19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerTırnaklarınız size hastalık işareti veriyor olabilir!

Tırnaklarınız size hastalık işareti veriyor olabilir!

İçerikleri

En yaygın görülen belirtilerden birisi tırnakta beyaz lekeler halinde meydana gelen çizgilerdir. Pekiyi bu lekeler neden olur ve nasıl geçer?

Tırnakta Leke Neden Oluşur?

Lökoniki adı verilen ve tırnakta oluşan beyaz lekeler çoğu zaman zararsızdır ve çok çabuk geçebilir. Tırnağın bir yere çarpması sonucu oluşabilir ve kimilerinde noktalar halinde kendini gösterir. Fakat hiç bir sorun yaşanmadığı halde tırnakta beyaz leke oluşumu varsa farklı hastalıkların sinyallerini veriyor olabilir. Bunlar;

  • Hipotroidizm adı verilen hormon yetersizliği,
  • Vücuta yeterli miktarda kalsiyumun girmemesi,
  • Tırnakta mantar oluşumu,
  • Enfeksiyon,
  • Keratin hormonu eksikliği,
  • Kullanılan ilaçların vücutta yarattığı tepkime olarak sıralanabilir.

Eğer protein eksikliğini bağlı olarak tırnakta lekeler meydana geliyorsa protein alındığı ve kana karıştığı anda geçecektir. Bunu anlamaksa oldukça basittir. Lekenin olduğu tırnağa bastırıldığında herhangi bir iz görülmüyorsa bu leke protein eksikliğine bağlı olarak meydana gelmiş demektir. Bazı minerallerin eksikliği de tırnaklarda beyaz noktalar halinde kendini gösteren lekelerin oluşmasına sebep olur. Özellikle kalsiyum yetersizliğinde lekelerin oluştuğu belirtilmiş fakat net bir bilgi edinilmemiştir. Bir başka lekelenme sebebi ise tırnak mantarıdır. Mantar başlangıcında sarımsı beyaz ve tırnağı boydan boya kaplayan lekeler görülebilir. Eğer önlem alınmazsa mantar kısa zamanda tırnağı sarar ve tırnak olduğundan daha kalın ve çirkin bir görünüme sahip olur.

Tüm bu rahatsızlıklar içinde en önemlisi ise tırnakta oluşan lekelerin karaciğer ve böbrek hastalıklarına bağlı olabileceğidir. Nitekim böbreklerde yaşanan bir sorunda tırnak reaksiyon gösterir ve pembe lekeler meydana gelir. Böbreklerde herhangi bir yetersizlik söz konusuysa tırnak tamamen beyaz olabilir. Ayrıca anemi ve siroz da tırnakta lekeler oluşturan hastalıklardır. Bundan dolayı tırnakta sürekli bir leke söz konusu ise muhakkak doktor kontrolünden geçilmelidir.

Tırnaktaki Lekelerden Kurtulmanın Yolları

Vücutta kalsiyum, demir ve mineral eksikliğine bağlı olarak oluşan tırnak lekelerinden kurtulmak oldukça kolaydır. Beslenmeye dikkat edilerek bu durumdan kurtulmak mümkün. Lekenin olduğu tırnakların uzadıktan sonra kesilmesi de lekelerin gitmesini sağlar. Protein ve diğer minerallerin eksikliği olmadığı müddetçe de kendini tekrarlamaz. Fakat herhangi bir hastalığa bağlı olarak tırnakta lekelenme oluyorsa muhakkak sebebi tespit edilmeli ve tedavi sürecine gidilmelidir. Basit gibi görünen pek çok detay çeşitli hastalıkların ilk sinyallerini vermektedir.