19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınSaç BakımıSaç Derisinde Kızarıklık ve Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Saç Derisinde Kızarıklık ve Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

İçerikleri

Saç derisinde kızarıklık ve kaşıntı, her bireyin dönem dönem karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın birden çok sebebi bulunmaktadır. Saç derisi kaşıntısını tetikleyen en önemli faktör stres olarak karşımıza çıkmaktadır. Strese bağlı olarak, saç derisi kaşıntısına eşlik eden diğer saç problemleri oluşmaya başlamaktadır.

Saç Derisinde Kızarıklık ve Kaşıntı Neden Olur?

Saç derisi kaşıntısı şu sebeplerle ortaya çıkabilir;

Kontakt dermatit

En çok rastlanan saç derisi kaşıntısı sebeplerinin başında gelmektedir. Saç derisinin, tahriş edici alerjen uyarıcı ile doğrudan temas etmesinden kaynaklanmaktadır. Saç derisini tahriş edebilecek alerjen uyarıcılar; saç boyaları, şampuanlar, saç bakım ürünleri gelmektedir. Bu sebeple saçınıza ilk defa bir saç bakım ürününü kullanacaksanız öncelikle saça en yakın olan boynunuzda deneyin, en az 2-3 saat bekletin eğer herhangi bir tahrişe, kızarıklığa sebep olmazsa saçınıza sürebilirsiniz. Bu uyarımız özellikle saç boyaları için geçerlidir. En çok alerjen saç boyalarında bulunur.

Kepek

Özellikle yetişkin bireylerde rastlanmaktadır. Saç derisinde aktif olan Malassezia adlı mantarın sebep olduğu bilinmektedir. Kepek sonucu saç derisi pul pul dökülmeye ve kaşınmaya başlar. Saç derisinde kızaklık ve kaşıntı sonucu, saç dökülmesi problemi de baş göstermeye başlar. Saç derinizde kepek problemi yaşıyorsanız, bitkisel içerikli kepek önleyici bir şampuan ile kolayca saç derinizi iyileştirebilirsiniz.

Stres

Saç derinizdeki kaşıntının sebebi doktorlar tarafından tespit edilemediyse, gözle görülür herhangi bir belirti yoksa yüksek ihtimalle stresten dolayıdır. Bunun önüne geçmek için de özellikle saç derinizi kaşıdığınız zamanlara dikkat edin. Hangi sorundan sonra saç derinizi kaşıma ihtiyacı hissediyorsunuz, tespit etmeye çalışın. Asıl sorununuzun kaynağına giderek, sizde stres sebebi oluşturan sorunlara odaklanırsanız, stresten kaynaklı saç derisi kaşıntınızı yenebilirsiniz.

Saç Derisinde Kaşıntısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Saç derisinde kızarıklık ve kaşıntı, kolayca tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Eğer saç derisi kızarıklığınız iltihap düzeyine ulaşmadıysa evde bulunan malzemelerle saç derinizi rahatlatabilir, bitkisel olarak tedavi edebilirsiniz.

Saç Derisi Kaşıntısı Bitkisel Tedavi

Hepimizin evinde bulunan basit malzemelerle saç derisinde kızarıklık ve kaşıntı rahatsızlığınızdan bitkisel tedavi yöntemleriyle kolayca kurtulabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, saç derisi bakımı için birebirdir. Saç derisinde oluşmuş olan bakteriler ve kepeğin azalmasını, yok olmasını sağlar. Ayrıca saçların çok daha parlak ve yumuşak olmasını sağlar. 10 yemek kaşığı su, 2 yemek kaşığı sirke karışımını banyoda saçınızı şampuanladıktan sonra, temiz saçınıza bu karışımı dökün. En az 5-10 dakika bekletin. Kullanım kolaylığı açısından ufak fısfıslı bir şişe kullanabilirsiniz. Sirkenin yoğun kokusu sizi korkutmasın, kokusu kısa sürede içinde geçecektir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı anti bakteriyel özelliğe sahip bir yağdır. İltihapların kurutulmasını sağlar. Ayrıca uygulandığı bölgede ferahlama hissini sağlar. Saç saç derisinde kızarıklık ve kaşıntı probleminiz varsa saç derinizi ferahlatacak ve bakterileri yok edecektir. Bunun için doğal, temiz içerikli bir şampuanın içerisine 10-20 damla çay ağacı yağı ilave edin. Saçınızı her yıkamak istediğinizde bu şampuanı kullanın.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, saç derinizi nemlendirmek için kullanabileceğiniz en iyi yağlardan bir tanesidir. Saç derinizde pullanma dökülme, kuruluk gibi problemleriniz varsa çok iyi gelecektir. Bunun için organik Hindistan cevizi yağını saç derinizi yakmayacak kadar ısıtın, sonrasında saç derinize masaj yaparak uygulayın. Daha etkili bir sonuç almak için streç film ile kafanızı sarın; birkaç saat bekletip yıkayın. Eğer ertesi günü dışarı çıkmayı planlamadıysanız geceden bu işlemi yapıp ertesi gün saçınızı yıkarsanız çok daha iyi bir sonuç elde edersiniz.

Bal

Saf bal en güçlü antioksidanlardan bir tanesidir. İltihaplı ve kızarıkları yatıştırmakta oldukça başarılıdır. Ayrıca pul pul dökülen, kuru cildi nemlendirmekte oldukça başarılıdır. Bunun için 3 yemek kaşığı balı biraz daha sıvı bir hale getirmek için ılık su ile karıştırın. Sonrasında saçınızı yıkadıktan sonra, kurutmadan nemli saçınıza hazırladığınız bal karışımını uygulayın. Bir havlu yardımıyla saçınızı sararak en az 3 saat bekletin.

Zeytinyağı

Saf zeytinyağı kızarıklık, kaşıntı iltihap problemlerinde oldukça etkilidir. Saç derinize bir miktar ısıtmış olduğunuz zeytinyağını masaj yaparak uygulayın. Başınıza streç film sararak veya bone geçirerek gece saçınızda bekletin. Saç derisinde kızarıklık ve kaşıntı probleminin azaldığını fark edeceksiniz.

Aloe Vera

Aloe vera jeli, en iyi nemlendirici jellerden bir tanesidir. Kuru saç dibinize çok iyi gelecektir. Bunun için saç boyunuza yetecek kadar aloe vera jelini yapraklarından ayırın. Hafif nemli saçınıza, jeli uygulayın. En az haftada iki kere bu işlemi tekrarlayın.

Saç Derisinde Kızarıklık ve Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?