25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıMiyop nedir, nasıl anlaşılır? Tedavisi

Miyop nedir, nasıl anlaşılır? Tedavisi

İçerikleri

Miyop Nedir?

Miyop olan kişilerde gözün ön ve arka kısımlarının çapı, gözdeki kırıcı bileşenlerden zayıf olabilir. İkinci bir durum olarak da gözün ön ve arka çapı ışığı kırıcı bileşenlere göre çok daha uzun olabilir. Bu her iki durumun aynı anda görüldüğü de saptanmıştır. Görüntünün oluşması için nesnelere çarpan ışık retinada toplanır ve burada odaklanır. Fakat bu durumun gerçekleşmesi güçlü bir merceğin olmasına bağlıdır. Miyop olan kişiler güçlü bir merceğe sahiptirler ve gelen ışınları retina tabakasında odaklayabilirler. Miyop sorunu yaşayan kişilerin yakını net görebilmelerinin sebebi budur. Ancak belirli bir uzaklıktaki nesnelere çarpan ve göze gelen ışınlar retinaya paralel düşer. Bu ışınlar retinada odaklandırılamaz ve görüntü net bir şekilde yansıtılmaz. Kısaca miyop yakın net görme, uzağı görememe sorunudur. Bu sorunun anlaşılmasıysa biraz zaman alabilir.

Miyop Nasıl Anlaşılır?

Miyop hemen fark edilecek bir sorun değildir. Bundan dolayı miyop nasıl anlaşılır? sorusuna verilebilecek cevaplar sınırlıdır. Çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. İlerleyen yaşlarda ilerleme göstermez. Miyop olan çocuklarda en sık duyulan şikayet ise sınıfta tahtayı göremedikleridir. Bu bir belirtidir. Miyop sürekli ilerleyen bir sorun olmamasına rağmen dejeneratif miyop türü yetişkinlerde de görülebilir. Ayrıca genetik sebepler de miyopa neden olabilir. Aile üyelerinde miyop varsa çocukta olması da muhtemeldir. Bazı hastalıklar sonradan miyop olmaya sebep olabilir. Özellikle katarakt sonrası miyop olanlar bulunmaktadır. Şeker hastalığı da birtakım göz sorunlarına neden olabilir.

Miyop Nasıl Tedavi Edilir?

Miyop sorunu gözlük yardımıyla çözülebilir. İçbükey mercekler sayesinde görüntü netlik kazanır. Bu kalın kenarlı mercekler paralel düşen ışınların dağılmasını sağlar ve bu şekilde retinada odak sağlanır. Gözlük dışında lenslerde oldukça etkili bir çözüm yoludur. Kontakt lensler miyop kişilerin gözlerine düşen ışınların kırılma sorununa çözüm olur. İçbükey merceklerin sağladığı görüntüyü sağlayabilirler. Ayrıca son dönemlerde oldukça ilgi gören lazer tedavisi de miyop sorununa çözüm olmuştur. Lazer yöntemi miyop tedavisi için en çok tercih edilen yöntemdir. Gözdeki korneaya yapılan fotorefraktif keratektomi tedavisi de bir başka tedavi seçeneğidir.