16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınSaç BakımıSaçlar neden dökülür, ne iyi gelir? Saç dökülmesini önleyen bitkisel kürler

Saçlar neden dökülür, ne iyi gelir? Saç dökülmesini önleyen bitkisel kürler

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir, saç dökülmesine ne iyi gelir? Saç dökülmesini önlemek ve saçları gürleştirmek için yapılması gereken bitkisel uygulamalar yazımızın detayında.

İçerikleri

Estetik açıdan güzel bir bütünlük sağlayabilmenin en önemli sırlarından birisi de hacimli ve sağlıklı saçlardır. Ayrıca saçlarımız insanlarla olan ilişkilerimizde de karşı tarafta olumlu bir etki bırakabilmenin en önemli etkenlerinden birisidir. Genel sağlığımız hakkında da bize ip uçları veren saçlarımızın sahip olduğu özellikler göz önüne alındığında onların vücudumuzdaki en önemli yapılardan birisi olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle saçlarımızın bakıma özen göstererek onların sağlıklı kalmasına dikkat etmeliyiz.

Saçların renginin sık sık değiştirilmesi, yanlış şampuan seçimi, bol miktarda jöle kullanımı, olumsuz çevre koşulları, hormonal bozukluklar, aşırı sigara kullanımı ya da dengesiz beslenme gibi faktörler saçların doğal yapısında bazı deformasyonlar yaparak onların dökülmesine neden olur. Saçların dökülmesini önleyebilmek için öncelikle sorunun neden kaynaklandığı bulunmalıdır. Sorun tespit edilerek uygun çözüm yolları yapıldığında saç dökülmesi ortadan kalkacaktır.

Saçlar Neden Dökülür? Saç Dökülmesinin Nedenleri

Özellikle erkeklerin korkulu rüyası haline gelen saç dökülmesinin nedenlerinin bilinmesi tedavisi için çok önemlidir. Sağlıklı bireylerin günde ortalama 50 ile 100 arasında saç teli dökülmektedir. Ancak bazı iç ya da dış etkiler nedeniyle bu sayı daha da artabilir veya azalabilir. Ayrıca saç kökleri genellikle günde 3 ile 5 mm arasında uzarken bazı dönemlerde kendisini dinlenmeye almaktadır. Özellikle saç dökülmelerinin en sık rastlandığı zaman köklerin kendisini dinlenmeye aldığı dönemdir. Bu dönemde kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 150-200 arasında saç teli dökülebilir. Bunun yanında saç dökülmesini arttıran faktörler genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Dengesiz beslenme alışkanlığı
  • Uyku düzenindeki bozukluklar
  • Alkol, sigara ve diğer zararlı maddelerin aşırı miktarda tüketimi
  • Saç tipine uygun olmayan şampuan kullanımı
  • Yaşın ilerlemesine bağlı hormonal değişiklikler ve hücre yenilenmesindeki yavaşlama
  • Kemoterapi tedavisi
  • Saçlara içerisinde çeşitli kimyasal maddeler bulunan bakım ürünlerinin sürülmesi ya da saçların sık sık boyanması
  • Protein yönünden eksik beslenme
  • Bayanların gebelik dönemi
  • Bağışıklık sistemiyle ilgili bazı sağlık problemleri
  • Tiroid ve saç kıran hastalığı
  • Parazit, bakteri ve mantarlar nedeniyle oluşan enfeksiyonlar

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Bitkisel Öneriler

Saçların sağlıklı bir şekilde uzaması ve dökülmelerin azalması için öncelikli olarak beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Saçların güçlenerek parlak ve canlı görünmesini sağlamak için somon balığı gibi çinko yönünden zengin deniz ürünleri tüketilmelidir. Bunun yanında barbunya, havuç, brokoli, yumurta, peynir, kırmızı et, süt, yulaf, marul, ıspanak, pancar, domates ve maydanoz gibi besinler de kesinlikle sofradan eksik edilmemelidir. Ayrıca badem, fındık, yer fıstığı ve ceviz gibi kuruyemişlerin de her gün az miktarda da olsa tüketilmesi gerekir.

Saç dökülmesine neden olan etkenlerden birisi de vücudun demir oranının azalmasıdır. Özellikle bayanlar gebelik dönemlerinde ve doğumdan sonra bol miktarda demir içeren ıspanak, mancar, brokoli ve marul gibi yeşil yapraklı besinleri tüketmelidir. Ayrıca portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi c vitamini yönünden zengin meyveler de saç dökülmesini önlemede oldukça etkilidir.

Saç Dökülmesini Önlemek ve Saçları Gürleştirmek İçin Bitkisel Uygulamalar

Saçların dökülmesini önlemek ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlamak amacıyla aşağıdaki bitkisel uygulamalar yapılabilir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi sahip olduğu antiseptik özelliğiyle kafa derisinde bulunan bakteri ve mantarları yok eder. Ayrıca kepeklenme ve sabun kalıntıları gibi maddelerden de arınma sağlamaktadır. Bu yönüyle saç köklerinin hava almasını sağlar, saç dökülmelerini önler, saçları güçlendirir ve parlaklık verir. Yarım litre ılık suyun içerisine yaklaşık yarım bardak doğal elma sirkesi ilave ettikten sonra bu suyla banyo öncesi saç diplerinizi güzelce yıkayın. Yıkamanın ardından 15 dakika bekleyin ve normal banyonuzu yapın.

