19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınMeme kanseri kemoterapisi nedir? Hangi durumlarda, kimlere uygulanır?

Meme kanseri kemoterapisi nedir? Hangi durumlarda, kimlere uygulanır?

İçerikleri

Kemoterapi, bir ya da birkaç ilacın aynı anda kanser hücreleriyle savaşarak bu tür hücreleri ortadan kaldırması gayesiyle hastaya verilmesi manasına gelmektedir. Kemoterapi sayesinde tedavi protokolleri tamamen uygulandığı zaman kanser tekrarı ya da ölüm oranında %15 ila 30 arasında azalma elde edildiği sonucuna ulaşıldı. Kemoterapiyi, birden fazla ilacın kombine edilmiş hali olarak düşünmek mümkün.

Meme Kanseri Kemoterapisi Hangi Durumlarda Uygulanıyor?

Kemoterapi, meme kanserinde çoğu zaman cerrahi sonrasında uygulanan bir yöntemdir. Özel durumlar haricinde cerrahi yöntemle uygulanma şansı bulunmayan lokal ileri meme kanseri olan ya da kanserin diğer organlara da bulaştığı hastalık evresinde bir hastaysa kemoterapi genel olarak ilk uygulanan tedavi yöntemidir.

Meme koruyucu cerrahi uygulamasını işleme koyabilmek için nadiren de olsa daha erken evreli cerrahi uygulanabiliyor. Bu tür hastalarda mastektomi yapılabiliyor. Mastektomi ise memeyi komple çıkarmayıp kemoterapiyle tümörün küçültülerek çıkarılması demektir.

Meme Kanseri Kemoterapisi Kimlere Uygulanmıyor?

Karaciğer, ağır kalp ve böbrek yetmezliği yaşayan hastalara uygulanmaz. Bunların yanı sıra şuur bozuklukları yaşayan ve bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalara da kemoterapi uygulanması imkansızdır.

Meme Kanseri Kemoterapisi Yan Etkileri Nelerdir?

Sistemik kemoterapinin erken yan etkileri vardır. Bunlar arasında akyuvar oranının düşmesi, kansızlık, kusma, bulantı, saç dökülmesi ve iştahsızlık baş sıralarda bulunmaktadır. Fakat kemoterapiye bağlı oluşan yan etkiler, tedavi öncesi ve sırasında gerçekleştirilen destek tedavileri sayesinde günümüzde artık daha az yaşanmaya başlamıştır. Kemoterapi yöntemi tedavisinin daha ileriki dönemlerde kalp fonksiyonlarında bozulmalar ve adetten kesilme gibi durumlar oluşturma ihtimali sebebiyle tüm hastaların çok yakından takip edilmesi gerekir.