23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkKorona virüsünden korunmak için neler yapılabilir?

Korona virüsünden korunmak için neler yapılabilir?

İçerikleri

Çin’de başlayıp bir çok ülkeye yayılan korona virüsü tehlike saçmaya ve birçok insanın ölümüne neden olmaya devam ediyor. Ayrıca, bu virüsün kesin tedavisi henüz bulunabilmiş değil. Sonuçları her ne kadar olumsuz olsa da birçok hastalıkta olduğu gibi korona virüsü için de bazı koruyucu sağlık tedbirleri uygulamak mümkün. Bu kapsamda, Dünya Sağlık Örgütü korona virüsünden korunma yöntemleri üzerine bazı önemli uyarılarda bulundu. İşte, hayati öneme sahip bu önemli uyarılar:

Ellerinizi Sık Sık Sabunlu Suyla Yıkayın

Virüslerden korunma yolları arasında ilk başta gelen yöntem şüphesiz elleri yıkamaktır. Kişisel hijyeni sağlamak için ellerinizi sık sık yıkamaya özen göstermelisiniz. Ancak, ellerinizi yıkarken alkol bazlı el temizleyicisi ya da sabun kullanmalısınız. Bu şekilde, ellerinizi sık sık yıkamak virüslere karşı etkili bir koruma sağlar.

İnsanlara Bir Metre Mesafeden Fazla Yaklaşmayın

Grip benzeri birçok hastalıkta olduğu gibi korona virüsü de öksürük ve hapşırma ile kendini gösterebiliyor. Çünkü, bir insan öksürdüğünde veya hapşırdığında, virüsü içerebilecek sıvı damlalarını burun veya ağız yoluyla etrafa yayabilir. Böylece, bu sıvılar yoluyla virüsün bulaşma ihtimali artabilir. Bu nedenle, öksüren veya hapşıran insanlardan en az bir metre uzak durma konusunda dikkatli olmalısınız.

Elleriniz Kirliyken Yüzünüze Dokunmayın

Virüsler dokuz güne kadar bazı ortamlarda rahatlıkla yaşayabiliyor. Bu ortamlara elle temas etmek hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu yüzden, elleriniz kirlendiğinde mümkün olduğunca yüzünüze dokunmamalısınız. Aksi takdirde, ellerinize bulaşan virüsler gözünüze, burnunuza veya ağzınıza ulaşabilir. Virüsler, daha sonra vücudunuza girebilir ve kolayca hastalanmanıza neden olabilir.

Aşağıdaki Belirtilerle Karşılaşırsanız Hemen Doktorunuza Başvurun

Hastalıkların iyileşmesine rol oynayan en önemli faktörlerden biri erken teşhis ve erken tedavidir. Bu nedenle; korona virüsü belirtileri arasında yer alan öksürük, burun akıntısı, halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, nefes alıp vermekte zorlanma, kusma ve ishal gibi belirtiler ile karşılaştığınızda vakit kaybetmeden derhal doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz tarafından gerekli önlemler alınmalı ve bu konuda uzman personelin bulunduğu bir hastaneye sevk işlemlerinizi gerçekleştirmelidir.

Yukarıdaki koruyucu sağlık işlemlerini uygulamak hem sizin hem de çevrenizdeki insanların sağlığı açısından faydalı bir adım olacaktır.