18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerSanılanın aksine bu besinler kilo vermeyi zorlaştırıyor!

Sanılanın aksine bu besinler kilo vermeyi zorlaştırıyor!

İçerikleri

Doğal besinlerin içeriğinde bulunan mineral ve vitaminler, sağlığımız açısından oldukça önem teşkil etmektedir. Sağlıksız beslenme sonucu pek çok hastalık vücudumuzu tehdit eder. Özellikle yağlı ve hazır gıdaların tüketimi hem kilo almamıza hem de hastalık sahibi olmamıza sebep olur. Ancak tüketilen her gıda kilo vermeye yardımcı olmamaktadır. Tüketilen besinlerin kalori değerine bağlı olarak kilo alımı gerçekleşir. Doğal ve hafif olan meyve ve sebzeler birçok hazır gıda ürünlerinden daha fazla kalori içerikli olabiliyor. Bu besinlerin tüketimiyse kilo vermeyi zorlaştırıyor.

Kilo Vermeyi Zorlaştıran Besinler Nelerdir?

Tüm besinler kalori içerir. Önemli olan günlük kaç kalori alındığıdır. Alınan kalori değerinin yakılandan fazla olması kiloya neden olur. Basit gibi görülen küçük bir bisküvi o gün için 470 kalori almanıza neden olabilir. Bu da bir hamburger yemekle eş değerdir. Ayrıca doğal tarım ürünleri ve meyvelerin bazıları da oldukça yüksek kalori içeriklidir. Bu besinlerin tüketilmesi tabii ki hastalık sahibi yapmıyor. Fakat diyet yapanların zararsız gördüğü besinler aslında kilo vermeye engel olabiliyor. Örneğin; turunçgiller 50 ile 100 kalori arasında kalori içerir. Tahıl ürünleriyse (mısır, bulgur, arpa, buğday, susam) 50 ile 600 kalori içermekte.

Diyet yaparken en çok tercih edilmesi gereken ürünler ise sebzelerdir. Patlıcan, taze fasulye, kabak, karnabahar, kereviz gibi sebzeler neredeyse kalori içermez. Bu besinlerin kalori değeri arasıysa 10 ile 100 arasında değişmektedir.

Meyvelerde ise durum biraz daha farklıdır. Kalori değerleri düşük olmasına rağmen fazla tüketildiğinde günlük kalori miktarından fazlası vücuda girmiş olur. Örneğin; muz 100 kalori içerir. Her gün 1 adet muz yemek bir öğün değerinde kalori miktarına eşittir. Üstelik birkaç meyveyi birden yemekse o gün başka hiç bir şey yememenize sebep olabilir. Her gün 1 elma, 1 armut, 1 muz yiyen kişi toplamda 230 kalori almış olur.

Diyet Yaparken Besinleri Nasıl Tüketmeli?

Birçok uzmanın da önerisiyle belirli düzende beslenmek gerekir. Sırf tahıl ürünleri ya da sadece meyve tüketmek hem sağlıklı değil hem de kilo vermeyi zorlaştırır. Belli oranlarda ve birkaç günde bir tüketim yapmak gerekir. Beslenme sırasında kalorisi düşük diye düşünüp çok çeşitli ürünleri bir arada tüketmek günlük kalori miktarını aşmanıza neden olur. Ayrıca bir diyetisyenden yardım almadan diyet programı uygulamak sakıncalıdır. Her bireyin bünyesi farklı olduğundan kişiye göre diyet listesi hazırlanır.