Ana SayfaKadınCilt BakımıTerleme ameliyatı (ETS) tedavisi nasıl olur?

Terleme ameliyatı (ETS) tedavisi nasıl olur?

İçerikleri

Terlemek her insanın sahip olduğu çok özel bir kabiliyet ve tüyleri olan diğer canlı türlerinin pek çoğunda böylesi bir mekanizma bulunmuyor. İnsanlarda ise vücuttan doğrudan su ve üre atımını sağlayan, sıcaklık düşüşüne yardımcı olan terleme fonksiyonu mevcut ve bunun bilinçli olarak kontrol edilmesi mümkün değil. Yani terleme fonksiyonlarımızın tamamı sinir sistemimiz tarafından otomatik olarak başlatılıyor ve durduruluyor. Ancak bazılarında yaşanan aşırı terlemeler hayat kalitesinin düşmesine neden olabiliyor ve bu nedenle terleme ameliyatı adı verilen ancak aslında ETS ameliyatı olarak adlandırılan bir ameliyat son çare olarak uygulanabiliyor.

Aşırı terleme genellikle avuç içleri, ayaklar, koltuk altları gibi dikkat çekici bölgelerde ortaya çıkıyor ve bu nedenle günlük yaşamda bireylerin rahatsızlık duymasına neden olabiliyor. Ancak bu sorunun üstesinden gelebilmek için ilk olarak ameliyata başvurulmuyor ve öncelikle endokrinoloji uzmanına muayene olarak herhangi bir rahatsızlık sahibi olup olmadığınız araştırılıyor. Zira pek çok hormonal rahatsızlıkta, şeker hastalığında ve obezitede yine aşırı terleme ile karşı karşıya kalmak mümkün.

Terleme ameliyatı en son çözüm olarak uygulanıyor ve operasyon sırasında ter bezlerine terleme yapmaları talimatını veren sinir dalları devreden çıkarılıyorlar. Sadece terlemeyi kontrol eden sinirlerin engellenmeleri nedeniyle herhangi bir hareket bozukluğu da yaşamak imkansız. Lakin koltukaltı bezleri ve avuç içleri konusunda etkili olan bu yöntem, diğer bölgelerde yaşanan terlemeler için pek de uygulanabilir değil. Bu sinirler devredışı bırakıldıklarında sadece bu bölgelerde terleme sona eriyor ve vücudun diğer bölümlerindeki ter bezleri çalışmaya devam ediyorlar.

Bazı uzmanlar bu sinirlerin ortadan kaldırılmaları yerine ter bezlerinin alınmasını tercih ediyorlar yahut botoks uygulaması ile ter bezlerinin uyuşturulmaları da mümkün oluyor. En doğru tercihin hangisi olduğunu uzmanınızla görüşerek ve kendi fikirlerinizi de göz önüne alarak belirlemeniz gerekiyor.

Operasyon sonrasında göbekte, ayaklarda ve sırttaki terlemeler artış gösterebiliyor ancak bu her vakada meydana gelmiyor ve pek çok kişi değişimin farkında bile olmuyor. Zira vücut belli bir miktar teri atmak zorunda ve bunu engellenen bölgelerden yapamadığında diğer bölgelere yönelerek oradaki ter bezlerinin kapasitesini arttırabiliyor.