24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınMakyajRujun içerisinde yer alan kimyasal maddeler neler? Zararları var mı?

Rujun içerisinde yer alan kimyasal maddeler neler? Zararları var mı?

İçerikleri

Ruj hayatımızda ciddi bir yer kaplayan makyaj malzemelerinden bir tanesi ve yapılan araştırmalar bir kadının hayatı boyunca toplamda bir kilogramlık ruju yediğini gösteriyor. Dolayısıyla azar azar sürdüğümüz için çok dikkatimizi çekmeyen rujumuz, aslında ömrümüz boyunca kiloyla yuttuğumuz bir makyaj malzemesi denilebilir. Dolayısıyla rujun içindeki kimyasal maddeler ile bunların sahip oldukları etkiler hususunda biraz bilgi edinmek gerekli. Ruju tamamen masum bir malzeme olarak düşünmeyin ve onun da kendine has pek çok yan etkisinin olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Rujların içerisinde alüminyum, kurşun, kadmiyum, krom gibi pek çok metal bulunuyor ve özellikle krom ve kurşunun sebep olabildiği sinir sistemi problemleri oldukça dikkat çekici. Her ne kadar rujların içerisindeki bu kimyasalların miktarları sınırlı olsa da, bilhassa sağlıklı üretim konusunda pek de dikkatli olmayan ucuz markalarda rujun daha fazla dayanabilmesi için bu maddeler sınırların ötesinde kullanılabiliyorlar. Özellikle kurşunun insan sağlığına en zararlı maddelerden bir tanesi olması, ömür boyunca onu ruj vasıtasıyla vücuda almayı bir hayli tehlikeli kılıyor. Bu nedenle tercihen kurşun içermeyen rujları tespit ederek onları kullanmayı unutmayın.

Rujda bulunan renklendirici maddelerin de petrol ürünü olmaları, uzmanların bu ürünlerin kanserojen olabilir uyarısında bulunmalarına neden oluyor. Her ne kadar ürünlerdeki renklendirici miktarı konusunda sınırlamalar olsa da, bu sınırlara uyulmayan ve üçüncü dünya ülkelerinde üretilmiş olan pek çok ruj markası mevcut. Dolayısıyla çok ucuz markaların rujlarından uzak durmak hem renklendiricilerden gelen zararların hem de renklendiricilerin sabitlenmesini sağlayan kurşun gibi diğer maddelerin etkilerinden bizleri koruyacaktır.

Rujlara eklenen çeşitli koruyucu ve koku verici kimyasallar da uzmanlar tarafından pek sevilmiyorlar. Özellikle kayganlık sağlamak amacıyla eklenen bazı yağlı ürünler, cilt tarafından emilebiliyor veya dudaklardan sindirim sistemine girerek vücut metabolizmasına karışıyorlar. Bunlardan kaçınabilmek için ruj tüketimini minimumda tutmak ve gerek görmedikçe pek ruj kullanımı gerçekleştirmemek gerekiyor.

Bu zararlı olma potansiyeli barındıran kimyasallardan dolayı ergenlik dönemindeki genç kızların, hamile kadınların ve kronik rahatsızlıkları bulunanların rujlardan olabildiğince uzak durmaları, bunun yanında dudak parlatıcıları gibi ek ürünler hususunda da dikkatli olmaları gerekiyor.

Rujun içerisinde yer alan kimyasal maddeler neler? Zararları var mı?