Ana SayfaSağlıkHastalıkTansiyon Belirtileri Neler? Değeri Kaç Olmalı? Evde Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Tansiyon Belirtileri Neler? Değeri Kaç Olmalı? Evde Tansiyon Nasıl Düşürülür?

İçerikleri

Tansiyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Son dönemlerde hemen herkeste görülen tansiyon rahatsızlıkları tansiyon nedir sorusunu da gündeme getirmiştir. Kalp kaslarındaki kasılmaların etkisi ile atardamarlarda kan pompalanmaktadır. Bu durumda sistolik basınç ölçülmektedir. Kalp kasları gevşediği zamanlarda ise kan damarda durularak diastolik basınç ölçülmektedir. Tansiyon ölçümlerinde bu değerlere bakılarak yükseklik ya da düşüklük hakkında değerlendirmeler yapılmaktadır.

Düşük tansiyon adı verilen hipotansiyon durumunda hastada çok fazla belirti ortaya çıkmamaktadır. Sakıncalı olmayan düşük tansiyonda bazen baş dönmesi, baygınlık ve halsizlik görülebilmektedir. Düşük tansiyon etkisi ile kalp – damar hastalıklarının görülme riski azaldığı için düşük tansiyon olumlu olarak görülmektedir.

Hipertansiyon denilen yüksek tansiyon durumunda normal tansiyon değerleri anide yükselmektedir. Bebeklik döneminden başlayarak her yaşta görülebilen yüksek tansiyonun olumsuz etkileri bir hayli fazladır. Yüksek tansiyon da yıllarca belirti vermeyebilir. Ciddi hale geldiği zaman ise burun kanaması, baş ağrısı, halsizlik, kulak çınlaması, bacaklarda şişlik ve sık idrara çıkma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Tansiyon Değeri Kaç Olmalı?

Dünya genelinde ve Türkiye’de tansiyon nedeni ile meydana gelen rahatsızlıklar artarak devam etmektedir. Bazı kişilerde tansiyon düşüklüğü görülürken bazı kişilerde yüksek tansiyon etkileri görülmektedir.

Kişilerin yediklerine, içtiklerine, stres durumuna ve yaşadıklarına göre tansiyon değeri değişiklik göstermektedir. Normal tansiyon değerleri ortalama 12 / 8 arasında değerlendirilmektedir. Ancak bu değerler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.

Önlenebilen ölüm nedenlerinin başında gelen tansiyonun etkilerini en aza indirebilmek için tansiyon değerlerinin normal seviyelerde kontrol altına alınması gerekmektedir. Uzmanların değerlendirilmelerine göre büyük tansiyon değerinin en az 90 mmHg, en yüksek değerinin ise 160 mmHg olması önerilmektedir.

Tansiyonu Ne Düşürür?

Sinsi bir hastalık olarak değerlendirilen yüksek tansiyon nedeni ile baş ağrısı ve burun akıntısı gibi temel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Yüksek tansiyonun düşmesini sağlayan birçok farklı besin bulunmaktadır. Yüksek tansiyon hastası bireylerin bu besinler ile beraber tedavilerine dikkat etmeleri sayesinde sorunlar en aza inmektedir.

Tansiyon değerlerinin yükselmesi durumunda kişinin sakin ve sessiz bir ortama alınması gerekmektedir. Çünkü psikolojik etkenler ve stresli ortamlar tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kişinin öncelikle sakinleştirilmesi önerilmektedir.

Tansiyon yüksekliği durumunda bol su içilmelidir. Bununla beraber lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Yemeklerde çok az oranda tuz kullanılmalıdır ve gün içerisinde en az yarım saat egzersiz yapılmalıdır. Yüksek tansiyon hastalarının kilo vermesi de önerilmektedir.

Yüksek tansiyon hastalarının diyetinde sodyum miktarı az miktarda azaltılsa bile kalp sağlığı daha iyi hale gelmektedir. Gün içerisinde sodyum miktarının 2300 miligram ile sınırlandırılması önerilmektedir. Bununla beraber tüketilen alkol miktarı da azaltılmalıdır.

Sigara tüketimi, yüksek miktarda kafein tüketimi ve stresin azaltılması ile beraber yüksek tansiyon şikâyetlerinde azalmalar görülecektir. Evde kullanacağınız bir tansiyon aleti ile tansiyonunuzu düzenli olarak ölçerek takip edebilirsiniz.

Tansiyon Neden Düşmez?

Türkiye genelinde 1,5 milyondan fazla dirençli yüksek tansiyon hastası bulunmaktadır. Kullanılan ilaçlar ve diyet etkisi ile biraz düşen tansiyon değerleri genelde yüksek olan kişiler tansiyonlarının neden düşmediğini merak ederler.

Kronik bir hastalık olan yüksek tansiyonun altında belirli bir neden yok ise tansiyon yüksekliği ömür boyu sürmektedir. Birçok farklı faktörün bir araya gelmesi ile oluşan etkenler damarlarda kasılma yaratarak yüksek tansiyon hastalığını ortaya çıkarmaktadır. Dirençli yüksek tansiyon rahatsızlığında ilaç tedavisi etkisiz olmaktadır.

