24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkTaze sebze ve meyveler ağız kanseri riskini azaltıyor!

Taze sebze ve meyveler ağız kanseri riskini azaltıyor!

İçerikleri

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte daha modern yaşamaya başlayan insanların, eskiye nazarla sağlığı ciddi şekilde tehdit eden rahatsızlıklara daha fazla yakalanması oldukça ilginç. Bu rahatsızlıklardan biride çağımızın vebası ağız kanseridir. Bütün insan vücudunda rastlanan kanser türlerinin yüzde 5’i ağız kanseri olsa da erken tanıda tedavide başarı şansı yüksek bir rahatsızlıktır.

Ağız kanserine tanı konmasında ‘Velscope’ olarak adlandırılan cihazdan yararlanılmaktadır. Kanserden şüphelenilen bölgelere gönderilen özel dalga boylu mavi ışık huzmesi şüpheli bölgelerin teşhis edilmesinde etkilidir. Kanser şüphesi olan bölgeden tanı konması için biyopsi örneği alınmaktadır. Eğer hastaya kanser tanısı konulursa lezyonun genişliği ve yeri dikkate alınarak hastaya kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Sigara ve alkol ise ağız kanserinde riski ciddi bir şekilde artıran faktörlerdendir.

Taze sebze ve meyveler ise ağız kanserinde riski azaltan en önemli besinlerdir. Ağız kanserinden korunmak için yeşil yapraklı sebzelerin, baklagillerin, taze meyvelerin, yaban mersininin, siyah üzümün, tahin ve hurmanın yenmesinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Ayrıca yiyecek ve içecekleri aşırı sıcak tüketenlerde ciddi ve altındadır.

Konserve Hazırlarken Riskleri Gözetin

Evde yapılan konservelerin daha sağlıklı olduğuna dair toplumda genel bir kanı olsa da evde konserve hazırlarken çok bilinçli olmak gerekiyor. Meyve ve sebzeleri mevsimi dışında yiyebilmenin en sağlıklı yolu şüphesiz konservedir. Ayrıca ev hanımları için kış mevsiminde çeşitlilik olduğundan dolayı ayrı bir öneme sahiptir. Ancak bilinçsiz hazırlanan konserveler ölümle sonuçlanabilecek ‘botulismus’ zehirlenmesine yol açabiliyor. Bu zehirlenmenin en önemli belirtileri ise bulantı, karın ağrısı ve görmede bozukluktur.

Konservenin yenilmesinin ardından bu yönde şikayetleri olanlar, derhal bir hastaneye müracaat etmelidir. Konserve hazırlanırken en dikkat edilmesi gereken husus şekli bozuk ve paslı kapakları kullanmamaktır. Konserve kapakları ortalama 20 dakika kaynatıldıktan sonra kullanılmalı ve her kullanımın ardından yenisi ile değiştirilmelidir. Kavanozun kapağında şişkinlik ve sızıntı olmamasına ise özellikle dikkat edilmelidir.

Tansiyon İçin Rezene

Rezenenin güzel kokusu insanı mest eder. Tansiyonu dengede tuttuğundan dolayı tansiyon hastalarında yeri ayrıdır. Böbreklerin ve bağırsakların kum ve taştan arınmasında çok etkindir. Güçlü bir mide için oldukça faydalı olan rezene, anemi (kansızlık) rahatsızlığına da son verir.

Kuvvetli Kemikler İçin Tarçın

Kalp ve damar sağlığı açısından önemi tartışılmaz olan tarçın, kemikleri kuvvetlendirmektedir. Hipertansiyon hastaları tansiyonu düşürdüğünden dolayı tarçını ihmal etmemelidir. Kan şekerini dengede tutarak diyabet riskini ciddi şekilde düşürür.

Göz Sağlığı İçin Vişne

Yaz sıcaklarında hem meyvesi ile hem de suyuyla serinleten vişne, gözdeki sarı nokta rahatsızlığına karşı bir zırh olduğu gibi kalbi kuvvetlendirici etkisi vardır. Ayrıca prostat kanseri riskini ciddi şekilde düşürür.

Güçlü Dişler İçin Karadut

Vücuda enerji veren karadut, halsizliğe de çok iyi gelmektedir. Vücudun hızlı sindirim yapmasını sağlayarak kabızlığa derman olur. Vücuttaki kanserli hücrelerin küçülmesinde çok etkin olan karadut, kuvvetli dişler içinde vazgeçilmez bir meyvedir.

Lifli Gıdalar İle Yaşlanmayı Geciktirin

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biriside pek dile getirilmesi de erken yaşlanmadır. Vücudumuzun hızlı yaşlanmasında ki temel faktör ise şüphesiz sağlıksız beslenme alışkanlığımızdır. Yıllara meydan okuyabilmek için içeriğinde bolca lif barındıran lifli gıdalarla beslenmeliyiz. Yaşlanmayı geciktirmek ve cildimizdeki kırışıklıkları en aza indirmek için C vitamini açısından zengin besinleri bol bol tüketmeliyiz. Turunçgiller, yeşil biber, domates, maydanoz, kivi ve çileğin içeriğinde C vitamini bol miktarda bulunmaktadır. Vücut 25-30 aralığında yaşlanmaya başladığından dolayı bu yaş aralığında doğru beslenmenin genç kalabilmede önemi büyüktür.

Kısırlığın Çözümü Kırmızı Üzüm

Kırmızı üzüm, yaz aylarının en gözde meyveleri arasında yer almaktadır. Cinsel gücün artmasında, sperm kalitesinin yükselmesinde çok etkisi olan kırmızı üzüm, kısırlık tedavisine verdiği katkı ile çocuk sahibi olamayan çiftlerin umududur. Sağlığa verdiği destekle uzmanların gözünde mucize bir besin olan kırmızı üzüm, migren ağrısının dinmesi, kanserle mücadele, astım rahatsızlığının tedavisi, anemi rahatsızlığının engellenmesi, idrar sökmesi, kabızlık, kalp sağlığı ve kuvvetli bir hafıza için çok sağlıklı bir besindir. Saçları döküldüğünden dolayı kellik riski altında olanlar, kırmızı üzümü bol yiyerek saç dökülmelerini azaltabilirler.

Sağlık İçin Elma

Vücudumuzu birçok rahatsızlığa karşı koruyabilmenin yolu elmadan geçiyor. Günlük 1 adet elma tüketen insanların, doktorla pek işi olmaz. Elmanın içeriğindeki flavonoid maddesi hafızayı kuvvetlendirmektedir. Akciğer ve kolon gibi yaşamı tehdit eden kanser türlerinden korunmada, kolesterol seviyesinin düşmesinde, kabızlığın önlenmesinde çok etkindir. Dişleri temizleyerek diş sağlığını destekler. Canlı bir cilde sahip olmak için mucizevi bir besindir. Parkinson rahatsızlığının ilacıdır.

Vücut Temizliği İçin Yaban Mersini

İçeriğinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde vücudu temizleyen yaban mersini, vücudun C ve K vitamini ihtiyacını karşılar. İltihabı ciddi ölçüde azalttığı gibi göz sağlığı için önemli bir meyvedir. Kan şekerini dengede tutarak diyabetle mücadele eder. Kalp ritimlerini düzene soktuğundan ve tansiyonu düşürdüğünden dolayı kalp ve damar sağlığını korur. Vücudumuzdaki zararlı bakterileri yok eder. Bağırsak ve beyin sağlığının korunmasında etkindir.