19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukSıkça karşılaşılan bebek hastalıkları ve tedavisi

Sıkça karşılaşılan bebek hastalıkları ve tedavisi

İçerikleri

Anneler için en önemli varlıkları bebekleridir. Yeni anneler özellikle bebek hastalıkları konusunda hem etrafındaki kişilerden hem de yazılı kaynaklardan çok fazla bilgi edinir. Bu bilgiler bazen kafa karıştırıcı olabilir.

Elbette en doğru tespit ve tedavi doktorunuz tarafından önerilen olacaktır. Bunun yanında doktora gitmeniz gereken bir durum olup olmadığını, bebeğinizin durumunun acil olup olmadığını anlamak için hastalıklarla ilgili ön bilgi sahibi olmanız da oldukça önemlidir.

Bebek Hastalıkları Nelerdir?

Bebeğinizi ne kadar korursanız koruyun, bağışıklık sistemi oldukça zayıf doğduğu için gelişme ve adaptasyon sürecinde hastalıklara açık olacaktır. Korkmanıza gerek yok. Bu hastalıkların birçoğu bebeğinizin kendi kendine atlatabileceği şekilde gerçekleşir. Buna rağmen doktorunuza giderek tedavi sürecine başlamanızı gerektirecek hastalıklarla da karşılaşabilirsiniz.

1- Burun Tıkanıklığı

Karşılaşabileceğiniz en sık sorunlardan biri olan bebeklerde burun tıkanıklığı birden fazla nedenden ortaya çıkabilir.

  • Üst solunum yolu rahatsızlıkları
  • Alerjik durumlarla karşılaşılması
  • Geniz eti
  • Ortamda nem oranının düşerek havanın kuruması

Bebeğinizin burnunun tıkıla olduğunu nefes alıp vermelerinden anlayabilirsiniz. Özellikle gece horlama gibi sesler çıkartıyor ve sık uyanıyorsa bebeğiniz burun tıkanıklığı yaşıyor olabilir. Gün içinde sürekli olarak hırıltılı nefes alması da önemli bir belirtidir.

Burun tıkanıklığı önemli bir sorun olarak görülmese de solunum yolu rahatsızlıklarına bağlı tıkanıklıklar tedavi edilmediği takdirde kulak ya da alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir.

2- Kabızlık ve İshal

Tuvalet yapma alışkanlığı bebekten bebeğe değişir. Bazı bebekler günde birkaç kez kaka yapabilirken, bazı bebekler üç dört günde bir kaka yapabilir. Üç aydan sonra huzursuzluk, gaz vb. sıkıntıları yok ise bebekler için bu sıklık haftada bire düşebilir.

Öte yandan bebeğiniz normal düzeni dışında kaka yapma sıklığı azaldıysa, kakası sert ise ve yaparken huzursuzlanıyor ya da ağlıyorsa, kakasında kan var ise kabız olmuş olabilir. Kabızlığı önlemek için anne sütü oldukça önemlidir. Gün içinde masaj yapmak ve ılık duş da bebeğinize iyi gelecektir.

Kabızlık kadar bebeklerde ishal de çok sık görülür. Bebeğiniz günde altıdan fazla kez sulu kaka yapıyorsa yüksek ihtimalle ishal olmuştur. Aşağıdaki durumlar ishal nedenleri arasında sayılabilir:

  • Soğuk algınlığı
  • Enfeksiyonel hastalıklar
  • Diş çıkarmak
  • Tüketilen gıdalar

 3- Konak

Genellikle kafa derisi üzerinde beyaz ya da sarı kuru kabuklar şekilde görülür. Bazen bebeklerin kaşlarında da ortaya çıkabilir. Konak oluşumunun nedenleri arasında alerjen olabileceği gibi, bu durum genetik ya da annenin yediklerine bağlı olabilir. Konak genellikle sık banyo yaptırılarak ev banyodan sonra özel kremlerle ovularak geçirilebilir.

4- Pamukçuk

Bebeklerde ağız yarası olarak da bilinen pamukçuk, özellikle yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülür. Bebeğin ağzında beyaz bir tabaka oluşur ve beslenmesini etkileyebilir. Pamukçuk uzun süre geçmez ise bebeğinizin solunum ya da sindirim sisteminde oluşan bir enfeksiyona da işaret edebilir.

5-  Sarılık

Bebeklerde sıkça görülen bir diğer hastalık ise sarılıktır. Kısa süreli sarılık çok tehlikeli sayılmaz. Bunun sebebi anne karnında oluşan bilirubin maddesinin bazı bebeklerin ciğerleri tarafından atılamamasıdır. Bebekler sık emerek bu riski azaltabilir.

6- Yalancı Kuşpalazı (Krup)

Krup özellikle kış aylarında görülür. Ses telleri ve soluk borusu iltihabı olarak da bilinir. Krup ciddi solunum yolu sorunlarına işaret edebilir. Bebeğinizde burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hırıltılı öksürük, boğuk ses tonu fark ederseniz çocuk anjini de denen yalancı kuşpalazı olabileceğini aklınızdan çıkartmayınız. Bu riski azaltmak için evinizi her gün havalandırdığınızdan ve bebeğinizin yeterli miktarda sıvı tükettiğinden emin olmalısınız.

Bebeklerde Görülen Hastalıkların Tedavisi

Bağışıklık sistemi gelişmediği için özellikle yeni doğan bebekler hastalığa oldukça açıktır. Bu riskleri azaltmak için en önemli ilaç anne sütüdür.

Bununla birlikte doktorlar özellikle hafif düzeyde soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı gibi hastalıkların müdahale edilmeden atlatılmasını bağışıklık sisteminin gelişmesi için önermektedir. Öte yandan hastalık belirtileri birkaç gün içinde geçmez ya da artarak devam ederse doktorunuza başvurmalısınız.