22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıSağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak için faydalı 6 alışkanlık!

Sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak için faydalı 6 alışkanlık!

İçerikleri

1- Dişlerinizi Günde En Az İki Defa Fırçalayın

Ağız ve diş sağlığınızı korumak için dişlerinizi mutlaka günde iki kez fırçalayın. İyi fırçalamak için, diş fırçanızı dişlerinize 45 derecelik açıyla tutun. Dişlerinizin tüm yüzeylerini fırçalamak için yumuşak ve hafif dokunuşlar yapın. Dişlerinizi en az 2 dakika boyunca fırçalamayı alışkanlık edinin. Diş fırçanızı 3-4 ayda bir değiştirme hususuna özen gösterin.

2- Dişlerinizi Temizlemek İçin Günde Bir Defa Diş İpi Kullanın

Dişlerinizin arasında kalan ve bakteri oluşumunu tetikleyen yiyecekleri temizlemek için her gün diş ipi kullanmak çok önemlidir. Bu işlemi yaparken diş ipini dişlerinizin arasına hafifçe bastırın ve diş etlerine çarpmamaya özen gösterin. Diş ipini, dişlerin arasında hareket ettirin ve yiyecekleri temizlemek için diş ipini aşağı ve yukarı doğru hareket ettirin.

3- Yılda Bir Defa Diş Hekiminizi Ziyaret Edin

Zaman zaman dişlerinizin kontrolünü yaptırmanız gerekir. Bundan dolayı, yılda en az bir defa diş hekiminizi ziyaret edin. Bu rutin kontroller muhtemel diş sorunlarını tespit etmeye yardımcı olur. Ayrıca, diş hekimi dişlerinizin incelmesine neden olabilecek plak birikimlerini temizleyerek daha sağlıklı dişlere kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Diğer yandan, önemli diş problemleriniz varsa diş hekiminizi daha sık ziyaret etmeniz gerekebilir.

4- Ağzınızın Kurumasını Önlemeye Çalışın

Ağız kuruluğu, diş çürümesi riskini artırabilir ve birçok ilacın yan etki oluşturmasına neden olabilir. Şekersiz sakız çiğneyerek ve daha fazla miktarda su içerek ağzınızdaki tükürük üretimini artırın. Vücudunuzun daha fazla tükürük üretmesine yardımcı olmak için, gün boyunca şekersiz sakız çiğnemeyi düşünebilirsiniz. Bol şu içmenin yararını artırmak için hemen yutmayıp, bunun yerine birkaç dakika ağzınızda tutmaya çalışın.

5- Lif Oranı Yüksek Meyve ve Sebzeler Yiyin

Dişlerinizi temizlemek için lif oranı yüksek meyve ve sebzeler tercih edin. Bu besinler dişlerinizi doğal olarak temizler ve güçlü kalmasını sağlar. Ayrıca tükürük üretimini arttırırlar ve bu da ağzınızdaki bakterileri azaltmaya ve dişlerinizi korumaya yardımcı olur. Tükürük içinde kalsiyum ve fosfat bulunur ve bu da diş minesindeki minerallerin geri kazanılmasına yardımcı olur. Havuç, elma ve kereviz gibi ürünler lif oranı yüksek gıdalardır.

6- Yeşil ve Siyah Çay Tüketin

Ağzınızdaki bakterileri azaltmak için yeşil ve siyah çayları tüketin. Bu çaylar, ağzınızdaki bakterileri azaltmaya yardımcı olan polifenoller içerir. Dişlerinizi korumaya yardımcı olmak için yemeğinizle birlikte veya kısa bir süre sonra çay içmeyi deneyin. Yine de, aşırı cay tüketiminin zaman içinde dişlerinizi lekeleyebileceğini unutmayın.