28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerÖlümcül mantar türü doktorları Candida endişelendiriyor! İşte, yapmanız gerekenler!

Ölümcül mantar türü doktorları Candida endişelendiriyor! İşte, yapmanız gerekenler!

İçerikleri

New York, New Jersey ve İllinois’te sağlık görevlilerinin ölümcül bir mantar türü hakkında endişelerini dile getirmesinden aylar sonra, bir araştırma iklim değişikliğinin hastalığının artışında rol oynayabileceğini öne sürdü.

“Candida auris fungus” (C. auris), hastanelerde yayılan ve son derece ölümcül olan ilaca çok iyi direnç gösteren bir mantar hastalığıdır.

Enfeksiyonun şu anda 30 ülkeye yayılmasının pek çok nedeni olmasına rağmen, mBio dergisinde bu hafta yayınlanan araştırmanın yazarları iklim değişikliğini suçluyor. Araştırmacılar, küresel ısınmanın hastalığının artışında “çok önemli bir role” sahip olduğunu ve hastalığın “daha yüksek sıcaklıklarda geliştiğini” söylüyor.

“Bu Bir Başlangıç”

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda MD, PhD ve Moleküler Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Başkanı Arturo Casadevall, “Bu çalışmanın sonucuna göre, mantarların daha yüksek sıcaklıklara adapte olmasının bir başlangıç olduğu ve yüzyıllar geçtikçe giderek daha fazla sorun yaşayacağız” dedi.

“Küresel ısınma, sıcaklığa daha çok toleranslı mantar soylarının üremesine yol açacaktır.”

Bilim adamları bu enfeksiyonun yükselişini arttıran nedenleri açıklamaya devam ederken; işte savunmasız olanların bilmesi gerekenler.

Enfeksiyon, Japonya’da Başladı

  1. auris ilk olarak 2009’da kulak enfeksiyonu olan Japon bir erkekte keşfedildi. Ardından, Amerika’da 2013’te, New Jersey hastanesinde bir grup hastada görüldü. O zamandan beri, CDC ülke genelinde 700’den fazla vakayı takip etti.

Semptomlarının Tespiti Çok Zor

CDC raporlarına göre, mantar “kan kaynaklı enfeksiyonlara” neden olabilir ve genellikle hastanelerde ve bakım evlerinde hastalara yayılır. Belirtiler, vücudun herhangi bir bölümünde mantar görüntüsü varsa tespit edilebilir, ancak titreme ve ateş ile de kendisini gösterebilir. Hastalığının başlayıp başlamadığını ölçmek ve tedavi için laboratuvar testine ihtiyaç duyulur.

Hastanede Yatan Hastalar Ve Yaşlılar En Fazla Risk Altındadır

Diğer ilaca dirençli enfeksiyonlar gibi C. auris hastalığı da bağışıklık sistemi çökmüş kişiler, hastanede yatan hastalar ve daha yaşlı kişiler için çok daha fazla risk oluşturuyor.

New York, Turizm Nedeni İle En Büyük Vakalara Ev Sahipliği Yapıyor

Yahoo Lifestyle’a Michael Phillips, MD, epidemiyologlar ve NYU Langone Health’teki bulaşıcı hastalıklar profesörü tarafından gönderilen bir mail’de, C. auris’in New York’ta başlayan ve daha sonra ülke çapında yayılan, ilaca dirençli başka bir bakteriyle “aynı yolu takip ettiğini” söylüyor.

“Bu, New York’tan başlayıp; New York’ta yayılmış gibi duruyor.”

Teknik Olarak Bir “Superbug” Olmayabilir!

Mayo Clinic, superbug’ları “bugün yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerin çoğuna dirençli bakteri türleri” olarak tanımlamaktadır, ancak birçoğu C. auris’e tek olarak atıfta bulunsa da, Phillips kesinlikle aynı fikirde değildir: “Söylentilere rağmen, C auris’e ben bir superbug demem.” Philips’in bu sözünün nedeni, C. Auris’in tüm ilaçlara dirençli olmamasıdır.

Panik Yapmaya Gerek Yok!

Mayıs ayında Harvard Tıp Okulu’nun editörlüğünde, Robert H. Shmerling, MD, C. auris’in tehlikeli bir virüs olmasına karşın, halk arasında genellikle panik yapılmadığını belirtti.

“Şükürler olsun ki, Candida auris büyük bir halk paniğine neden olmadı ve sağlıklı insanlar çok nadiren virüse maruz kaldı.” dedi.

“Bir enfeksiyon rahatsızlığı yaşandığında, panik yapma zamanı değildir. Bunun yerine, enfeksiyonla mücadele adımlarını takip etmen gerekmektedir.”

Shmerling ayrıca en iyi başlangıcın, virüsle maruz kalma riski olan insanlarla ve çevreyle münasebet sonrasında düzenli olarak elleri yıkamanın olduğunu belirtti.