bir biçimde gelecekte baba olmak istemeyen erkekler için etkili ve güvenli bir doğum kontrol yöntemidir.
  • Vazektominin tercih edilmesinin en önemli nedenleri şöyledir:
  • Neredeyse 0 oranında etkili bir hamilelikten korunma yöntemidir
  • Yan etkileri ve komplikasyon riski oldukça düşük bir cerrahi işlemdir
  • Maliyeti birçok uzun dönemli kadın doğum kontrol yönteminden daha düşüktür
  • Özellikle evli olup çocuk sahibi olduktan sonra, kondom kullanımı gibi korunma yöntemlerini istemeyen çiftler için ideal bir yöntemdir.

Buraya kadar ifade edilenler, vazektomiyle ilgili genel bilgilerdir. Özellikle aklında hâlâ sorular olanlar yazının devamındaki soru-cevap bölümünde tüm sorularına yanıt bulabilirler.

Vazektomi Ameliyatı Türkiye’de Yapılıyor Mu?

Vazektomi ameliyatı Türkiye’de ağırlıklı olarak özel hastane ve kliniklerde yapılmaktadır.

Vazektomi Ameliyatına Nasıl Hazırlanmalıyım?

Ameliyat günü yanınızda destek amaçlı bir kişinin olmasında fayda vardır. Ayrıca ameliyat öncesinde genital temizlik yapılmalıdır. Eğer farklı bir temizleme yöntemi istenirse, bunu doktorunuz size ameliyattan önce açıklayacaktır.

Vazektomi Ameliyatından Sonra Neler Beklemeliyim?

Ameliyat sonrasında müdahale edilen bölgede şişme, ağrı ve morarma oluşabilir. Morlukların ve ağrının geçmesi yaklaşık iki hafta kadar sürer. Ameliyatın ardından doktorunuz size yapmanız gerekenleri açıklayacaktır. Bunlar şu şekilde olabilir:

  • Skrotumu desteklemek amacıyla dar spor elbise giyilmesi önerilebilir
  • Oluşan ağrı ve şişkinlik için buz torbası kullanımı tavsiye edilebilir
  • Ameliyat sonrası bol istirahat verilebilir
  • Tamamen iyileşinceye kadar ağır aktivitelerden uzak durulması önerilebilir

Ameliyat Sonrasında İlaç Almam Gerekir Mi?

Doktorunuz ameliyattan bir hafta önce aspirin, ibuprofen, ketoprofen veya naproksen gibi ilaçların kullanılmamasını isteyebilir. Çünkü bu ilaçlar kanı inceltebilen ve kanamayı arttırabilecek ilaçlardır. Ameliyat öncesi ve sonrasında kullanılmaması gereken ilaçları doktorunuz size detaylı olarak söyleyecektir.

Ameliyattan Sonra Ne Zaman İşe Dönebilirim?

Masa başında bir işte çalışanlar ameliyattan sonra birkaç gün içinde işlerine dönebilirler. Ancak ayakta, araç sürerek veya yürüyerek çalışılıyorsa işe dönülecek zaman dilimine doktorunuz karar verecektir.

Vazektomi Hemen İşe Yarayacak Mı?

Hayır. Ameliyattan sonra her iki tüpün tamamen spermden temizlenebilmesi için en az 15-20 kez boşalma gerçekleşmesi gerekir. Ya da daha garanti olabilmesi için 3 ay beklemek gerekmektedir. Bu nedenden dolayı ameliyat sonrasında korunmaya devam edilmesi gerekir. Doktorunuz ameliyattan 2-3 ay sonra sizden sperm örneği isteyecek ve sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

Vazektominin Geri Dönüşü Var Mı?

Konuyla ilgili en çok merak edilen bir başka konuysa vazektomiden sonra vaz geçilirse ne olacak? Ya da vazektomi geri dönüşü var mı? Sorusudur. Bu sorunun cevabı yapılan işleme göre değişebilir. Bazı vazektomiler yeniden tersine çevrilebilir; ancak bu kez ameliyat daha zor ve maliyetli olmaktadır.

Vazektominin Riskleri Nelerdir?

Vazektomiden sonra oluşabilecek riskler arasında kanama, enfeksiyon ve spermlerde hafif inflamatuvar reaksiyon vardır. Bir başka risk ise, çok nadir de olsa, kesilen tüplerin birbirine ulaşabilecek bir bağlantı meydana getirmeleridir. Bu durumun olması durumunda hamile bırakabilme durumu yeniden oluşur.

Vazektomi Sonrasında Spermlere Ne Oluyor?

Spermler vas deferensı geçemediğinden, testisler (yumurtalıklar) daha az sperm üretirler. Ancak bu vazektomiden sonra sperm boşalması olmayacağı anlamına gelmez. Tam tersine vazektomi sonrasında da önceden olduğu gibi sperm boşalması gerçekleşir.

Vazektomi Cinsel Hayatımı Olumsuz Etkiler Mi?

Ameliyattan sonra seks hayatınızda herhangi bir değişim olmamalıdır. Vazektomiden sonra da önceden olduğu gibi, neredeyse aynı miktarda, sperm boşalması olmaktadır. Ayrıca cinsel istek ve performansınızda da bir değişiklik olmaz.