28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerProstat büyümesi böbrekleri tehdit ediyor!

Prostat büyümesi böbrekleri tehdit ediyor!

İçerikleri

Prostat bezinin kanser riski teşkil etmeyecek şekilde büyümesine ve mesane çıkışını tıkayarak idrarın dışarıya çıkmasını önlemesine iyi huylu prostat büyümesi (BPH) denilmektedir. Bu rahatsızlıkla ilgili Üroloji’de çok sık teşhis konulmaktadır. Bu rahatsızlıkta hastalarda görülen başlıca şikayetler ise her zamankinden daha sık idrara çıkma, idrarın çatallanması ve incelmesi, ertelenemeyecek şekilde çok ani idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken kesik kesik gelmesi ve ıkınma, idrarın istemsiz olarak kaçırılması, geceleri idrara çıkma ihtiyacıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kanser hücreleri içermeyen prostat büyümesi (BPH) rahatsızlığı, kanser riski de taşımaz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus BPH ile prostat kanserinin eş zamanlı seyredebileceği, şikayet ve bulguların benzerlik taşıyabileceği, BPH ile prostat kanserinin ayırımının çok iyi yapılması gerektiğidir. Bu açıdan Üroloji uzmanınca yapılacak muayene büyük önem arz etmektedir. Prostat büyümesi (BPH) rahatsızlığına yakalanmamanın bir yolu bulunmamaktadır. Vücuttaki aşırı yağ, hormon düzeyini ve hücre büyümesini artırabileceğinden dolayı erkeklere diyet tavsiyesinde bulunulmaktadır.

Başlıca Risk Etkenleri

BPH rahatsızlığı ile ilgili en önemli risk faktörlerini yaşlılık ve ailede BPH öyküsünün var olması oluşturmaktadır. Diğer önemli risk faktörleri ise sertleşme problemi, obezite ve hareket kısıtlılığıdır. İdrar torbasının boşaltma gücünde ilerleyici şekilde azalma olur ve mesane içi basınçta da artış gözlenir. Her iki böbrekte görülen genişlemeden dolayı böbrek içi basıncı arttığından akut ve kronik böbrek yetmezliği rahatsızlığına neden olur.

Prostat Büyümesi İçin Tanı Nasıl Konur?

BPH tanısı konurken, prostatın mutlaka makattan parmakla muayene edilmesi gerekir. Hastanın durumu da dikkate alınarak yapılabilecek diğer testler ise Prostat Spesifik Antijen (PSA) testi, idrar akım testi, ultrasonografi ve sistoskopi, dış idrar kanalından alet aracılığıyla mesanenin doğrudan izlenmesidir.

Prostat Büyümesi Tedavi Yöntemleri

Hastalığın şiddetine ve hastanın şikayetlerine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Takip: Hastada gözlenen prostat büyümesi (BPH) belirtileri hafif düzeyde ise hasta Üroloji uzmanı tarafından takibe alınır. Hafif düzeyde prostat büyümesi (BPH) şikayetlerinde akşamları mümkün olduğunca alınabilecek az sıvı gece idrara çıkma şikayetlerini önleyebilir. Ayrıca idrarın oturarak yapılması mesanenin tümüyle boşalmasında en önemli etkendir.

İlaçla Tedavi: Hafif veya orta düzeyde seyreden ve ameliyata gereksinim duyulmayan hastalar için ideal tedavi yöntemidir.

Girişimsel Tedavi Yöntemleri: Hasta için ameliyatın risk oluşturabileceği durumlarda hafif girişimler ile hastayı rahatlatmaya yönelik tedavi yöntemidir. İdrar kanalını açık tutarak tıkanıklığı gidermek için prostatik stentler ile girişimlerde bulunulabilir.

Ameliyat: Hastanın şikayetlerinden kurtulmasını ve idrar akımının artmasını sağlamak için cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Ameliyattan sonra hastaların şikayetlerinde ciddi oranda azalma gözlenmişitir. Ameliyat sonrası nadir görülen komplikasyonlar ise kanama, enfeksiyon, idrarı tutamama, sertleşme problemi ve meni gelmesinde yaşanan sıkıntılardır. Ameliyat sonrası görülen yan etkiler geçici olmakla birlikte zamanla ortadan kalkar.