28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkKoronavirüs sırasında alınan kilolara korona bitmeden veda edin!

Koronavirüs sırasında alınan kilolara korona bitmeden veda edin!

İçerikleri

Koronavirüs salgını nedeniyle hepimiz çok zor şeyler yaşadık. Bunlardan bir tanesi de hareketsizlik ile birlikte alınan kilolar oldu. Peki koronavirüs döneminde alınan bu kilolar nasıl geri verilecek? Hızlı bir yöntem sayesinde kilolarınızı korona bitmeden verebileceksiniz.

Koronavirüs salgını sırasında aldığımız kilolar, diğer günlerdeki kilolara kıyasla farklı sınıftadır. Bu yüzden standart kilo verme yöntemlerinden çıkıp daha çok bu dönemde alınan kilolara özel yöntemler ile ilerleyeceğiz. Bu sayede kilo verme hızınız hem çok yüksek olacak hem de sağlığınızı koruyabileceksiniz. Kilo vermek sırasında sağlığınızı korumanız da son derece önemlidir. Aksi taktirde verdiğiniz kilolar, kat ve kat olarak geri alınır.

Koronavirüs Sırasında Alınan Kiloların Diğerlerinden Farkı Ne?

Bu yazıda özellikle bahsettiğimiz salgın sırasında alınan kiloların, günlük yaşamımızda aldığımız kilolardan çok büyük farkı var. Bu salgın sırasında birçok alışkanlığımız değişti. Bunların bir sonucu olarak vücudumuz hayatta kalma içgüdüsü ile metabolizmalarımızı yavaşlatmaya başladı. Böylece günlük hayatımızda yaktığımız kalorinin 4’de 3’ü kadar kalori yakmaya başladık.

Virüs salgını sırasında hepimiz evde oturuyoruz. Bunun sonucu olarak da daha çok hareketsiz kalıyoruz. Durum böyleyken bedenimizdeki kaslar, minimum seviyede hareket ediyor. Günlük yaşamı göz önünde bulundurduğunuzda, markete giderken yürüdüğünüzde bile kaslarınız çok seri bir hızda çalışarak kilo ve yağ kaybına neden oluyordu.

Virüs salgınında alınan kiloların bir diğer nedeni de hayatta kalma içgüdüsü ile ilgilidir. Vücudumuz ve sistemimiz mükemmel bir şekilde yaratılmıştır. Bedenimizin yaradılışı gereği asli görevi bizi hayatta tutmak. Bu yüzden hayati fonksiyonlar dışındaki enerji tüketimlerini, böyle günlerde minimuma indirir. Böylece açlık, kıtlık sırasında çok daha uzun bir süre hayatta kalabiliriz.

Bu dönemde alınan kilolar da diğer günlere kıyasla çok daha hızlı alınır bu yüzden. Kilo verme çalışmalarına başlamadan önce neden kilo aldığımızı bilmek, her zaman için çok daha önemlidir. Bu sayede doğru noktalara odaklanarak doğru çözümler elde edebilirsiniz.

Kilo Vermeye Başlamadan Önce Eksikliklerini Gözden Geçir

Kilo vermeye başlamadan önce, neden kilo veremediğini gözden geçir. Bu dönemde sağlığımız için evde kalıyoruz. Peki sizi en çok etkileyen şey nedir?

Evde kaldığımız günlerde çok daha fazla mutfağı ziyaret ediyoruz. Özellikle can sıkıntısı nedeniyle bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissedebiliyoruz. Bunun bir sonucu olarak da çok fazla gereksiz ve düzensiz beslenmiş oluyoruz. Koronavirüs sırasında alınan kiloların bir numaralı nedeni gerekmediği halde bir şeyler yememizdir bu nedenle.

