23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerNeden her gece yatağınızın yanına limon koymalısınız?

Neden her gece yatağınızın yanına limon koymalısınız?

İçerikleri

Limon faklı kullanım alanları ile en çok sevilen meyvelerin başında gelmektedir. (Turunçgiller, alternatif kullanımlarla ilgili olarak muhtemelen en çok atıf yapılan yiyeceklerdir.)

İster temizlik deterjanı olsun, ister ev yapımı güzellik ürünleri olsun, isterse de diş macununun bir parçası olsun, limon çok yönlü meyvelerden biridir.

Limon, çağlar boyunca güçlü bir aromaterapi esansiyel yağı olarak kullanılmış, konsantrasyon artırıcı, stres azaltıcı ve solunum sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi gibi faydaları ile ödüllendirilmiştir.” ~ Diane Elizabeth, aromaterapist

Bu yazıda, yatağınızın yanına limon koymanın ne gibi faydalarının olduğunu öğreneceksiniz. Ayrıca limonunuzu nasıl kesmeniz gerektiği hakkında da tarif vereceğiz,  böylece limonun faydalarından en iyi şekilde yararlanabileceksiniz.

Başlayalım!

İlk olarak, limon inanılmaz miktarda besin içermektedir; bu meyve sağlık için mucizevi faydalar barındır. Yüksek besin içeriği aromaterapinin faydalarıyla birleşince ortaya vazgeçilmez bir meyve çıkarmaktadır.

Yatağınızın Yanına Limon Koymanın Sağlık İçin Faydaları

1- Daha Rahat Nefes Almanızı Sağlar

Limon antioksidanlar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özellikler, meyvenin neden insanların daha kolay nefes almasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Astımı veya soğuk algınlığı olan kişiler yatağın yanında limon tutmanın akciğer yollarını açtığını belirtmişlerdir. Bu etkiyle ilgili bilimsel kanıtların çoğu anekdot olsa da, temel bir bakış açısı sebebiyle mantıklıdır.

2- Hava Kalitesini Artırır

Muhtemelen bildiğiniz tek şey, limon güçlü bir aroma verir, bu yüzden yatağınızın etrafındaki alan muhtemelen biraz daha hoş kokar.

Birçok insanın bilmediği şey, limonun gerçekten hava kalitesini artırabileceğidir. Bu özellik, limonun detoksifikasyon özelliklerine atfedilir.

3- Ağrı Kesici Etkisi Vardır

Ebeler ve doğum uzmanları bazen doğum sırasında ağrıyı hafifletmek için uçucu yağlar kullanırlar. Ek olarak, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, bir araştırmaya atıfta bulunarak, “ hamile kadınların daha az endişe ve korku hissettiğini, daha güçlü bir refah duygusuna sahip olduğunu ve doğum sırasında ağrı kesici ilaçlara daha az ihtiyaç duyduklarını ” belirtiyor .

Ek çalışmalar ile, kanser, baş ağrısı ve romatoid artrit (RA) olan kişilerin aromaterapi kullanırken daha az ağrı kesici ilaca gerek duydukları kanıtlanmıştır.

4- Stres Giderir

Aromaterapistler, limonu binlerce yıldır “stres giderici” olarak adlandırdılar. Limonların serotonin üretimine yardımcı olduğu bilinmektedir. Serotonin beynin “mutlu” kimyasalıdır; aslında, çoğu reçeteli anti-depresan serotonin reseptörlerini hedefler. Ek olarak, serotonin kaygı ve ruh halini düzenlemekten sorumludur ve limon bu konuda yardımcı olabilir.

5- Kan Basıncını Düşürür

Esansiyel yağı olan melisa, kan dolaşımını arttırmak ve kan basıncını düşürmek için bilinir . Doğal limon esansiyel bir yağ olmasa da, bazı etkilerin devam edeceği mantıklıdır.

Daha iyi nefes alma ve gelişmiş hava kalitesinde olduğu gibi, bu konudaki bilimin çoğu anekdottur ve daha fazla çalışma gerektirir. Bununla birlikte, reçeteli ilaçlarla nasıl kan basıncı düşürülmeye çalışılıyorsa bunu denemek de kesinlikle zarar vermez.

6- Böcekleri Uzaklaştırır

Böcekler – özellikle karıncalar ve sivrisinekler – limon kokusundan nefret ederler. Organik haşere kovucu ürünler konusunda uzmanlaşmış küçük bir şirket olan Mosquit-no‘ya göre:

“Sivrisinek, limon ve portakal kabuğu kokusundan nefret eder. Narenciye kabuklarını cildinize sürmek, sundurma, veranda veya kamp alanınızın etrafındaki ızgaranın üzerine kabuklarını koymak sivrisineklerin giderilmesine yardımcı olabilir. Karıncaların ve böceklerin üzerine limon suyu püskürttüğünüzde hemen oradan uzaklaştıklarını göreceksiniz.

Peki Limon Nasıl Kesilmeli?

  • Bir şef veya aşçı iseniz, muhtemelen bu ilkel “limon kesme” kısmını atlayabilirsiniz!
  • Her neyse, geri kalanınız için biz yine de anlatalım, bir limonu nasıl doğru bir şekilde kesebilirsiniz.
  • İlk olarak, küçük bir tabak veya kesme tahtası alın.
  • İkincisi, limonu uzunlamasına olacak şekilde (yukarıdan aşağıya) elinizde tutun.
  • Üçüncüsü, limonun ortasından aşağı doğru dörtte üçü kesin . Meyveleri 90 derece döndürün ve tekrarlayın. (Lütfen kendinizi kesmemeye dikkat edin.)
  • Limon kesme tahtasının üzerinde durmuyorsa (muhtemelen olmayacaktır), zıt ucunu yeterince düz olacak şekilde kesin.