19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkSusamadan su içmek olumsuz sonuçlar doğurabiliyor!

Susamadan su içmek olumsuz sonuçlar doğurabiliyor!

İçerikleri

Aşırı hidrasyonun ölümcül olabileceğini biliyor musunuz? Hiponatremi hastaları için su aslında bir düşmandır ve sadece susadıklarında su içenlerin gerekir. Bu biraz şaşırtıcı ama vücutlarında sodyum konsantrasyonu düşük olan insanlar sadece gerektiğinde su içmelidir. Aşırı hidrasyon egzersize bağlı Hiponatremi gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Normal bir durumda, vücudun hidrasyonu bitmez. Ancak, hiponatremi hastalarında bu durum farklı olduğu için sadece egzersiz yaparken sürekli su içmeleri önerilir. Uzun süreli aşırı hidrasyon, egzersize bağlı her türlü hiponatremi için potansiyel bir tetikleyicidir.

Hiponatremi Nedir?

Hiponatremi insan vücudundaki düşük sodyum seviyesinden kaynaklanan tıbbi bir durumdur. Bu durum, uzun vadede hasta için ölümcül olabilecek diğer hastalıkları tetikleyebilir. Hiponatreminin başlamasının arkasındaki ana neden, düşük tuz alımıdır. Tuz beslenmenin önemli bir parçasıdır ve ayrıca önemli bir sodyum kaynağıdır. Sodyum seviyelerini dengede tutmak için günlük olarak yeterli miktarda tuz tüketmeliyiz. Aksi takdirde, dengesiz ve yetersiz tuz tüketimi hiponatremi durumuna yol açabilir. Sodyum vücuttaki su seviyelerini kontrol eden önemli bir elementtir. Ayrıca, Sodyum beyinden vücudun diğer bölgelerine bilgi alışverişi sağlanmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca, sodyum kas aktivitesini sürdürme bakımından da çok yararlıdır. Sodyum tüm maddeleri hızla kendisine doğru çektiği için, fazla bulunması halinde vücuttaki su miktarını arttırır. Bu durum da sağlık için olumsuz sonuçlar doğurur.

Aşırı Hidrasyon ve Hiponatremiden Kaçınmanın Yolları Nelerdir?

Düzenli egzersiz yapan kişiler susuzluğunu gidermek maksadıyla sürekli su içebilir. Ancak, aşırı hidrasyonun, egzersize bağlı hiponatremiyi tetikleyebileceği göz ardı edilmemelidir. Wilderness Medical Society tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, hiponatremi hastaları özellikle egzersiz sırasında uzun süreli aşırı hidrasyona maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Bu kişiler sadece susuzluklarını gidermek için su içmelidir. Son olarak, uygun sıvılarla birlikte tuzlu atıştırmalıklar veya sodyum ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmelidir.

Her ne kadar su hayatın olmazsa olmaz içeceği olarak kabul edilse de bazı kimseler için aşırı su tüketimi çeşitli problemlere neden olabiliyor. Bu yüzden, su tüketiminde ölçülü olmaya ve gerektiği kadar içmeye özen gösterilmelidir.