28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkSerebral palsi (Beyin felci) nedir? Belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Serebral palsi (Beyin felci) nedir? Belirtileri ve tedavileri nelerdir?

İçerikleri

Erken fetal dönem ve beş yaş arası çocuklarda görülen beyin hasarı, serebral palsi yani beyin felci olarak bilinmektedir. Çocuklarda görülen bu hasarın etkileri, beyinde meydana gelen hasarın derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Oksijen yetersizliği, enfeksiyonlar ve beyin malformasyonu nedeniyle oluşan beyin hasarları serebral palsi nedenleri arasında yer almaktadır. Genellikle hareket bozuklukları ve kaslarda meydana gelen anormallikler ile kendini belli etmektedir. Bazı hastalarda bu belirtiler fark edilmeyecek kadar küçük boyutlarda olurken bazı hastalarda ise hareket bozuklukları hareket edilmeyecek derecede olabilmektedir.

Serebral Palsi Nedenleri Nelerdir?

Serebral palsi hastalığının nedeni çoğu zaman net bir şekilde bilinmemektedir. Yaygın olarak bilinen en belirgin ve önemli nedeni hamilelik ve doğum esnasındaki bazı nedenlerdir. Erken doğum, gebelik döneminde annenin tansiyon yükselmesi veya tansiyon düşmesi, hamilelik döneminde meydana gelen bazı kanama ve enfeksiyonlar serebral palsi nedenleri arasında yer almaktadır. Doğum esnasında ise zor gerçekleşen bir doğumda bebeğin oksijensiz kalması, doğum sonrasında meydana gelen iltihabi hastalıklar, yüksek ateş veya kafa darbeleri sonucunda da beyin felci meydana gelebilmektedir.

Günümüzde ilerleyen tıp imkanları ile büyük bir kısmı engellenebilmektedir. Özellikle düzenli kontroller, doğumun tıbbi imkanları donanımlı bir merkezde gerçekleşmesi ile serebral palsi ihtimali en düşük oranlara indirilmektedir.

Önemli bir halk sağlığı sorunu olarak görülen serebral palsi görülme sıklığı ise resmi verilere göre doğan 1000 bebekte 1.5 – 3 oranda görülmektedir.

Serebral Palsi Belirtileri Neler?

  1. Çocuğun hareket gelişiminin yaşıtlarından geri olması
  2. Kol ve bacaklarının normalden gergin veya gevşek olması
  3. Duruşu ve oturuşunun normalden farklı olması serebral palsi şüphesini akıllara getirmektedir.

Serebral palsi hastalarının tümünde aynı belirtiler meydana gelmemektedir. Ancak bu çocuklarda kaslar olması gerekenden daha gergin veya gevşektir. Serebral palsi, hastanın vücudunu istediği gibi kontrol ve hareket ettirmesini engellemektedir. Bu nedenle istem dışı hareketler meydana gelebilir. Boğaz kasları da etkilenen hastalarda konuşma güçlüğü görülür. Beyin hasarı ağır olan hastalarda görme ve işitme bozuklukları veya zeka geriliği de meydana gelmektedir.

Serebral Palsi Tedavisi Var Mı?

Serebral palsi nedeniyle beyinde meydana gelen hasarın tamamen onarılması mümkün değildir. Ancak günümüzde modern tıbbın ilerlemesi ile birlikte serebral palsi hastası olan çocuklar için farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ailenin tedavi sürecine olan desteği ve ilgisi ile birlikte serebral palsi hastası olan çocuklar kaderine terk edilmemiş olmaktadır.

  1. Çocuk nörolojisi
  2. Fizik Tedavi
  3. Ortopedi
  4. Çocuk ruh sağlığı
  5. Beyin Cerrahisi
  6. Göz, kulak, burun, boğaz birimleri ortak çalışmaktadır.

Tedaviye başlamadan önce çocuğun genel durumu değerlendirilir. Buna uygun olarak ideal tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi yöntemlerinde fizik tedavi, kas gevşetici ilaçlar, botoks enjeksiyonları, kas ve kemikler ile ilgili birtakım cerrahi işlemler, konuşma terapisi gibi yöntemler uygulanmaktadır.