19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKoronavirüsKoronavirus erkeklerde kısırlık neden oluyor!

Koronavirus erkeklerde kısırlık neden oluyor!

İçerikleri

Küresel salgın koronavirus pek çok kişinin ölümüne neden oldu. Birçok organa da zarar veren bu hastalık sadece kalp gibi organları değil aynı zamanda erkek üreme sistemini de büyük ölçüde etkiliyor. Yurtdışında yapılan araştırmalar sonucunda bu durum kanıtlandı. Araştırma da 6 adet sperm üzerinde covit-19 virüsü bulundu. Bu virüsün erkeklik hormonunu büyük ölçüde azalttığı gözlemlendi.

Erkek Üreme Organları Dayanamıyor

Erkek üreme yani testisler enfeksiyon gibi durumlara karşı oldukça dayanıksızdır. Bilindiği gibi covit-19 ACE2 hormonuna saldırıyor. Bu hormon ise en çok testis organında mevcut. Bu durumda bu virüsün cinsel yol ile de bulaşma ihtimali olduğu da düşünülüyor. Enfeksiyonun testise bulaşması ile sperm performansı düşüş yaşıyor bu da kısırlığı beraberinde getiriyor.

Bilindiği gibi kabakulak da kısırlık oluşturan enfeksiyon grubunda yer alıyor. Ancak Covit-19 virüsünün kısır yapması gibi bir durum için testislerde iki bölümün de büyük bir hasar görmesi gerekiyor. Şuan da bu araştırma üzerine hala çalışmalar yapılmakta olup veriler değişebilmektedir.