Ana SayfaHaberlerUzmanlar uyardı! Pandemi sürecinde aşırı kilo almayın!

Uzmanlar uyardı! Pandemi sürecinde aşırı kilo almayın!

İçerikleri

Obezitenin kronik bir rahatsızlık olduğuna değinen ve sadece estetik açıdan bir problem olmadığını söyleyen Prof. Dr. Recep Tekin, “Obezite, birçok hastalığa davetiye çıkaran çok ciddi bir rahatsızlıktır. Vücuttaki bütün sistemlere olumsuz etki eder. Ayrıca obezite, Covid-19 virüsü içinde çok ciddi bir tehdittir. Covid-19 virüsü ile ilgili gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, aşırı kilolu insanların Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra tedavi sürecini çok ağır geçirdiği ve yoğun bakım ünitesinde görmüş olduğu tedavi süresinin ise uzadığı tespit edilmiştir. Toplumumuzun anatomik yapısı incelendiği zaman obezite oranının çok yüksek olduğu ve bu oranın her geçen gün arttığı görülüyor. Takip ettiğimiz hastalar arasında özellikle 40-50 yaş grubundaki genç yetişkinlerde hastaneye yatarak tedavi görme oranının obezite olan insanlarda çok fazla olduğunu görüyoruz.” dedi.

Yoğun Bakım Tedavisi Görenlerin Yüzde 80’i Obez

Hastaneye yatarak tedavi gören genç yetişkinler arasında yoğun bakım tedavisine gereksinim duyan hastaların neredeyse yüzde 80’inin obez olduğuna değinen Prof. Dr. Tekin, “Yoğun bakım tedavisi gören obez hastaların içerisinde ölüm oranı ise çok yüksek. Obezite, koronavirüsün en fazla etkilediği akciğerin daha düşük kapasiteyle çalışmasına neden oluyor. Bu da nefes almada zorluğa yol açtığından Covid-19 virüsü tedavi süreci çok ağır geçiyor.

Koronavirüsten sonra yeni bir yaşam tarzı gelişti. İnsanlar dışarıda daha az vakit geçirmeye başladıklarından ve zamanlarının çoğunu kapalı ortamlarda geçirdiklerinden obezite riski daha da arttı. Aşırı kilolu insanların pandemi sürecinde daha dikkatli davranarak salgından korunması gerekiyor. Bu süreçte kilo almamak için günlük egzersizler kesinlikle ihmal edilmemelidir. Fast-food olarak adlandırılan beslenme tarzındansa sebzenin ve meyvenin ağırlıkta olduğu, kalori değeri düşük gıdalar tercih edilmelidir. Her öğünde yeşillik bol tüketilmelidir. Ayrıca kahvaltı yapmadan evvel sabahın erken saatlerinde yürüyüş yapılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Basit Tedbirler Alınarak Hastalıktan Korunulabilir

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte insanların kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başlayacağını ve bununda vaka sayısının artmasında önemli bir etken olacağını kaydeden Prof. Dr. Tekin, “Koronavirüs salgın sürecinde dikkatli olması gereken bir başka riskli kesim ise şeker hastalarıdır. Kapalı ortamlarda çok az vakit geçirmeye özen göstersinler. Kapalı ortamlarda bulundukları zamanlarda ise sosyal mesafelerini korusunlar ve maskelerini düzgün ve doğru bir şekilde taksınlar. Kapalı ortamlardaki işlerini en kısa süre içerisinde bitirerek açık havaya çıksınlar. Kalabalık ortamlara fazla girmesinler, girdikleri zamanda çok fazla vakit geçirmeden ayrılsınlar. Bu süreçte tanımadıkları insanlarla görüştükleri süreyi kısa tutsunlar. Alınacak basit tedbirlerle salgından korunmanın mümkün olduğunu unutmasınlar.” diye konuştu.

Çocuklarda Obezite Riski Yükseliyor

Pandemi süreciyle birlikte dışarı az çıkan ve daha çok evde vakit geçiren çocuklarda obezite riskinin yükseldiğine dikkat çeken DÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlyas Yolbaş, “Covid-19 virüsünde obezite çok ciddi riskler içermektedir. ABD’de gerçekleştirilen araştırmaya göre Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra yoğun bakım tedavisi gören çocuklar arasında obez olanlar ağırlıktadır. Bu nedenle çocukların obeziteden korunması sağlıkları açısından çok önemlidir.

Çocuklarla ev içerisinde oyunlar oynanarak, sabahın erken vakitlerinde, dışarının sakin olduğu saatlerde çocukların parkta yürüyüş yapması sağlanarak obeziteden korunması mümkün olabilir. Çocukların içeriğinde yüksek karbonhidrat ve yüksek rafine şeker olan besinleri tüketmesinin önüne geçilmelidir. Çocukların dengeli beslenmesi obeziteden korunmaları için çok önemlidir. Çocukların sağlıklı beslenmesi için et, süt, yumurta vb. temel besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır. Çocuklarda obezitenin önüne geçmenin bunlardan başka yolu yoktur.” şeklinde konuştu.