19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBeslenmeÖğle yemeğini atlamak zararlı mı? 

Öğle yemeğini atlamak zararlı mı? 

İçerikleri

İnsan vücudu oldukça karmaşık bir mekanizmadır ve bunun pek çok öğesini bizim kontrol etmemiz mümkün değildir. Yani uzuvlarımızı kendi bilincimiz ile kontrol etmemiz mümkünken, bedenimizin ne kadar yağ depolayacağını, kalbin kaç defa atacağını veya sindirimin nasıl olacağını biz belirleyemeyiz. Ancak bizim vücudumuza davranış şeklimizi değiştirerek onun vereceği tepkileri bir miktar manipüle etmemiz mümkün. Dolayısıyla bu kontrol mekanizmalarından bir tanesi de açlık ve tokluk oluyor ve öğle yemeğini atlamak zararlı mı sorusu büyük önem kazanıyor. Çünkü pek çok kişi maalesef öğün atlama yöntemi ile zayıflayacağını düşünüyor ve vücudun bu atlanan öğüne nasıl bir tepki vereceğini pek de düşünmüyor.

Öğün atlama tekniği geçmiş senelerde bir dönem oldukça parlamıştı ve insanlar bu sayede zayıflayacaklarını düşünüyorlardı ancak maalesef beklenen sonuç pek de öyle olmadı. Zira insan vücudu aç kalmaya başladığını farkettiği anda metabolizma hızını düşürmeye başlar ve bir yandan da artan enerjiyi yağ olarak depolamaya başlar. Bunun temel sebebi zor günlerin geldiğini düşünmesi ve hayatta kalma şansını arttırabilmek için kenara bir miktar besin koymaya çalışması. Yani vücudunuzun tepkilerini kontrol edemediğiniz için öğle yemeğini atlasanız bile kilo vermeniz mümkün olmayacak çünkü yine yediğiniz kadar kalori yakmaya devam edeceksiniz.

Uzmanlar bu nedenle öğle yemeğini atlamak yerine gün boyunca 6 defa ama azar azar yemenin çok daha faydalı olduğunu keşfetmiş durumdalar. Sürekli olarak beslenebileceğini düşünen bir vücut, metabolizma hızını arttırarak besinleri yakmaya çalışacaktır ve depolamaktan da kaçınacaktır. Fark edebileceğiniz gibi bedenimizin bu konudaki tepkilerini doğrudan kontrol etmemiz mümkün olmasa da, onun verdiği tepkileri belli bir yere kadar manipüle etmek mümkün oluyor.

Aç kalan ve öğün atlayan kişilerin bir sonraki öğünde aşırı tüketime eğilimli oldukları da biliniyor. Öğle yemeğini atladıktan sonra akşam yemeğinde doymak için tabak tabak yemek yemeniz, faydalı olmayacaktır ve bunun yanında hafif olmanız gereken akşam yemeğinde gereksiz miktarda tüketim gerçekleştirmenize neden olacaktır. Dolayısıyla kahvaltı ve öğle yemeklerinde yeterli ama sağlıklı bir beslenme düzeni takip ettikten sonra akşamı hafifçe geçiştirmek, kilo kontrolü için ideal seçenek olacaktır.