19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerMevsim geçişlerinde görülen çocuk ishaline dikkat!

Mevsim geçişlerinde görülen çocuk ishaline dikkat!

İçerikleri

Yaygın bir şekilde görülen ishal dışkılamanın normalden farklı seyretmesi olarak tanımlanabilir. Dışkının fazla sulu olması ve sürekli tuvalet ihtiyacı vücudun su kaybetmesine de yol açıyor. Özellikle mevsimlerin geçiş döneminde çocuklarda görülen ishal istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Dikkate alınması gereken bu rahatsızlık hakkında birçok uzman görüş birliği sağlamış durumda.

İshal kesinlikle bir hastalık türü değildir. Multifaktöriyel olarak adlandırılan rahatsızlık türüdür. Yazın daha sık rastlanmasının sebepleri ise sıcağa bağlı olarak bakterilerin daha hızlı üremesi ve terlemeden dolayı vücutta tuz oranının azalması gibi birden çok faktöre bağlı olabilmekte. Yaz aylarında ziyaret edilen tatil mekanlarında ve havuz gibi toplu kullanılan alanlarda ishale sebep olan bakteriler daha kolay üremekte. Bu durum dikkate alınarak gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan ishal görüldüğü takdirde uzmanlardan yardım almak gerekiyor.

Çocuklarda İshalde Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

  • Dışkıda kan ve sümüğümsü bir madde bulunuyorsa
  • Kusma ve ateş varsa
  • Yeterli miktarda idrar çıkışı yoksa en acil şekilde doktora gidilmelidir.

Peki Uzmanlar Ne Diyor?

İshale karşı uyarıda bulunan uzmanlar özellikle yaz aylarında daha dikkatli olunması konusunda hemfikir. Dr. Erdal Gezer bu konu hakkında uyarıda bulunarak; “Zehirli ishal vakıaları tedavi edilmediğinde tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor, hatta ölümle bile sonuçlanabiliyor. Özellikle bebek ve çocuklarda daha sık karşılaşılan zehirli ishalden korunmak için hijyene kesinlikle dikkat edilmelidir”, dedi.

Bir diğer uzman Dr. Eser Taşçı ise; “İshal, genellikle çevre kaynaklı etkenlere göre farklılık gösterebiliyor. Çokça sıvı kaybı yaşatan ishal; virüsler, bakteriler, bağırsak enfeksiyonları, diş çıkarma, aşırı meyve tüketimi gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. İshal, sıklıkla 0 – 5 yaş grubu çocukları etkilemektedir.” dedi.

Ayrıca özellikle yaz aylarında yenilen yiyecekler de ishal nedenidir. Çabuk çoğalan bakteriler yiyeceklerin kolay bozulmasına sebep olduğundan birkaç günlük meyve ve sebzelerin tüketilmesi sakıncalı olabilir. Yiyecekler her ne kadar iyi görünüyor olsalar da üzerlerinde bakteri oluşumu çoktan başlamış olabiliyor.