28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkSoğan ve sarımsak ile karaciğer yağlanmasından korunun!

Soğan ve sarımsak ile karaciğer yağlanmasından korunun!

İçerikleri

Karaciğer Neden Yağlanır?

Karaciğer yağlanması riskini çok ciddi artıran faktör paketlenmiş gıdalardır. Karaciğerdeki yağlanma zamanında tedavi edilmediği takdirde siroz, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Karaciğerin kuvvetli olmasında çok ciddi etkisi olan sarımsak, soğan ve enginarı bol tüketmeyi ihmal etmemeliyiz.

Karaciğersiz Yaşam İmkansız

Karaciğer önemli bir hayati organımızdır. Hatta karaciğer üzerine yapılan araştırmalardan elde edilen bulgular gösteriyor ki bir insan midesiz ve kalpsiz hayatını devam ettirebilse de karaciğersiz asla ettiremez. Bu nedenle de karaciğerin sağlıklı olması çok önemlidir. Karaciğeri hepatosit adı verilen milyarlarca hücre meydana getirmektedir. Karaciğer sağlığını olumsuz etkileyen başlıca faktörler ise yanlış beslenme alışkanlığı, hareketsiz yaşam tarzı ve vücuttaki kronik rahatsızlıklardır. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Osman Erk, karaciğer sağlığının nasıl korunacağına dair vatandaşlara önemli bilgiler verdi.

Karaciğer Yağlanması Ciddi Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor

Karaciğer yağlanması son zamanlarda çok sık karşılaşılan kronik rahatsızlıklar arasındadır. Karaciğer yağlanmasında riski artıran en ciddi faktörler ise alkol içilmesi, diyabet, kolesterolün yüksek olması, obezite, hepatit B ve C vb. karaciğer kaynaklı rahatsızlıklar, ilaç içilmesidir. Karaciğer yağlanmasını kesinlikle hafife almamak gerekiyor. Çünkü siroza varabilecek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Karaciğer sadece temiz kan damarlarından gelmekte olan kanla değil, aynı zamanda portal sistem olarak adlandırılan kanla da temas halindedir. Karaciğer için vücudumuzun detoks organı da diyebiliriz. Ayrıca vücudumuzun temizlenmesinde en önemli görev karaciğere düşmektedir. Kuvvetli bir bağışıklık sisteminde de oldukça etkindir.

Beslenme Tarzındaki Hatalar Karaciğer Yağlanmasını Tetikliyor

Karaciğer yağlanmasında ki ciddi etkenlerden biri beslenme tarzındaki hatalardır. İçeriğinde fruktoz bulunduran mısır şurubundan yapılan yiyecekler ve içeceklerin tüketimi, yine İşlenmiş ve trans yağlardan üretilen yiyecek ve içecekler ile yüksek kalori alınması sadece göbek bölgesinde değil, karaciğerde de yağlanmanın baş aktörleridir. Aşırı kalori alındığı takdirde vücuttaki karbonhidrat ve proteinler, glikojen ve yağ olarak birikmektedir. Normalde vücuttaki etkisi insülin yağları birikimi yapan hormon olsa da insülin direncinin görülmesi halinde tersi durumla karşı karşıya kalınıyor ve vücuda bir hayli giren serbest yağ asitlerinin taşındığı organ karaciğer oluyor.

Karaciğer Yağlanmasında Mide ve Bağırsaklar Etkili

Karaciğer yağlanmasında mide ve bağırsak sisteminin çok büyük etkisi vardır. Bağırsakların oluşturduğu toksik maddeler, evvela karaciğere gelmektedir. Bu toksik maddelerin oranında görülen artış ise karaciğerde yağlanmaya yol açmaktadır.

Bizler, karaciğere en fazla hasar veren şeyin alkol olduğunun bilincindeyiz. Ancak alkolün yanı sıra karaciğer yağlanmasında etken olan diğer faktörler ise uzun süreli açlık, kolesterolün yükselmesi, aşırı kilo, bağırsaklarda bakteriler ve içilen bazı ilaçların yan etkileridir.

Karaciğer sağlığının korunması için her türlü yeşil ve sarı sebzenin tüketilmesi zaruridir. Soğanı, sarımsağı, kuşkonmazı ve enginarı ise özellikle tüketmek gerekiyor. Hazır gıdalardan kesinlikle kaçınmak ve şarküteri ürünlerini ise kesinlikle tüketmemek karaciğer sağlığı için çok önemlidir.