19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkMesane kanseri gençliği tehdit ediyor!

Mesane kanseri gençliği tehdit ediyor!

İçerikleri

En önemli belirtileri idrarda kan ve ağrı olan mesane kanseri, en fazla 18 ve 40 yaş aralığındaki gençleri tehdit ediyor. Erkeklerde görülen ürolojik rahatsızlıkların başlıca nedenleri ise hareketsiz yaşam tarzı, yanlış beslenme alışkanlığı ve sigara tiryakiliğidir. Erkeklerin, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Turhan Çaşkurlu’nun tavsiyelerine kulak vermesi gerekiyor.

Ağrılar Önemli

Kemer altı olarak tabir edilen bel bölgesi ve altındaki ağrıların ciddi rahatsızlıkların belirtisi olduğu bilinmelidir. Bu bölgede oluşan ağrıların belirtisi olduğu önemli rahatsızlıklar ise böbrek taşı, böbrek kisti ve idrar yolu çıkışında darlıktır.

İdrardaki Kanı Hafife Almayın

Sadece erkekler değil, kadınlarda idrardaki kanı hafife almamalıdır. İdrardan kan gelmesi böbrek, mesane ve prostat kanserinin ciddi habercisi olabilir.

Böbrek Taşı Önemsenmeli

Sağlıklı bir insanın yaşamındaki en önemli şey su içmektir. Her insan, günlük asgari 6 bardak su içerek vücudunun su ihtiyacını karşılamalıdır. Su, böbrekleri koruduğu gibi böbreklerde taş oluşmasını engeller.

Konserve Tüketmeyin

Sağlıklı bir yaşamın yolu şüphesiz sağlıklı beslenmekten geçer. Böbrek ve mesane kanserinde riski yükselten en önemli etkenler ise konserve ve içeriğinde katkı olan besinlerdir. İdrar yolundaki toksik maddeler, böbrek ve mesane organları tarafından atılmaktadır. Bu toksik maddeler ise mesane ve böbrek organlarındaki hastalıkların tetiklenmesinde en önemli etkendir.

Kontrolleri İhmal Etmeyin

Erkeklerin kontrolleri yaş gruplarına göre değişmektedir. Erkeklerin yaş gruplarına göre ihmal etmemesi gereken kontroller ise şöyledir;

18 – 40 Yaş Aralığı

Aile öyküsünde prostat, mesane ve böbrek kanseri olanlar, bu yaş aralığında düzenli kontrolden geçmelidir.

40 – 50 Yaş Aralığı

Böbrek ve prostat kanseri riskinin en fazla olduğu dönem bu yaş aralığıdır. Kolesterol, kan şekeri ve tansiyon gibi değerlerin normal olması çok önemlidir.

50 Yaş Üstü

Bu yaştan itibaren sadece prostat kontrolünden geçilmemeli, aynı zamanda böbrek ve mesane kontrolünden de geçilmelidir. Bu yaştan sonra sık idrara çıkılıyorsa, ani idrar sıkışmaları yaşanıyorsa ve idrar tam olarak boşaltılamıyorsa derhal bir hekime müracaat edilmelidir.

İnsanlar, sağlıklı beslenerek, hareketli yaşayarak ve stressiz bir yaşam ile kendilerini kanser, Alzheimer ve diğer ciddi rahatsızlıklardan koruyarak uzun yıllar sağlıklı yaşayabilirler. Şu anki rahatsızlıkların altında yatan en önemli nedenlerin sağlıksız beslenme ve stres olduğu unutulmamalıdır.