18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıSelülit Nedir? Nedenleri, Belirtileri Nelerdir? Selülit Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi

Selülit Nedir? Nedenleri, Belirtileri Nelerdir? Selülit Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi

Kadınların güzellik düşmanı selülit nedir? Selülit nedenleri nelerdir, selülit nasıl geçer evde, bitkisel tedavisi ve tedavi yöntemleri haberimizde.

İçerikleri

Deri altında aşırı ve düzensiz yağ birikimi sonrasında oluşan selülit, vücudun belirli bölgelerinde görülen bölgesel dolaşım bozukluğudur. Genelde kadınlarda görülen selülit neden olur? Selülit kendini nasıl belli eder?

Selülit Nedir?

Genelde obezite ile karıştırılan selülit kadınların korkulu rüyalarından biri haline gelmiştir. Kişinin yaşam tarzına, genetik veya hormonal yapısına göre meydana gelen selülitin erkeklerde daha az görülmesinin nedeni, erkeklerde östrojen seviyesinin kadınlara göre daha az olmasıdır. Yağ birikimini artıran östrojen hormonu selülite neden olur.

Portakal kabuğuna benzer bir görünüme neden olan selülit 3 ayrı grupta incelenir. 1.seviyedeki selülit genelde dışarıdan belli olmaz. Parmaklarla sıkıldığı zaman portakal kabuğu görünümü ortaya çıkar. 2.seviyedeki selülit dışarıdan az da olsa belli olur. Ancak dikkat edilmediği sürece çok fazla belirgin değildir. 3.seviyedeki selülitin görünümü çok bellidir. Bu seviyedeki selülitler bazen ağrılara neden olur.

Selülit Nedenleri Nelerdir?

Selülit nedenleri nelerdir? sorusu ile bu rahatsızlığa uygun tedavi yöntemi belirlenmeye çalışılır. Genelde kalça ve bacak kısmında görülen bu şekil bozukluğunun farklı nedenleri olmaktadır. Her 10 kadından 8’inde görülen selülitin kiloya bağlı olarak oluştuğu düşüncesi yanlıştır. Çünkü zayıf kişilerde de selülit problemi görülebilmektedir. Yaşın ilerlemesi ile beraber kalıcı olmaya başlayan selülitin görülme nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Hareketsiz yaşam
  • Genetik etkenler
  • Hormon bozuklukları
  • Bağ dokusunun zayıf olması
  • Kan dolaşımı bozukluğu
  • Düzensiz beslenme
  • Kahve, alkol ve kola tüketiminin artması
  • Psikolojik etkenler
  • Metabolizmanın yavaşlaması
  • Su tüketiminin azlığı
  • Yağ oranının fazla olması
  • Cildin rengi ve cilt tabakasının kalın olması

Selülit Belirtileri Nelerdir?

Vücudun birçok bölgesinde meydana gelen selülit belirtileri belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam ve genetik etkenlere bağlı olarak görülen selülitin oluştuğunuzu anlayabileceğiniz belirtileri şunlardır:

  • Deride kızarıklık görülmesi
  • Deride kırmızı bölgeler ve çizgiler
  • Isınma
  • Şişme
  • Dokununca ağrı
  • Tenden berrak renkte bir sıvı akması
  • Bedene sıçraması durumunda sıtma ve ateş

Selülit Nasıl Geçer?

Hemen her kadında görülen selülit, genelde görüntü açısından rahatsızlık vermektedir. Ancak ilerleyen seviyelerinde ağrı, kanama, ateş gibi şikâyetlere de neden olur. Selülitten korunmak ve selülitin etkilerini en aza indirmek için alınması gereken önlemler şu şekildedir:

Su tüketimi: Vücudun her açıdan en büyük ilacı sudur. Birçok cilt rahatsızlığının temelinde su tüketiminin azlığı yer alır. Ödem atmaya yardımcı olan su tüketimi sayesinde metabolizma daha hızlı çalışır ve selülit oluşumu engellenir.

Zararlı Alışkanlıkların azaltılması: Sigara, alkol ve kahve tüketimi nedeni ile vücut su tutar. Bu durum selülit oluşumunu tetikler. Zararlı alışkanları bırakarak selülite karşı savaş açmış olursunuz.

Yağlı besinlerin tüketiminin azaltılması: Selülit şikâyetlerinin temelinde yağlı besinler de yer alır. Kızartma gibi bol miktarda yağ içeren besinleri daha az tüketerek selülit oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Masaj: Kan dolaşımını artıracak masaj sayesinde selülit oluşum riski azaltılır.

Sıcak – Soğuk su uygulaması: Kan akışının hızlanmasını sağlayarak selülit riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için sabah saatlerinde sıcak – soğuk su uygulaması önerilir.

Dar giysiler ve yüksek topuklu tercih edilmemesi: Yüksek topuklu ve dar giysiler selüliti tetikler. Bu riski azaltmak için rahat giysi ve ayakkabılar tercih edilmelidir.

Selülit İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Beslenme düzeni selülit oluşumunu etkilemektedir. Lifli gıdaların, yeşil sebzelerin ve şeker oranı az besinlerin tüketilmesine önem verilmelidir. Ekmek tüketiminden vazgeçemeyen kişiler ise tam buğday unlu ya da kepekli ekmekleri tercih etmelidir. Selülitten kurtulmak ve selülit oluşum riskini en aza indirmek için tüketilmesi önerilen doğal yöntemler şunlardır:

Kırmızı Biber: Yağ yakmada son derece etkili olan kırmızı acı biber, kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandırarak selülit oluşumunu engeller. Kırmızı biber kürü hazırlamak için bir bardak su içerisine iki çay kaşığında acı kırmızı biberi ve taze sıkılmış meyve suyunu ekleyin. Zencefil ve limon da ekledikten sonra günde bir iki kez bu karışımı tüketin. Ortalama olarak iki ay boyunca bu kürün yapılması önerilir.

Ardıç Yağı: Defoksifiye özelliği bulunan ardıç yağı, sıvı birikiminin azalmasını sağlar. Bu sayede selülit oluşumu en aza iner. Yarım bardak zeytinyağı içerisine 10 – 15 damla kadar ardıç yağı damlatın ve selülit olan bölgeye masaj yaparak uygulayın. Cilt sıkılaşıncaya kadar gün içerisinde iki defa uygulanabilir.

Kahve Telvesi: Ölü hücreleri temizleme özelliği ile çok sık kullanılan kahve telvesi ile selülite doğal çözüm sağlayabilirsiniz. Bir kap içerisine öğütülmüş kahve, iki çorba kaşığında bal ve üç çorba kaşığında eritilen Hindistan cevizi yağını ekleyin. Karışımı hamur haline getirin ve selülitli bölgeye masaj yapın. Haftada 3 kere bu tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz.

Çağla Şikel Selülit Yok Etme Önerisi