28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerUzmanlardan önemli uyarı! Acil servisler zorlanıyor

Uzmanlardan önemli uyarı! Acil servisler zorlanıyor

İçerikleri

İstanbul’da Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayısı büyük bir hızla artarken, ağır vaka sayısındaki artışında ciddi boyutlara ulaşması üzerine gözler bir anda acil servislere çevrildi. İstanbul’da vaka sayısının ciddi bir şekilde yükselmesinin baş etkenleri arasında hava sıcaklıklarının düşmesi ve İstanbul’a dönüşlerin artması gösteriliyor.

İstanbul’da hastaların en fazla başvurduğu hastaneler arasında yer alan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, “Vaka sayısındaki yükseliş büyük tehlike arz etmeye başladı. Öyle ki günde 25-30 civarındaki Covid-19 şüphelisi müracaat sayımız 100’ü bayağı bir geçti. Test sonucu pozitif çıkan vaka sayısındaki artış dikkate alındığı zaman Nisan-Mayıs aylarına geri dönülecek gibi bir görüntü var.” dedi.

Normal Hasta Sayısı Arttı

Covid-19 virüsü salgınının ilk süreci ile bugünü kıyaslayan Prof. Dr. İkizceli, “Covid-19 virüsü salgını ilk görüldüğü zaman normal hasta sayımız çok düşüktü. Bugünlerde acil servislere yapılan müracaatların her iki grupta da eşit olduğunu görüyoruz. Bu durumda acil servislerde izolasyon sağlanmasını güçleştiriyor. Şimdilik çok zorlansak da her iki grupta yer alan hastalara yetişebiliyoruz. Ancak vaka sayısı artmaya devam ederse bu zorluk daha da artacak ve acil servise müracaat eden hastalarımızın yeterli korunmasını sağlayamayacağız.” ifadelerine yer verdi.

Acil Servisler Enfeksiyon Yayılma Merkezi Olmasın

Vaka sayısının bu hızla artması halinde olacaklara da değinen Prof. Dr. İkizceli, “Vaka sayısı bu hızla artmaya devam ederse normal hastalarımıza da Covid- 19 virüsü enfekte riski artacaktır. Acil servislerin enfeksiyon yayılım merkezlerine dönüşmemesi için bizim elimizden geleni yapmamız kadar vatandaşlarımızın da salgından korunmak için ellerinden geleni yapması önemlidir. Hastalarımız çok mecbur kalmadıkça acil servislere müracaat etmeyerek acil servislere olan başvuru sayısını düşürsünler.” diye konuştu.