Bir diğer sebebi ise elimizde olmayan nedenlerden biridir. Virüs salgını, savaş gibi olumsuz ve toplumu direkt olarak etkileyen konular, aynı zamanda stresi de beraberinde getirir. Stres, vücudumuza en zararlı yiyeceklerden bile daha fazla zarar verir. Bunla birlikte sürekli tartıya çıktığınızda aldığınız kiloları görüp stresinize stres katmak, daha fazla kilo almanıza neden olur. Koronavirüs sırasında alınan kiloların nedeni stres kaynaklı olabilir.

Elbette tüm gün evde durduğumuz için daha az hareket ederiz. Eğer çok zengin değilseniz, evinizin boyutu da bellidir. Durum böyleyken vücudumuz normalin çok daha altında hareket eder. Markete bile çok sık gidemediğimiz bu günlerde de yağ yakma şansımız daha azdır. Eğer evinizde yürüyüş bandı gibi spor aletleri yoksa da hareket enerjisi ile kilo vermeniz azalır. Bu da kilo alma hızınızı yükseltir. Koronavirüs sırasında alınan kiloların bir diğer nedeni de hareketsizliktir.

Alınan Kiloları Vermek İçin Doğru Noktaya Odaklanın

Tüm bu sorunları tek tek odaklanarak çözümlerini de bu yazıda bulacaksınız. Eğer uygun adımlar ile ilerlerseniz, koronavirüs salgını sırasında aldığınız kiloları, salgın bitmeden vermiş olursunuz.

Bu adımları uygularken, gerekli olduğunu düşündüğünüz maddelerin üzerine daha fazla düşmelisiniz. Böylece asıl sorunu ortadan kaldırarak çok daha hızlı kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Mutfak Ziyaretlerini Azaltın

Her ne kadar hareket etmek güzel olsa da eğer bu ziyaret mutfağa yapılıyorsa, kilo almanız da kaçınılmazdır. Mutfakta minimum süre geçirmenin yollarını bulun. Sağlıklı yiyecek ve içeceklerinizi sabah erken saatlerde hazırlayıp buzdolabında hazır bekletin. Yemek vakti geldiğinde buzdolabından yiyeceğiniz yemeği alın ve hızla uzaklaşın. Böylece yemek saatlerinde ekstradan bir şeyler yeme şansınız daha düşük olacaktır.

Eğer canınız çok fazla sıkılıyor ve bu yüzden bir şeyler yemek-içmek istiyorsanız, bunun çözümünü kendiniz üretin. Sıkıldığınız için canınızın bir şeyler çekmesi gayet doğal bir durumdur. Bunun farkında olun öncelikle. Bununla birlikte kendinize smoothie gibi sağlıklı ve kolay hazırlanabilen içecekler yapabilirsiniz.

Evinizde mutlaka meyve, sebze bulundurun. Böylece canınız çektiğinde yemek hazırlamak yerine meyve yersiniz. Bu, sizin için hem çok daha sağlıklı olacak hem de kilo almanızı büyük ölçüde engelleyecektir.

Stresten Uzak Kalın

Size biri “stresten uzak kal” dediğinde bunu tak diye yapmanız düşünülemez tabi ki. İnanın sizin gibi binlerce insan stres çekiyor. Stres, sandığınız gibi kişisel ve çözümü olmayan bir sorun değil. Bu yüzden kendinizi rahatlatarak stresi adım adım yok etmeye çalışın. Kendinizi çok stresli hissettiğiniz şu günlerde, stresten uzaklaşmak için bazı yollar keşfedin.

Özellikle boş vakitlerinizi dizi, film izleyerek geçirmek, sizin için güzel bir stres tedavisi olacaktır. Seçeceğiniz dizi ve filmlerin, kaliteli ve mutluluğu aşılayan şeyler olduğuna dikkat edin. Karamsarlıktan, mutsuzluktan mümkün olduğunca uzak kalın.

