24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkSadece 30 saniyede sağlıklı olup olmadığınızı anlayabilirsiniz!

Sadece 30 saniyede sağlıklı olup olmadığınızı anlayabilirsiniz!

Yaşlandıkça vücudumuzda bir çok şey değişir. Vücudumuzdaki kalsiyum ve benzeri vitaminler yaşlılığa bağlı olarak yeterliliğini kaybeder ve böylece bağışıklık sistemi de zamanla zayıflar.

İçerikleri

Her insanın yılda bir kez mutlaka doktor muayenesine gitmesi önerilir. Ancak check up fiyatlarının yüksek olması sebebi ile genellikle bunu yapamıyoruz. Bu nedenle bu yazımızda, bazı ciddi hastalıklardan muzdarip olup olmadığınızı kontrol etmek adına, sadece kendi sağlığınız için evde aşağıdaki kısa testleri denemenizi öneririz.

Sağlıklı Olup Olmadığınızı Kolayca Test Edin!

Yumruğunuzu sıkın
Yumruğunuzu sıkın

1- Yumruğunuzu sıkın;

Bir elinizi yumruk yaparak 30 saniye boyunca aynı konumda tutun. Yumruğunuzu serbest bıraktıktan sonra avucunuzun içinin biraz beyaza döndüğünü fark edeceksiniz. Bu durum eliniz yumruk şeklinde sıkıldığında damarlarınızdaki kan azaldığından normaldir.

Avuç içinizdeki kanınızın ne kadar sürede geri geleceğini kontrol edin. Beyazlığın gitmesi bir süre alırsa, hatta uyuşma hissederseniz bu arteriyoskleroz (damar sertliğinin) bir belirtisi olabilir.

Tırnaklarınızın köklerini sıkın
Tırnaklarınızın köklerini sıkın

2- Tırnaklarınızın köklerini sıkın;

Her tırnağın kökünü sıkmak için yaklaşık 5 saniye ayırın. Kan en fazla 3 saniye sonra geri dönmelidir. Ancak bunu yaparken şiddetli ağrı hissederseniz bunun anlamı şudur:

  • İşaret parmağı – kolon sorunlarını ve kabızlığı gösterir,
  • Başparmak – akciğer sorunlarına işaret eder,
  • Orta parmak – kalp sorunlarını gösterir,
  • Yüzük parmağı – kalp sorunlarını gösterir,
  • Küçük parmak – ince bağırsaklarla ilgili sorunlara işaret eder.

Bunun nedeni, her parmağın belirtildiği gibi bir iç organa yakından bağlı olmasıyla açıklanır. Hem orta hem de yüzük parmağının kalbe yakından bağlı olması ve diğer parmaklardan daha fazla kan damarına sahip olmasıdır.

Bacaklarınızı 30 saniye boyunca yukarıda tutun
Bacaklarınızı 30 saniye boyunca yukarıda tutun

3- Bacaklarınızı 30 saniye boyunca yukarıda tutun;

Zemine bakacak şekilde kollarınızı vücudunuzla aynı hizada tutun. Vücudun geri kalanı zeminde kalırken her iki bacağınızı birlikte kaldırmayı deneyin. Bu konumda yaklaşık 30 saniye tutun ve kendinizi bırakın. Bunu bacaklarınızı hareket ettirmeden, ayırmadan veya vücudunuzu seğirmeden yapamıyorsanız, karnınızda veya omurganızın alt kısımlarında (bel fıtığı) problemler olabilir.

Popo kaslarını gerin
Popo kaslarını gerin

4- Popo kaslarını gerin;

Aynı pozisyonda yatarken, bir bacağınızı yere paralel düz tutun, diğer bacağınızı dizinizi bükerek yukarı kaldırın ve 30 saniye boyunca bu halde tutun. Bu sizin için acı verici bir süreçse, vücuttaki en güçlü kaslardan biri olan ve poponun hemen altında bulunan gluteus maximus (kalça kasları) ile ilgili sorunları gösterir.

Vücudunuzun üst kısmını yukarı kaldırın
Vücudunuzun üst kısmını yukarı kaldırın

5- Vücudunuzun üst kısmını yukarıya doğru kaldırın

Aynı pozisyondayken, bacaklar düz bir şekilde yerde dururken, sadece vücudunuzun üst kısmını omurgadan yukarı kaldırmayı deneyin. 30 saniye boyunca bu durumda bekleyin. Bu şekilde beklerken ağrı hissederseniz bu alt omurga ile ilgili problemleri (bel fıtığı) gösterir.

Sadece 30 saniyede sağlıklı olup olmadığınızı anlayabilirsiniz!