26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerLifli gıdalar ve yoğurt tüketmek akciğer kanseri riskini azaltıyor!

Lifli gıdalar ve yoğurt tüketmek akciğer kanseri riskini azaltıyor!

İçerikleri

Doğru beslenme ve düzenli yaşam tarzı insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Bilim insanları tarafından yapılan pek çok araştırma doğru yiyecekleri tüketmenin çeşitli hastalıklara karşı etkili olduğunu gösteriyor. Seul Ulusal Üniversitesi ve Vanderbilt Üniversitesi’nde görevli bir grup bilim insanı tarafından yapılan ve JAMA Oncology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, lifli gıdalar ve yoğurt bakımından zengin bir beslenme tarzı, akciğer kanseri riskini azaltıyor. Çağın hastalığı olarak kabul edilen kanserin önemli bir türü olan akciğer kanseri hakkında ortaya çıkan bu sonuç oldukça heyecan verici.

Araştırma 1,4 Milyon Yetişkini Kapsıyor

Kardiyovasküler hastalıklar ve mide-bağırsak kanserlerine karşı lifli gıdalar ve yoğurt tüketmenin faydaları zaten biliniyordu. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya’daki 1,4 milyon yetişkinin katıldığı araştırmalardan elde edilen sonuçların analizine dayanan yeni bulgular, aynı beslenme şeklinin akciğer kanserine karşı koruma sağlayabileceğini de ortaya koyuyor.

Akciğer Kanseri Riskinde Üçte Bir Azalma Görülüyor

Araştırmacılar, tükettikleri lif ve yoğurt miktarına göre katılımcıları beş gruba ayırdılar. Yoğurt ve lif tüketimi en yüksek olanlar, yoğurt tüketmeyen ve en az miktarda lif tüketen grupla karşılaştırıldığında yüzde 33 daha az akciğer kanseri riski taşıdıkları görüldü. Bu ters orantı; geçmişte veya şimdi sigara içen, hiç sigara içmeyen ve erkek ya da kadın gibi farklı ölçütlere bağlı kalmadan genelde benzer sonuçlar ortaya koyuyordu.

Probiyotikler Akciğer Kanserini Azaltmada Oldukça Etkili

Araştırmacılar yoğurt ve lifli gıdaların bu faydasının bağırsaklarda faydalı mikroorganizmaların büyümesini teşvik eden sindirilemez gıdalar olarak bilinen probiyotiklerden kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Bu probiyotikler bağımsız veya sinerjik olarak bağırsak mikrobiyotasını faydalı bir şekilde düzenlemeye yardımcı oluyor.

Yoğurt ve lifli gıdalar üzerine yapılan bu araştırma, kanser konusunda yeni bir çığır açacak gibi görünüyor.