25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKoronavirüsün şimdilik tek çaresini bilim adamları açıkladı

Koronavirüsün şimdilik tek çaresini bilim adamları açıkladı

İçerikleri

ABD’de Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yayınladığı rapora göre salgından korunmak için maske ve sosyal mesafe kuralı olmazsa olmaz. Raporda yer alan en dikkat çekici bilgi ise Arizona eyaletinde kurallara doğru bir şekilde riayet edilmesinden sonra salgının yüzde 75 gibi ciddi bir oranda düştüğü oldu.

Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde görülmesinin ardından küresel bir salgına dönüşerek 37 milyonu aşkın insana enfekte olan koronavirüs salgınında 1 milyondan fazla insan ise yaşamını yitirdi. Dünya koronavirüs salgınıyla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için aşı ve ilaç çalışmalarını tüm hızıyla sürdürürken, salgına dair yeni bir rapor yayınlayan Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, salgından korounmanın en iyi yolunun şimdilik maske ve sosyal mesafe olduğuna dikkat çekti.

Maske ve Sosyal Mesafeye Dikkat Çekildi

Raporda, ABD’de bulunan Arizona eyaletinden örneklere yer verildi. Salgından korunmak için maske ve sosyal mesafe gibi iki önemli kuralın olmazsa olmaz olduğunun belirtildiği raporda, maske ve sosyal mesafe tedbirlerinin tam manasıyla uygulanmadığı zamanlarda Arizona eyaletinde vaka sayılarının yüzde 151 arttığına özellikle vurgu yapıldı. Ayrıca Arizona eyaletinde 17 Haziran tarihine kadar maske ve sosyal mesafe tedbirlerinin geniş çaplı uygulanmadığına, bu tarihten sonra alınan bir karar doğrultusunda maske ve sosyal mesafe kurallarının zorunlu hale getirilerek toplumun geniş bir kesiminde uygulandığına da raporda dikkat çekildi.

Kurallar Uygulanınca Vaka Sayısı Düştü

Arizona eyaletinde kurallar toplumun geni bir kesiminde uygulanmaya başlayınca 29 Haziran ila 2 Temmuz tarihleri arasında vaka sayılarının pik yapmasının ardından vaka sayılarında ciddi düşüş yaşanmaya başladı. Sonraki süreçte bir dönem durağan seyreden vaka sayılarında yeniden düşüş yaşandı. Raporda yer alan bilgiye göre Arizona eyaletinde kurallar uygulandıktan sonra vaka sayılarında yüzde 75 gibi ciddi bir düşüş yaşandı.

Tek Çözüm Maske ve Sosyal Mesafe

Raporda yer alan en önemli bilgi ise kombine ve gönüllü olarak uygulanan tedbirlerin tek bir tedbirden çok daha fazla etkili olduğu ve koronavirüsle mücadelede tek çözümün şimdilik maske ve sosyal mesafe kurallarına doğru bir şekilde uymak olduğu oldu.