Böbrek damarlarında bulunan sinir sisteminin beyni uyarması nedeni ile tansiyon tetiklenerek tansiyonun düşmesi engellenmektedir. Bununla beraber sürekli tuzlu besinler tüketmek de tansiyonun dirençli olmasını etkilemektedir. Uyku apnesi de denilen uyku anında geçici solunum durması durumu da tansiyonun düşmesini engellemektedir.

Ani Tansiyon Neden Yükselir?

Çok önemli bir sağlık sorunu olan tansiyon anında yükseldiği zaman ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir. Yaşanan olguların yüzde 90’ında yüksek tansiyonun nedeni tam olarak bilinememektedir. Ancak bazı risk faktörlerinin tansiyonun aniden yükselmesine neden olduğu belirtilmektedir. Ani tansiyon yükselmelerine neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Egzersiz yaşam tarzı
  • Obezite
  • Tuz tüketiminin fazla olması
  • Yağlı besinler tüketme
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Şeker hastalığı
  • Stres

Evde Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Çok önemli bir sağlık sorunu olan yüksek tansiyon düşürülemez ise uzun dönemde ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Tansiyon değerleri 180 / 110 mmHg gibi yükseldiği zaman belirtiler ortaya çıkmaktadır. Evde aniden yükselen tansiyonunuzu düşürebilmek için uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:

  • Başınızı soğuk su ile yıkayarak sinirlerin uyarılmasını ve tansiyonun düşmesini sağlayabilirsiniz. Bununla beraber duş alarak da rahatlayabilirsiniz.
  • Yükselen tansiyonunuzu düşürmek için limondan yararlanabilirsiniz. Bir bardağa yarım limon sıkıp sulandırarak içtiğiniz zaman tansiyon değerleriniz düşecektir.
  • Nar – nar suyu sayesinde tansiyonunuzu düşürerek uzun süre aynı değerlerde tutabilirsiniz.
  • Limonla aynı etkiye sahip olan greyfurt suyunu da tansiyon düşürmek için kullanabilirsiniz.
  • Tansiyon düşürmek için evde kullanılabilen bir diğer yöntem de sarımsaktır. Sarımsak sayesinde tansiyon değerleri hızlı bir şekilde düşmektedir.
  • Yüksek tansiyon esnasında yoğurt ve tuzsuz ayran tüketebilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu Doğal Tansiyon Düşürücü Kür!

Yüksek tansiyon şikâyeti olanlar için doğal kür öneren İbrahim Saraçoğlu, tansiyonun olumsuz etkilerinden korunmanızı sağlamaktadır. Evinizde kolay bir şekilde uygulayabileceğiniz kür için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 16 – 17 tane maydanoz sapı
  • 1 bardak su
  • Limon
  • Sarımsak

Maydanoz saplarını blenderden geçirin ve içerisine diğer malzemeleri ekleyin. Tüm malzemeleri 1 dakika kadar blenderden geçirin ve her sabah kahvaltıdan 10 dakika önce tüketin. Üç gün sarımsaklı olarak tüketilen karışım 3 gün sonunda sarımsak olmadan hazırlanmalıdır. 9 gün sonunda 5 gün ara verilerek yine 9 gün aynı kür tekrarlanmalıdır.

Tansiyon Neden Düşer, Nasıl Yükseltilir?

Damarlar içerisindeki pompalama işlemini yapan kanda ortaya çıkan tansiyon yükseldiği gibi düşmektedir de. Olması gereken normal tansiyon değerleri 120 – 60 olarak belirtilmiştir. Ancak kişiden kişiye bu değerlerin değişiklik gösterdiği de unutulmamalıdır. Tansiyon değerlerinin düşmesine neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudun susuz kalması
  • Aşırı yorgunluk hissi
  • Uzun süren ateş ve ishal
  • Hamilelik
  • Güneş ışınlarına maruz kalma
  • Düşük ya da yüksek vücut ısısı
  • Yaşın ilerlemesi
  • Diyet
  • Psikolojik etkenler

Tansiyon düşüklüğünün nedenleri kişiye göre değişmektedir. Düşük tansiyon durumunda doktora başvurulması önerilmektedir. Doktora gitme şansı olmayanlar en önemli etken olan tuz tüketimini artırarak tansiyonun artmasını sağlayabilirler.

Tansiyonun yükselmesi için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Bu aşamada bol su tüketimi de tansiyonun yükselmesini sağlamaktadır. Evde uygulayacağınız basit yöntemler ile tansiyonunuz yükselmez ise mutlaka bir doktora görünerek ilaç tedavisi uygulatmanız gerekmektedir. Yüksek tansiyon kadar etkili olmasa da düşük tansiyon değerlerinde de olumsuz etkiler görülebilmektedir.

Tansiyon Belirtileri Neler? Değeri Kaç Olmalı? Evde Tansiyon Nasıl Düşürülür?