Ana SayfaKadınMeme kanseri neden olur, nasıl önlenir?

Meme kanseri neden olur, nasıl önlenir?

İçerikleri

Meme kanseri dünyanın çeşitli yerlerinde sık görülen bir kanser türüdür, özellikle de insanların yaşam konforu, yeme-içme alışkanlıkları ve sigara-alkol gibi kötü alışkanlıklar, egzersizden yoksun yaşam tarzı, genetik faktör ve stres-depresyon bu hastalığı tetikler. Meme kanserini önlemek, kanseri tedavi etmekten çok daha kolay, acısız ve masrafsızdır. O nedenle bu makalemizde yer verdiğimiz bazı ipuçlarını takip ederek, meme kanserini ortadan kaldırabilirsiniz. Bunlardan ilki içki ve sigara alımını azaltmak ya da en iyisi ter etmektir.

Meme Kanserine Neden Olan Faktörler

Her ne kadar istatistikler ve araştırmalar, özellikle içkinin, meme kanseri üzerinde direkt etkili olduğunu göstermese de uzmanlar dolaylı yoldan tetiklediğini düşünüyorlar. Ama bu risk açıkça sigara için araştırmalar çerçevesinde ortaya konmuş ve sigara içen tiryaki kadınların, içmeyenlere oranla yüzde 24 daha fazla meme kanseri olduklarını gösteren araştırmalar var. Uzun yıllar sigara içip terk eden kadınlarda ise bu oran yüzde 13 seviyesine iniyor. Bir diğer unsur da aşırı kilolar, kadınlarda aşırı kilolar meme kanseri riskini arttırıyor. Menopoz döneminin erken başlamasına yol açıyor. Menopoz sonrası hızla kilo alan kadınların, meme kanseri olma riskinin yüzde 30 olduğunu ortaya koyan araştırmalar var. Fiziksel aktivite, her yaş için meme kanseri riskini önleyici bir tedbir olarak görülebilir.

Her gün, düzenli olarak, yaşınıza ve kilonuza göre egzersiz- yoga aktivitelerini aksatmamak yararlıdır. Yine bir diğer risk, çocuk sahibi olan kadınların, çocuklarını emzirmemeleridir. Uzmanlara göre, emzirme süresi uzadıkça meme kanseri riskinin azaldığı ortaya çıkarılmıştır. Meme kanseri sebepleri araştırılırken, menopoz dönemine giren kadınların, hormon tedavisi amacıyla aldıkları ilaçların meme kanseri riskini arttırdığı da ifade ediliyor. Hormon tedavisini terk ettiğinizde ise 3-4 yıl içinde risk sıfırlanmaya doğru gidiyor. Meme kanserine yol açan bir diğer faktör ise radyasyona maruz kalmaktır. Tomografi yüksek seviyede radyasyon içerir. Yine egzoz dumanına gün boyu maruz kalan kadınların da riski artıyor.

Sağlıklı Beslenme Riski Azaltır

Meme kanseri riskini azaltmak için sağlıklı besinlerle ve az beslenmek yararlıdır. Ağırlığı mevsimsel sebze ve meyveler olan bir diyet programı, sizi meme kanseri riskinden uzaklaştırabilir. Özellikle trans yağlarını, margarinleri yemek programından çıkarmak yararlıdır.

Genetik Faktörler

Meme kanserinde genetik faktörler de rol oynar, ailede bu hastalığa yakalanan birinci derece akraba varsa, risk artar. Koruyucu tedbirler, rutin kontroller 30 yaşından sonra arttırılmalıdır.