Ana SayfaSağlıkHamilelikNe zaman doğum yaparım? Gebelik hesaplama nasıl yapılır?

Ne zaman doğum yaparım? Gebelik hesaplama nasıl yapılır?

İçerikleri

Gebelik hesaplama anne baba adaylarının kafalarını en çok karıştıran konular arasında ve maalesef bunun en temel sebeplerinden bir tanesi hesap işinin kulaktan kulağa yayılması. Bu aktarım sırasında hesaba olmaması gereken şeyler giriyor yahut önemli parçalar hesaptan çıkarılıyor, dolayısıyla elde edilen sonuçlarda da yanlışlıklar ortaya çıkmaya başlıyor. Ancak negele yöntemi adı verilen bir yöntem sayesinde sorunsuz bir şekilde gebelik hesaplama nasıl yapılır sorusuna bir cevap bulmak mümkün hale geliyor.

Negele Yöntemiyle Gebelik Hesaplama

Negele yöntemi adı verilen yöntem, bebeğinizin doğum tarihini hesaplama konusunda yanlış yapma ihtimalinizi neredeyse sıfıra indiriyor ve bu nedenle hesabı daha hızlı hale getirmek için herhangi bir değişiklik yapmanızı önermiyoruz.

İlk olarak son adetinizin başlangıç gününü bilmeniz gerekiyor. Hesabın gerisi bu güne göre hesaplandığı için adet günlerinizin kaydını tutmuş olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak tahmini bir gün de tam olarak doğru bilgi vermese dahi işleri biraz daha kolay bir hale getirecek. Adet günleri düzensiz olanlar veya yumurtlama günü değişkenlik gösterenler ise maalesef hesaplamanın sonucunda daha belirsiz bir gün elde edeceklerdir.

İlk olarak son adetin ilk gününü alıyor ve bu güne yedi gün ekleyerek yeni bir tarih elde ediyoruz. Elde ettiğimiz bu yeni tarihten üç ay çıkardıktan sonra üstüne bir yıl eklemek, bize gebelik hesabımızın sonucunu verecektir. Bu işlemler sırasında Şubat ayının 29 çektiği zamanlara denk gelirseniz onu da hesaba katmayı unutmayın. Aksi taktirde sonuçta sapmalar olacaktır.

Bu şekilde anlatıldığında hesabın birazcık kafa karıştırıcı olabildiği bir gerçek. Dolayısıyla gerçek bir tarih örneği üzerinden gitmek işimizi kolaylaştıracaktır.

1 Temmuz 2020’de son adetinizin ilk gününü yaşadığınızı varsayalım.  Bu tarihin üzerine 7 gün eklediğimizde 8 Temmuz 2020 karşımıza çıkıyor. 8 Temmuz 2020 tarihinden 3 ay geriye gittiğimizde 8 Nisan 2020 ile karşılaşıyoruz. Bu tarihe 1 yıl eklediğimizde ise 8 Mayıs 2021 sonucu çıkıyor.

Yani bebeğimizin 8 Mayıs 2021 tarihinde doğması bekleniyor. Ancak bu beklenti değişiklik gösterebiliyor çünkü bebeğin doğum gününü etkileyen çok sayıda faktör var.

Gebelik Hesaplamayı Değiştiren Etkenler

Gebelik hesaplama sonucunda elde edilen sonucun tamamen beklenmesi gerektiğini düşünmeyin. Zira yapılan araştırmalar her 100 doğumdan 5 tanesinin beklenen sonuca göre gerçekleştiğini gösteriyor. Doğum gününün değişmesine sebep olan faktörlere kısaca bir göz atalım.

Annenin genetik faktörleri, bebeğin genetiği, bebeğin gelişim oranı ve rahatsızlıkları, annenin yaşam tarzı ve stres, acil alınması gereken önlemler sebebiyle sezaryen uygulanması gibi durumlar, doğum gününün değişmesine neden oluyor. Gebeliğin sonuna yakın zamanlarda yaşanabilen pek çok şeyin doğum gününü bu şekilde etkilemesi sebebiyle elde edilen sonuca tam olarak güvenmemeniz de doğru olacaktır.

Adet gününde sapmalar olanlar ise maalesef bu konuda belirsiz sonuçlar elde edeceklerdir.