Eğer balkonunuz ya da bahçeni varsa bunlar ile daha fazla vakit geçirin. Stresten uzak kalmanın püf noktası bir yerde oturup kendinizi sorgulamaktan vazgeçmektir. Kafanızı dağıtacak bir şeyler bulduğunuzda, çok daha az stres yaparsınız. Üstelik kafanız bir şeyler ile meşgulden yemek yemeği, abur cubur tüketmeyi çok daha az aklınıza getirirsiniz.

Harekete Geçin!

Evde kalmanız gereken bugünlerde size parka çıkıp yürüyüş, koşu yapmanızı önermek büyük bir hata olur elbette. İşte bu yüzden harekete geçmeyi, evinizde yapmanız gerekiyor. Evde boş durmak yerine evi temizleyebilirsiniz. Evinizi temizlediğinizde yaktığınız kaloriyi gördüğünde gözünüze inanamayacaksınız. Ev temizliği gibi yaşamsal aktiviteler, sandığınızdan daha fazla kalori yaktırıyor. Özellikle evi süpürmek, ütü yapmak gibi kas gücü ve hareket gerektiren işler, sanki spor salonuna gitmişsiniz gibi etkili oluyor.

Harekete geçmek için yapabileceğiniz bir diğer şey ise, internetten bulacağınız spor videolarını uygulamak. Özellikle evde yapabileceğiniz basit egzersizler sayesinde hem harekete geçtiğiniz için metabolizmanız hızlanacak hem de kaslarınızı çalıştırdığınız için çok daha biçimli ve estetik vücudunuz olacak. Tam anlamıyla bir taşla iki kuş!

En Önemli Adım: Sağlıklı Beslenin

Özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde dışarıdan yemek çağıramıyoruz. Bu aslında çok güzel bir fırsat. Böylece fast-food gıdalardan mümkün olduğunca uzak kalırız. İşte bu yüzden evde pişirebileceğiniz sağlıklı, düşük kalorili yiyecekler depolayın. Depoladığınız yiyecekleri, sağlıklı yemeklere dönüştürebilirsiniz. Bu sayede hem daha dayanıklı bir bağışıklığa ulaşır hem de daha hızlı kilo verirsiniz.

Özellikle kahvaltılarınızı aksatmadan yapmaya özel gösterin. Kahvaltı yaptığınızda vücudunuz, gün boyunca aç kalmayacağını anlayarak metabolizmanızın gazını kökleyecek. Bu da gün boyu yaktığınız kalori miktarını en aza indirir.

Bu yöntemler, fark ettiğiniz üzere, şu ana kadar duyduğunuz, gördüğünüz yöntemlerden çok daha farklıdır. Eğer kilo vermek istiyorsanız, önce neden kilo aldığınızı araştırmayı unutmayın. İnsanların zor diyetler yaparak kilo verememelerinin temel nedeni budur. Eğer doğru yöntemler ile ilerlerseniz, kilo verme yüzdeniz çok daha artacaktır.

Kilo Verdiğinizde Geri Almamak İçin

Kilo verdiğiniz güne gelelim. Tebrikler, tüm bu yöntemler işe yaradı. Artık mevcut kilonuzu korumanız ya da kilo veriş hızınızı sabitlemeniz gerekecek. Direkt olarak kilo verdiğiniz için yemeklere yüklenirseniz, 3 ayda verdiğiniz kiloyu 2 haftada geri alırsınız. Bu yüzden kilo verdikten sonraki 3 ayda dikkatli olmalısınız.

Yediklerinize özen göstermeli, daha sağlıklı seçimler yapmalı ve düzenli beslenme aktivitelerine devam etmelisiniz. Kilo verdikten sonraki 3 ay çok önemlidir. Bu 3 ayda tekrar eski, düzensiz döneminize dönerseniz, henüz verdiği kilolara alışamamış olan vücudunuz, tekrar kilo almanıza neden olacak. Bu yüzden kendinizi biraz daha sıkın ve çok uzun bir süre koruyabileceğiniz forma ulaşın.