28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs yüzeylerde 28 gün yaşayabiliyor!

Koronavirüs yüzeylerde 28 gün yaşayabiliyor!

İçerikleri

Avustralya’da bulunan ulusal bilim ofisi CSİRO’nun, Avustralya Hastalıklarla Mücadele Merkezi (ACDP) bünyesinde gerçekleştirdiği bir araştırma neticesinde elde edilen veriler uluslararası kamuoyu ile paylaşıldı. Geelong’ta gerçekleştirilen araştırmada görev alan bilim adamları, Sars-Cov-2 olarak adlandırılan koronavirüsün düşük ısıda çok uzun bir süre canlı kaldığını ve bazı yüzeylerde ise influenzadan 10 gün süreyle daha uzun kalabildiğini tespit etti.

Kağıt Banknotlarda Daha Uzun Yaşıyor

Araştırmayla ilgili yapılan açıklamada, koronavirüsün plastik banknotlara göre kağıt banknotlarda daha uzun süre canlı kalabildiği bilgisine yer verilirken, gözenekli yüzeylerde daha az yaşayabilen koronavirüs, pürüzsüz yüzeylerde daha uzun süre canlı kalabiliyor. Araştırmanın UV ışınlarının etkisinin olmadığı bir ortamda yapıldığına uzmanlar tarafından dikkat çekildi. Ultraviyole ışınlarının yüzeylerde bulunan koronavirüsün etkisini azalttığına değinen Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde görev yapan bulaşıcı hastalıklar profesörü Peter Collignon, gerçek ortamda yüzeylerde bulunan koronavirüsün etkisini daha hızlı kaybedeceğini söyledi.

Nasıl Bulaştığına Dair Net Veri Yok

Koronavirüsün insana nasıl bulaştığına dair net veri olmadığını belirten Prof. Collignon, “Koronavirüs insana büyük olasılıkla ellerle ve yüzeylerle temas anında bulaşıyor. Bana sorarsanız koronavirüs yüzde 90 ihtimalle hasta ve öksüren insanlardan tarafından havaya bırakılan parçacıklardan bulaşmaktadır. Yine de insanlar, yüzlerine dokunmadan evvel ellerini mutlaka yıkamalıdır.” dedi.

Cep Telefonunda 28 Gün Canlı Kalabiliyor

Araştırmada görev alan bilim adamı Dr. Larry Marshall, “Koronavirüsün yüzeylerde ne kadar canlı kalabildiğinin tespit edilmesi, bilim adamları tarafından koronavirüsün yayılımının engellenmesinde ve kamuoyunun korunmasında kritik bir önem taşımaktadır. 20 santigrat derecelik bir ısıda koronavirüsün dirençli olduğunu gözlemledik. Koronavürüs, cep telefonlarının ekranları gibi pürüzsüz yüzeye sahip alanlarda 28 gün canlı kalabiliyor. Influenza A üstünde gerçekleştirilen aynı koşullara sahip incelemelerde 17 gün süreyle canlı kaldığı görüldü.” diye konuştu.

Araştırmanın 30 ve 40 santigrat derece ısıda yapıldığını ifade eden bilim adamları, ısı yükseldikçe koronavirüsün etkisinin azaldığını ifade ediyor. Araştırma neticesinde elde edilen verilerin çok ilgi çekici olduğunu söyleyen ACDP direktörü profesör Trevor Drew, “Bazı ülkelerde koronavirüs salgınının niçin et kesim tesislerinde başladığının nedenini böylelikle anladık. Koronavirüs serin ve soğuk alanlarda daha dirençli oluyor.” şeklinde konuştu.

Koronavirüs yüzeylerde 28 gün yaşayabiliyor!