25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberler'Uzun Covid' geçirenler bu 4 sendroma dikkat!

‘Uzun Covid’ geçirenler bu 4 sendroma dikkat!

İçerikleri

Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra tedavisi hastanede yatarak yapılan vakalarda uzun süren ya da kalıcı hasarlar görüldüğünü İngiltere Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü belirledi. Bu tür vakalarda görülen sendromları uzmanlar, 4 başlık altında topladı. İşte o başlıklar;

Yoğun Bakım Sonrasında Görülen Sendrom (PICS)

Hastaneye yattıktan sonra durumu ağırlaşan ve tedavisi yoğun bakım ünitesinde devam eden vakalarda, yoğun bakım tedavisinin ardından görülen sendromlara denilmektedir. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğü için uzun bir süre hareketsiz kalan bu vakalarda kas güçsüzlüğü, travmadan dolayı anksiyete ya da başka bir akıl sağlığı problemi görüldü. Uzun süren yoğun bakım tedavisinin ardından ortaya çıkan sendrom, bir şeylerin hatırlanamaması vb. beyin fonksiyonlarında bozulmaya yol açtı.

Viral Yorgunluk Sonrasında Görülen Sendrom (PVFS)

Solunum güçlüğü çektiği için hastanede yatarak tedavi gören birçok koronavirüs vakasında, tedavi sürecinden sonrada süren aşırı yorgunluk ve hatırlama güçlüğü gibi problemlerle karşılaşıldı.

Kalıcı Organ Hasarı (POD)

Covid-19 virüsünün yalnızca bir solunum yolu hastalığı olmadığına ve vücudun her tarafına etki eden bir ‘multisistem’ hastalığı olduğuna değinen doktorlar, koronavirüs salgınının hafife alınmaması yönünde sürekli uyarılar yapıyor. İngiltere Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü ise koronavirüsün kalp ve akciğerde organ hasarına neden olduğunu ve bazı vakalarda da pankreas ve karaciğer hasarının görüldüğünü söyledi.

Uzun Vadeli Covid Sendromu (LTCS)

Yukarıda sayılan 3 sendromun görülmediği ve koronavirüs tedavi sürecinde değişken hastalıklarla karşılaşan vakalar, bu gruba alındı. Bu gruptaki vakalarda, koronavirüs geçirdiği süre içerisinde vücutlarının çeşitli yerlerinde hastalıklara rastlandı. Bazı hastalarda 6 hafta boyunca ağır baş ağrısı görüldü. Yine bazı vakalarda 6 ay süresince kalp aritmisinden dolayı baygınlık problemi ortaya çıktı. İngiltere Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, farklı sağlık problemleriyle karşılaşılan bu sendromu, Covid-19 virüsü tanısının konmasında en fazla güçlüğü çıkaran sendrom olarak görüyor.