Soğan ve Sarımsak Kürü

Saç köklerinin güçlenmesine önemli bir yere sahip olan maddelerden birisi de kükürttür. Soğan ve sarımsak kükürt yönünden zengin besin maddeleri olduğu için saç bakımında yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Bu kür tarifi için öncelikle kabuklarını soyduğunuz soğan ve sarımsağı rendeleyin ve uygun bir kaba alın. Daha sonra her ikisini de suyu çıkıncaya kadar kuvvetli bir şekilde ezin. Ezme işleminin ardından oluşan sıvıyı ayrı bir kaba alın. Soğan ve sarımsağın özünden oluşan bu karışımı saç diplerinize yedirerek sürün. Bu uygulamayı sabırlı bir şekilde haftada üç kez tekrarladığınızda saç dökülme sorununuz büyük ölçüde azalacak bir süre sonra da tamamen yok olacaktır.

Hindistancevizi ve Aloe Vera Maskesi

Saçların güçlenmesi ve daha hacimli bir yapıya kavuşması için tercih edilen ürünlerden birisi de hindistancevizi sütüdür. Bu ürün aloe vera jeliyle karıştırıldığında da saç dökülmelerini önlemede etkili bir maske haline dönüşmektedir. Bu uygulama için öncelikle hindistancevizini rendeleyin ve ezerek sütünü çıkarın ya da bunu marketlerden hazır olarak da alabilirsiniz.

Hindistancevizi sütünü temin ettikten sonra 1 yemek kaşığı kadar kaba dökün ve üzerine 1 tatlı kaşığı aloe vera jeli ilave edin. İki malzemeyi güzelce karıştırdıktan sonra saç diplerinize masaj yaparak sürün. Saç köklerine maskeyi yedirdikten sonra yaklaşık 2 saat bekleyin ve ılık suyla saçlarınızı yıkayın. Etkili sonuçlar almak için bu maske uygulamasını haftada bir kez düzenli olarak yapmanız gerekmektedir.

Saç Çıkaran Bitkisel Yağ Karışımı

Saçların sağlıklı bir şekilde uzamaları ve gür olması için saç köklerinin ihtiyacı olan vitamin ve minerali alması gerekir. Eğer bunu sağlayacak herhangi bir uygulama bulamadıysanız saçlarınızı besleyerek güçlenmesine yardımcı olacak saç çıkaran bitkisel yağ karışımını denemenizi tavsiye ederiz.

Gerekli Malzemeler

  • 1 Çorba Kaşığı Maydanoz Tohumu Yağı
  • 1 Çorba Kaşığı Defne Tohumu Yağı
  • 1 Çorba Kaşığı Çörek Otu Yağı
  • 1 Fincan Zeytinyağı

Saç Çıkaran Bitkisel Yağ Karışımı Yapılışı ve Uygulanışı

Belirtilen ölçülerde maydanoz tohumu yağı, defne tohumu yağı, çörek otu yağı ve zeytinyağını kabın içerisine koyduktan sonra birbirleriyle homojen bir kıvam oluşturuncaya kadar karıştırın. Yağlar birbiriyle özdeşleştikten sonra elinize bu yağ karışımından bir miktar alın ve saç diplerinize hafif masaj hareketleri yaparak sürün.

Yağın geri kalan kısmını da saçlarınızın tamamına yedirerek sürdükten sonra saçlarınızı ve kafanızı streç filmle sarın. Yaklaşık 2 saat boyunca bekledikten sonra saçlarınızı ılık suyla durulayın. Bu uygulamayı her hafta düzenli olarak yaptığınızda saçlarınız güçlenerek dökülmeler azalacak saçlarınız daha hacimli ve parlak bir görünüme kavuşacaktır.

Saç Dökülmesini Engelleyen Doğal Bakım Kürü

Bu uygulama için gereken malzemeler;

  • 2 Yemek Kaşığı Badem Yağı
  • 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 2 Yemek Kaşığı Çam Terebentin Yağı
  • 2 Yemek Kaşığı Bal
  • 2 Adet E Vitamini Kapsülü

Saç Dökülmesini Engelleyen Doğal Bakım Kürü Yapılışı ve Uygulanışı

İlk olarak listede belirtilen miktarda zeytinyağı, çam terebentin ve badem yağını cam bir kaba koyun ve güzelce karıştırın. Yağ karışımının bulunduğu kaba bal ve toz haline getirilmiş E vitaminini de ekleyerek tüm malzeme homojen kıvama gelinceye kadar karıştırın.

Hazırladığınız karışımdan bir miktar alarak saç diplerine masaj yaparak yedirin. Artan yağ karışımını da saçlarınıza sürdükten sonra kafanızı streç filmle kaplayıp yağın saç ve saç kökleri tarafından emilmesi için 30 dakika boyunca bekleyin ve saçınızı ılık suyla durulayın. Bu uygulamayı haftada iki kez tekrarladığınızda kısa süre içerisinde saçlarınız onarılacak, saç kırıkları ve dökülmeler azalacaktır.

Saç Dökülmesini Önleyen ve Saç Çıkaran Bakım Maskesi

Bu maske uygulaması için gereken malzemeler;

  • 5 gr sarımsak yağı
  • 5 gr badem yağı
  • 5 gr biberiye yağı
  • 5 gr ısırgan yağı
  • 5 gr çam terebentin yağı
  • 5gr zeytinyağı

Saç Dökülmesini Önleyen ve Saç Çıkaran Bakım Maskesi Yapılışı ve Uygulanışı

Badem yağı, sarımsak yağı, biberiye yağı, ısırgan yağı, çam terebentin yağı ve zeytinyağını cam bir şişenin içerisine döktükten sonra şişenin ağzını kapatın ve bütün malzemeyi çalkalayın. Hazırladığını saç bakım yağını her gece yatmadan önce saç diplerinize ve saçlarınıza sürün. Bu uygulamayı ilk hafta her gün, ikinci hafta iki günde bir ve üçüncü hafta da üç günde bir yapmalısınız. Üçüncü haftadan sonra da üç günde bir yapmaya devam edebilirsiniz.